Aproximativ o treime din toate produsele din România, circa 2,55 milioane de tone de produse alimentare, ajung la coșul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual, în timp ce cinci milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică, conform datelor FoodWaste România.
Banca de alimente de la Cluj funcționează după principiile Federației Europeane a Băncilor de Alimente (FEBA), pe modelul consacrat în Uniunea Europeană și este fondată de Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat, cu susținerea Lidl România.
După un program pilot de aproape șapte luni, prin care au fost salvate aproximativ șapte tone de mâncare, Banca de Alimente din Cluj și-a început oficial activitatea de recuperare sistematică, imediată, a produselor alimentare comestibile și non alimentare, care, din diverse motive, și-au pierdut valoarea economică de piață și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate, care nu au putere de cumpărare.
Organizația colectează și livrează gratuit alimente și produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii și adulți, organizațiilor guvernamentale care acordă servicii de asistență socială unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilități sau cu risc de abandon școlar, tinerilor cu dizabilități, bătrânilor nevoiași, fetelor mamă, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigranților, sinistraților etc.
Pot dona produse alimentare și non-alimentare toți producătorii agroalimentari, distribuitorii din lanțul logistic, hipermarketurile și supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele și hotelurile care au surplusuri alimentare. În prezent, banca de alimente de la Cluj face parte și din Institutul pentru Economie Circulară IRCEM, ca exemplu de bune practici pentru combaterea risipei alimentare.
„Băncile de alimente sunt deschise tuturor actorilor din retail și nu numai, iar pe această cale lansăm o invitație către cât mai mulți agenți economici pentru a contribui la misiunea acestora prin donarea de produse sau susținerea financiară”, a spus Cristina Hanganu, directorul de Comunicare și CSR al Lidl România.
Banca de Alimente din Cluj este cel de-al doilea asemenea proiect din România, după Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din București, inaugurată în 2016.
„Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din București este un proiect pilot, ce funcționează ca și băncile din alte state europene și care se dorește a fi multiplicat în mai multe localități din țară”, a spus Gabriel Sescu, fondatorul Băncii de Alimente București.
Scopul instituției este acela de a transfera surplusul de mâncare către persoanele vulnerabile din punct de vedere economic.
„Noi ne propunem să transferăm surplusul de produse de la agenți economici și de la producătorii agroalimentari către ONG-urile și fundațiile de caritate din Cluj, în mod gratuit. Dar nu vrem nicidecum să legitimăm surplusul prin asta, doar să-l ținem sub control și să contribuim la reducerea lui în timp”, a detaliat Camelia Gui, coordonator al proiectului Food Waste Combat, al JCI și fondator Banca de Alimente Cluj.