După confirmarea primului caz de pestă porcină africană, în satul Secu din comuna Comănicea, județul Dolj, oamenii au făcut zid uman la intrarea în sat, interzicând autorităților să le ucidă porcii.
Surse locale povestesc că joi, când când s-au întors, autoritățile nu s-au mai găsit porci în sat, pentru că au fost tăiați peste noapte.
Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, susține că până la urmă, oamenii s-au conformat.
„A fost o revoltă, dar până la urmă oamenii au conștientizat despre ce e vorba, au conștientizaat pericolul, au conștientizat faptul că o să fie despăgubiți la prețul pieței. Aseară a început sacrificarea. Au fost sacrificați 14 sau 15 porci, azi dimineață (joi – n.r.) la ora 8 s-a reluat procedura de sacrificare. Deci lucrurile au intrat în normal, n-a mai fost niciun fel de problemă, decât că am întârziat ca să lămurim oamenii ce și cum”, a declarat Purcărescu, pentru corespondentul Mediafax.
Și directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru infirmă că sătenii și-ar fi tăiat porcii peste noapte.
„Chiar acum sunt în teren. Am auzit că se spune, că n-am mai găsit porci în localitate, dar asta nu știu cine a vehiculat-o. Eu sunt aici. Lumea s-a calmat, de fapt s-a calmat de aseară (miercuri seara – n.r.). Echipele au lucrat normal aseară până la 20.00, apoi oamenii s-au dus să se culce. Se lucrează, se ucid animale, dacă cineva mai încearcă să ascundă câte un animal e pe riscul lui, că e de dosar penal. Asta ar însemna să menținem suspiciunea de boală în continuare. Noi nu putem să fim siguri că problema e rezolvată până nu ucidem și ultimul animal din localitate. Ucidem toate animalele, asta e legea”, a spus directorul DSVSA Dolj.
„În data de 30 octombrie, 2018, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, județul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației”, se scrie într-un comunicat de presă transmis de ANSVSA.
Foto: Hepta