Prima pagină » Știri » Încă o lună de EMOȚII: Procesul lui Liviu Dragnea AMÂNAT pe 3 decembrie. Avocat INEDIT pentru președintele PSD

Încă o lună de EMOȚII: Procesul lui Liviu Dragnea AMÂNAT pe 3 decembrie. Avocat INEDIT pentru președintele PSD

Procesul din Dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman s-a amânat pe 3 decembrie. Vezi detaliile importante ale dosarului în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare

Procesul a fost amânat pentru că apărătorii din dosar au cerut timp să studieze motivele de apel. Președintele completului de judecată, magistratul Iulian Dragomir, s-a arătat surprins.

– Nu cere Parchetul (amânare pentru studiu – n.r. ) și cereți dumneavoastră, apărătorii?” a întrebat judecătorul.

– Da, la termenul de astăzi au fost depuse motive de apel și solicităm termen să luăm la cunoștință,” a răspuns avocatul Marian Nazat.

Un alt schimb de replici a avut loc între judecătorul Iulian Dragomir și avocatul Toni Neacșu, care a contestat drept nelegala compunere a completului de judecată după noile modificări la Legile Justiției. În esență, este vorba despre noua reglemantare a constituirii completurilor de 5 judecători, în care și magistratul care ocupă fotoliul de președinte este tras la sorți. În vechea reglementare, magistrații cu funcții în conducerea Înaltei Curți ajungeau automat și în fruntea Completurilor de 5 judecători.

– Am depus plângere prealabilă la Colegiul de Conducere (cu privire la compunerea completului – n.r.)” a declarat avocatul Toni Neacșu.

– A fost deja soluționată, o să o vedeți publicată. Dar după ce ați sesizat instanța de Contencios, Curtea de Apel București, în dosarul 7249/2/2018, ne-ați sesizat și pe noi,” a replicat Iulian Dragomir.

– Legea Contenciosului permite oricărei persoane să atace orice act administrativ, chiar dacă a mai fost atacat,” a insistat avocatul.

La termenul de luni, un cetățan din sala de judecată a depus motive de apel pentru Liviu Dragnea, deși acesta nu-l angajase ca apărător. Instanța l-a legitimat, aflând că este vorba despre Vasile Botomei.

„Sunt un simplu cetățean cu studii de drept. După priceperea mea, am făcut un simplu memoriu, deoarece sunt un susținător al domnului Liviu Dragnea. De dumnealui depinde dacă și-l însușește sau nu. Sunt doctor în drept, dar nu am procură (de reprezentare – n.r.) din partea dânsului”, a recunoscut Vasile Botomei. Instanța a dispus restituirea înscrisurilor depuse.

Câteva zeci de pensionari s-au adunat în fața instanței supreme, pentru a-și arăta susținerea față de Liviu Dragnea. În fața instituției au ajuns și câțiva protestatari #rezist, care au intrat în discuții contradictorii cu pensionarii.

„Să plece! Dacă vrea să rămână la partid, este problema lui, dar să plece de la Camera Deputaților pentru că ne face de rușine peste tot,” a strigat o femeie din tabăra anti-Dragnea.

„Poporul asta dorește, cel de stânga, cel care dă și ceva poporului român și caută să îmbunătățească nivelul de trai,” a replicat un bărbat din tabăra pro-Dragnea.

Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru 3 decembrie procesul din Dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Primul termen, de la începutul lunii octombrie, fusese amânat de magistrați pentru a da posibilitatea unora dintre inculpați, printre care și liderului PSD, să-și angajeze avocați.

În motivarea deciziei de condamnare, magistrații de la ÎCCJ arată că liderul PSD a adoptat o conduită nelegală, antisocială și imorală în dezacord cu rangul demnității publice deținute.

Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-și încălca atribuțiile de serviciu, în sensul menținerii în funcție a celor două angajate, Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa Niculina, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu și își încalcă atribuțiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă și fișa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială și imorală, în dezacord cu rangul demnității publice deținute, cu gradul de reprezentare și cu încrederea oferită de cetățeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcției exercitate și a bunei desfășurări a relațiilor sociale din cadrul instituțiilor publice”, se arată în motivarea judecătorilor.

Magistrații au mai spus că gradul de pericol social al faptelor este evidențiat de „modul în care funcționari din cadrul instituțiilor publice, încălcându-și obligațiile de serviciu, acceptă să săvârșească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influențați și intimidați de modul în care un președinte de Consiliu Județean înțelege să-și exercite autoritatea, puterea și influența în scopuri nelegale”.

Apelul este judecat de Completul 1, condus de vicepreședintele ÎCCJ, judecătorul Ilie Iulian Dragomir. Membrii titulari ai completului sunt judecătorii: Neniță Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina și Lefterache Lavinia Valeria, iar supleanți sunt judecătorii Cobzariu Maricela, Enescu Dan Andrei, Șelaru Valentin Horia și Cerbu Silvia.

Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

 Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

Magistrații instanței supreme au constatat, joi, încetarea procesului penal în cazul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, și plata unei amenzi de 1.000 de lei.

Fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare, în timp ce fostul director executiv al Direcției, Rodica Milos, a fost condamnată tot la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

În aceeași cauză, fostul director executiv adjunct DGASPC Teleorman, Olguța Șefu, a fost condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare, iar Ionel Marineci, fost șef serviciu în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Valentina Marica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, Claudiu Balaban a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare cu ani suspendare. Nicușor Gheorghe a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Adriana Botorogeanu a fost condamnată și ea la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Anisa Niculina Stoica a fost condamnată la un de închisoare cu suspendare.

Instanța a admis acțiunea civilă exercitată de DGASPC Teleorman și i-a obligat pe inculpați la plata sumei de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Stoica Anisa Niculina și Botorogeanu Adriana), fiecare în solidar pentru perioadele menționate în rechizitoriu.

„Constată că, din suma de 108.612 lei reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale cu care s-a constituit parte civilă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, a fost achitată suma de 34.339 lei de către inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica„, se arată în decizia ÎCCJ.

În privința acțiunii civile, a fost înregistrată și o opinie separată, în sensul lăsării nesoluționate a acțiunii civile pentru inculpații în privința cărora s-a dispus achitarea cu referire la infracțiunea de abuz în serviciu în forma instigării, complicității și autoratului. Totodată, inculpații au fost obligați de instanță la plata sumei de 5.500 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare.

La ultimul termen, procurorii au cerut închisoare cu executare pentru toți inculpații din dosar. În cazul lui Liviu Dragnea, DNA a solicitat până la 7 ani și 6 luni de detenție, dar și anularea suspendării pedepsei din dosarul Referendumului.

În ceea ce o privește pe fosta soție a lui Liviu Dragnea, procurorii au renunțat la acuzații, întrucât aceasta a achitat prejudiciul.

Potrivit procurorilor, „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal. Și fosta soție a liderului PSD este judecată în această cauză.

 

Autor

Citește și