Ca părinte îți este frică de multe ori ca sfaturile înțelepte, (Nu fuma! Nu-ți începe viața sexuală din adolescență!, Nu te droga!) pe care le dai copiilor tăi adolescenți, să nu fie ignorate. Dar surpriză: ei sunt mai atenți la ele decât ai putea crede, consideră experții. Și mai mult decât atât, cercetătorii spun că adolescenții sunt în mare măsură influențați de conversațiile zilnice pe care le surprind în casă, chiar mai mult decât de lecțiile tale de viață pe care le ții la întrunirile de familie.
Cuvintele și mai ales tonul pe care părinții discută despre bugetul familiei, școală, planuri de concediu sau chiar atunci când se ceartă, îi ajută pe cei mici să învețe cum să se comporte ca adulți, spune psihologul Andreea Marinescu. Și ce este și mai important, din discuțiile care au loc în cadrul familiei, copiii învață să aibă încredere în ei, își însușesc comportamente corespunzătoare mediului în care cresc și se dezvoltă. Alte studii au demonstrat că adolescenții care dobândesc din familie o atitudine încrezătoare în forțele proprii, fac în viață alegeri mult mai bune decât cei de aceeași vârstă. Îți arătăm în continuare câteva dintre tipurile de discuții la care copilul tău ar trebui să asiste și care vor constitui lecții de viață utile pentru el.
Lecția despre respect
Este inevitabil să se producă. Dirigintele fetei tale a pedepsit-o destul de dur pentru că întârzie zilnic la școală, antrenorul echipei de fotbal al școlii îl lasă pe fiul tău să stea meci de meci pe banca de rezerve, fără nici un motiv. Dar ai mare grijă ce spui! Vorbele tale vor fi folosite de către copii în relația cu profesorii sau, mai târziu, în cea cu șefii, avertizează Andreea Marinescu.
O replică de a ta de genul „Te-a pedepsit doar pentru atâta lucru?” nu va face decât să submineze autoritatea profesorului în cauză, ceea ce va determina ulterior probleme în comportamentul copilului tău. Dacă ți se pare nedreaptă decizia pe care dascălul a luat-o, mergi la școală și vorbește cu el. Încearcă să înțelegi ce s-a întâmplat, dar nu-ți vocaliza nemulțumirea de față cu copiii tăi. „Dacă totuși, te hotărăști să îl suni pe profesor și copilultău este de față, începe conversația cu lucruri pozitive. Spune-i cât de entuziasmat este fiul tău de cursul pe care îl ține. Interesează-te cum s-a descurcat în ultima vreme la materia lui și ce ai putea face ca să-l ajuți să-și îmbunătățească performanțele,” te sfătuiește psihologul.
Gesturile mărunte de politețe îl vor învăța cum să interacționeze în caz de conflict cu cineva. Zicala „cel mai înțelept cedează” o poți folosi pe post de exemplu atunci când copilul tău are conflicte cu prietenii și colegii de școală. Capacitatea de a se supune autorității de orice fel fără a se simți frustrat din acest motiv este o abilitate pe care copilul tău este bine să și-o însușească de mic.
Lecția despre aplanarea conflictelor
Soțul tău este un tip absolut extraordinar, dar câteodată îți vine să te ciondănești cu el când butonează mereu televizorul. Micile neînțelegeri cu persoanele iubite sunt absolut normale și sănătoase, dar trebuie să ai grijă ca mesajul pe care îl transmit acestea să fie unul pozitiv, te sfătuiește Claudia Mihalache, specialist în psihoterapia cuplului. Chiar dacă nu realizezi acest lucru, copiii tăi sunt foarte atenți la genul ăsta de discuții, pentru că, instinctiv, ei folosesc acest tip de comportament în relațiile lor. Mai întâi cu prietenii de joacă, apoi, în adolescență, cu iubitul sau iubita.
„Conflictele domestice sunt momente de referință în viața fiecărui copil, pentru că, în acest fel, ei învață din familie să gestioneze conflictele cu persoanele care le sunt apropiate,” te asigură Andreea Marinescu. „Încercați să mențineți un ton temperat atunci când vă certați și evitați atitudinile sarcastice sau disprețuitoare”, vă sfătuiește specialistul în psihoterapia cuplului.
„Un semn sigur că relația voastră este în impas este disprețul pe care îl manifestați față de partener”, adaugă Claudia Mihalache. Dacă simți că ești furioasă și ai chef de ceartă, spune-i partenerului tău că nu ești tocmai în dispoziția necesară de a gestiona o astfel de situație și mergi să faci o plimbare. Astfel te vei liniști și copilul tău va înțelege că nu toate conflictele degenerează în ceartă.”
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta