Mama este modelul primordial al oricărui copil, iar relația cu aceasta îl modelează și îl definește profund. Evident, că ideal ar fi ca orice copil să aibă o relație specială cu mama lui, o relație care să îl pregătească pentru viață. Constantin Cornea, psihoterapeut, e de părere că în viața reală, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. „Putem spune că întâlnim și mămici care-și îndeplinesc acest rol mai mult sau mai puțin greșit, ceea ce poate influența decisiv și negativ viitorul copilului.”
Psihoterapeutul a detaliat tipologiile de mame toxice:
Imatura
Este cea care are nevoie de copil pentru a avea un partener de joacă sau pentru a nu mai fi nevoită să meargă la serviciu. Este toxică pentru că se ascunde de propriile probleme nerezolvate în spatele rolului de mamă.
Obsesiva
Copilul este o obesie și asta se vede la orice pas. Ea dorește să vadă pe toată lumea învârtindu-se în jurul propriului copil. Copilul merită totul, primește totul, nimeni nu este îndeajuns de bun pentru el, orice face acesta trebuie înțeles, protejat, alintat. Dacă cel mic face o boacănă, nu el este vinovat, ci ceilalți. Nu ai voie să îi spui ceva negativ legat de copil și oricine îndrăznește să îl critice pe cel mic, devine brusc dușmanul ei.
Depresiva
Plânge fără motiv, vede totul în negru, are senzația că nimeni și nimic nu o ajută și nu o poate face să se simtă bine.
Carierista
A născut un copil, dar nu are timp de el. Pentru asta angajează bone, se ceartă cu familia ei sau a soțului, apelează la oricine și consideră că toți se implică mult prea puțin în creșterea copilul, iar ea este o victimă a sorții.
Ipohondra
Este cea care are senzația că ea și bebelușul au tot timpul o problemă de sănătate. O recunoști pentru că este în permanent pe drumuri, citește pe net despre boli și are senzația că suferă de o afecțiune, ea sau copilul. Iar ceilalți, inclusiv medicul, îi ascund adevăratul diagnostic, și din acest motiv, curând, ceva grav se va întâmpla.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta