Premierul face APEL PUBLIC la președinte SĂ NU BLOCHEZE două domenii vitale: Să ne bucurăm de CONSENS cu ocazia Centenarului

Publicat: 23/11/2018, 12:57
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

Bun venit noilor miniștri!

Premierul Viorica Dăncilă a urat, vineri, bun venit în Executiv noilor miniștri și i-a rugat să muncească în echipă. Vicepremierul Paul Stănescu nu a venit la ședința de guvern, în schimb participă ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova.

„Vreau să le urez „Bun venit” noilor membri ai echipei guvernamentale, sunt convinsă că vom reuși împreună să punem în practică proiecte importante aflate în lucru, dar să demarăm și noi măsuri benefice pentru România și pentru români. Am încredere în experiența dumneavoastră, sunt convinsă că veți reuși să gestionați cu succes implementarea programului de guvernare, implementarea măsurilor din programul de guvernare, dar și dosarele importante pe care le avem de gestionat pe timpul președinției Consiliului UE”, le-a spus prim-ministrul Viorica Dăncilă, vineri, în debutul ședinței Executivului, noilor miniștri din cabinet.

Premierul a mulțumit foștilor membri ai Guvernului pentru activitatea lor.

„Totodată, vreau să le mulțumesc colegilor care ne-au fost alături până acum și careau contribuitla punerea în practică a angajamentelor asumate prin programul de guvernare”, a spus aceasta și le-a reamintit noilor miniștri că este nevoie să lucreze în echipă.

„Munca Guvernului este o muncăde echipăși fiecare dintre miniștri are un rol important, un rol determinant în obținerea rezultatelor bune pe care cetățenii le așteaptă de la noi.”

Doar Lucian Șova a venit la ședința de guvern de vineri, vicepremierul Paul Stănescu lipsește.El nu a participat nici la ședința comună a guvernelor României și Republica Moldova, care s-a desfășurat joi la Palatul Victoria.

Joi dimineță, Lucian Șova și-a înregistrat demisia din funcția de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului, ca urmare a solicitării Comitetului Executiv PSD, care a decis să fie remaniat, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici. Liviu Dragnea a declarat că social-democrații așteaptă demisiile de onoare ale ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, și ministrului Transporturilor, Lucian Șova.

Dăncilă, despre a doua rectificare bugetară

Premierul Viorica Dăncilă a anunțatcă principalul obiectiv al guvernului este încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB și asigurarea fondurilor pentru programe guvernamentale și instituții.

„Discutăm azi a doua rectificare bugetară. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB și asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor și programelor guvernamentale și pentru buna funcționare a instituțiilor publice. Vom asigura banii necesare pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități, a alocațiilor de stat pentru copii și a indemnizațiilor pentru creșterea copilului. În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii aproximativ 787 de milioane de lei”, a declarat Dăncilă.

Șeful Executivului a indicat că rectificarea asigură plata pensiilor militare cuvenite polițiștilor, precum și suplimentarea fondurilor pentru medicamente compensate.

Asigurăm resursele necesare și pentru derularea acțiunilor și programelor de senătate, majorăm cu 660 milioane de lei bugetul pentru Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate și gratuite și pentru programele naționale de sănătate. Totodată, alocăm în plus peste 317 milioane de lei Ministerului Sănătății pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor medicale din centrele de permanență și unitățile de primiri urgență. Luăm măsuri pentru asigurarea resurselor necesare plății pensiilor militare de stat cuvenite polițiștilor. În acest scop, asigurăm 116 milioane de lei în bugetul MAI”, a enumerat Dăncilă.

Potrivit premierului, prin rectificarea bugetară se asigură și fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a tuturor cheltuielilor obligatorii și pentru alimentarea fondului de rezervă a Guvernului cu 700 de milioane de lei, bani necesari pentru situații neprevăzute.

Rezultate economice încurajatoare

Pe 21 noiembrie, Ministerul Finanțelor Publice anunța că a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, față de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului inițial pe acest an și față de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei”, au anunțat reprezentanții Finanțelor.

S-au asigurat fonduri suplimentare pentru:

Ministerul Finanțelor Publice– Acțiuni Generale de 2,69 miliarde de lei din care un miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuția României la bugetul Uniunii Europene (UE) și 700 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului;

Ministerul Muncii și Justiției Sociale – 787 de milioane de lei, în principal pentru alocații de stat pentru copii și drepturi pentru persoane cu handicap;

Ministerul Sănătății – 211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanență, a unităților și compartimentelor de primiri urgențe.

Nu au fost cheltuite fondurile europene

Venituri suplimentare au mai primit:

Ministerul Justiției – 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal;

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – 85,2 milioane de lei per sold. S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operațional Regional), de 98,42 milioane de lei;

Ministerul Afacerilor Interne – 70,6 milioane de lei per sold, în condițiile în care au fost identificate economii la cheltuielile de personal și au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat;

– Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la cheltuieli cu suma de 600 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale cu scop curativ;

– Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat se majorează la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei;

– Bugetului Asigurărilor pentru Șomaj se majorează la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei.

Diminuări au fost operate având în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanțate din fonduri europene la:

Ministerul Transporturilor– 1,16 miliarde de lei;

Ministerul Cercetării și Inovării– 228,9 milioane de lei;

Ministerul Educației Naționale– 198 de milioane de lei;

Ministerul Culturii și Identității Naționale– 176,8 milioane de lei;

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale– 166 milioane de lei;

Ministerul Fondurilor Europene– 164,9 milioane de lei;

Ministerul Finanțelor Publice– 128,5 milioane de lei;

Ministerul Apelor și Pădurilor– 95,9 milioane de lei;

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat– 71,6 milioane de lei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale– 49 de milioane de lei.

Proiectul de rectificare a fost realizat în urmadiscuțiilorpurtate cu reprezentanții ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat și bugetul asigurărilor sociale și poate fi consultat pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

Mesaj pentru Iohannis

„Din păcate, constatăm cu toții că dl. președinte Iohannis face tot posibilul să blocheze activitatea guvernului în două domenii vitale. Consider că astfel de acțiuni politice nu-și au locul, mai ales într-o astfel de perioadă în care ne pregătim pentru preșeluarea președinției Consiliului UE și în an în care ne pregătim să sărbătorim Centenarul. Ar fi momentul să ne bucurăm de consens, de înțelegere, de liniște la 100 de ani de la marea Unire. Fac un apel public către domnul președinte Iohannis să-și schimbe atitudinea în acord cu prerogativele constituționale, pentru a nu crea incertitudine în două domenii atât de importante,” a spus Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

Premierul și-ar dori ca Ziua Națională să fie sărbătorită într-un climat de liniște și pace.

„Interesul național, cred cu tărie, trebuie să primeze în fața interesului politic”, a precizat Dăncilă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer