Raportul MCV, DUBII privind progresele înregistrate de ROMÂNIA

Publicat: 13/11/2018, 15:48

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiționat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiției, presiunile asupra independenței justiției în general, în special asupra Direcției Naționale Anticorupție (DNA), și alte măsuri care subminează combaterea corupției au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Comisia Europeană va prezenta, marți,raportulMCVdespre modificarea legislației în domeniul justiției, document care va ține cont și de cele două avize la Comisia de la Veneția.

În ceea ce priveșteraportulMCV, CE a anunțat că analiza care va fi prezentată pe 13 noiembrie, va lua în considerare și avizele Comisiei de la Veneția pe Legile justiției și Codurile penale. Totodată, oficialii europeni au solicitat autorităților române să țină cont de avizele forului european.

„Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: ”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Anunțul Comisiei Europene a venit după ce Comisia de la Veneția a recomandat României, în avizul publicat spre sfârșitul lunii octombrie pe site-ul instituției, să reanalizeze sistemul de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătățiri, proiectele de lege în domeniul justiției riscă să genereze presiuni și să submineze independența sistemului judiciar.

Înraportul forului european există și o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și „abandonarea definitivă” a schemei de retragere anticipată din activitate, „dacă nu pot fi oferite garanții că nu vor exista efecte adverse asupra funcționării sistemului”.

Raportul Comisiei de la Veneția se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiție au fost contestate de același for și în luna iulie, înraportul preliminar.

În aviz, Comisia de la Veneția a exprimat preocupare și față de proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România. Instituția arată că modificările afectează grav eficiența sistemului judiciar penal și acțiunile anticorupție.

În ceea ce privește legile Justiției, proiectele de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 care modifică legile Justiției și OUG 90/2018 privind operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se află în procedură parlamentară.

Referitor laraportulMCV, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la un post TV, că documentul va conține „trăsnăi”. În opinia sa, România nu ar trebui să stea în defensivă și să accepte observații „ca și cum am fi copiii de la școală”.

„Se apropieraportul peMCV! O să vedeți ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aș dori pentru țara mea mai mult. Vreau pentru concetățenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne crește salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanță cu realitățile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă și primim observații de la unii și de la alții, ca și când am fi copiii de la școală”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară la România Tv.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...