Miklos Prohaszka și-a riscat viața pentru a-l proteja pe tânărul Soros, la casa sa din Budapesta, în 1944, dar eroul a rămas relativ anonim timp de 74 de ani, relatează
Daily Mail.
Fiica lui Prohaszka a povestit cum fumătorul înrăit, fiul unui negustor, a fost unul dintre puținii unguri care au riscat viețile propriilor familii pentru a-i ajuta pe evrei, refuzând să ia un șfanț de la băiatul pe care l-a salvat, viitorul miliardar Soros.
Detaliile dramatice despre salvarea lui Soros au fost dezvăluite în urma unei investigații a celor de la MailOnline în Ungaria, Suedia și SUA.
Însuși Soros a confirmat în trecut că mânca alimente de calitate și călărea caii, pe o proprietate a evreilor, în timpul ocupației naziste.
Afaceristul evreu, care avea 14 ani, a supraviețuit războiului după ce s-a dat drept creștin. Soros a spus că nu a simțit nicio vină după ce a fost martor la confiscarea proprietății respective, după ce proprietarul evreu a fost deportat.
Celebrul jucător financiar a făcut miliarde de dolari din exploatarea crizei lirei sterline, în 1992. În calitate de filantrop, Soros a donat însă 25 miliarde de lire sterline, pentru cauze liberale.
În primăvara lui 1944, Soros scria însă o altă poveste dramatică, a unui supraviețuitor, după ce lumea îi fusese bulversată de invazia germanilor în Ungaria.
La acea vreme, Soros trăia o viață confortabilă, cu tatăl său, Tivadar, mama Elizabeth și fratele Paul, în casa idilică de pe insula Lupa, deținută acum de un regizor de teatru.
Tivadar, erou al Primului Război Mondial, care evadase dintr-un lagăr rus cu ajutorul unei plute, lucra mult și era un fel de idol pentru tânărul George.
Când au invadat naziștii, Tivadar a decis să despartă familia pentru siguranța tuturor. El s-a ascuns în spatele unui magazin de mobilă, în timp ce soția s-a furișat lângă lacul Balaton, în vestul Ungariei. Paul s-a dat drept copil non-evreu.
Plătit să-l apere pe micul SOROS
George cel blond a primit numele Kiss Sandor, alături de documente care să ateste că este creștin. A fost luat de un bărbat pe nume Baumbach, cunoscut și ca Baufluss, pe care Tivadar l-a plătit pentru a-i apăra fiul.
Baumbach era un oficial al Minsterului de Agricultură, care a lucrat cu tatăl lui Soros. Era însă și colaborator nazist, care făcea inventariul bunurilor confiscate de la 500.000 de unguri evrei, care fuseseră trimiși în lagărele morții.
Într-una din zile, când Soros se simțe deprimat, Baumbach l-a luat cu el să inventarieze avuția Baronului Moric Kornfled, un bogătaș evreu recent deportat.
Transformată într-o școală pentru persoane cu dizabilități, proprietatea impunătoare dispunea de o cramă uriașă și chiar grajduri cu cai.
După război, tatăl lui Soros a susținut că fiul său i-a încântat pe colaboraționiști, în timpul confiscării și chiar l-a ajutat pe Baumbach să inventarieze bunurile furate de la evrei.
Soros a negat acest aspect, dar nu neagă că a băut și a mâncat cu oficialii care colaborau cu naziștii.
Prohaszka, eroul neștiut din trecutul lui Soros
Dar viața lui Soros sub aripa lui Baumbach nu a durat mult. Oficialul locuia aproape de casa familiei Soros și colegii l-au observat pe George la balcon. Astfel, trebuia găsit un nou loc de ascunziș. Aici a intervenit Prohaszka, unul dintre angajații lui Baumbach, la Ministerul Agriculturii, care l-a ascuns pe Soros într-o cameră secretă, în casa sa din Budapesta.
Spre deosebire de Baumbach, Prohaszka, care bea în fiecare zi o dușcă de Unicum, un lichior din plante, nu a jucat niciun rol în confiscarea averilor evreilor.
Fiica lui, Eva Szentgyorgyi, care are acum 74 de ani și a lucrat ca neurolog, stabilindu-se în Göteborg, Suedia, a declarat că tatăl ei, care a murit de cancer pulmonar în 1999, a adăpostit 15 evrei. „Când am auzit că Soros nu s-a simțit vinovat de confiscarea averilor, am crezut că este într-adevăr ciudat. Soros este ciudat în multe privințe”, a spus Eva.
Chiar dacă rolul lui Baumbach a fost dezvăluit de tatăl lui, miliardarul nu a amintit de Prohaszka, cel care i-a salvat viața.
Eroul nu apare în biografiile lui Soros și nici nu este recunoscut de Yad Vashem, centrul Holocaustului din Israel, care îi onorează pe cei care și-au riscat viața pentru a-i salva pe evrei din mâinile naziștior.
Szentgyorgyi a declarat că, de-a lungul anilor, a agonizat din cauza faptului că tatăl ei a fost acuzat că a colaborat cu naziștii, când de fapt s-a confirmat că fusese Baumbach. Femeia a simțit atunci o mare eliberare.
Potrivit lui Istvan Stefka, un fost vecin al lui Prohaszka în Budapesta, după război, Soros și-a manifestat recunoștința printr-o rentă lunară către familie, în valoare de 20 de dolari.
„Banii nu au venit, chiar dacă Soros a devenit bogat și inflația a crescut”, și-aduce aminte Stefka. „Asta l-a enervat pe domnul Prohaszka. Într-o zi, Soros a venit în Ungaria la un eveniment. L-a invitat pe Prohaszka, dar nu și pe soția lui. Prohaszka a fost furios. A urlat la Soros, la hotel și i-a trântit ușa în față. Soros s-a oferit să trimită un șofer după doamna Prohaszka, dar bărbatul a refuzat. Apoi nu au mai vorbit o bună perioadă de timp”, a povestit Stefka.
Un purtător de cuvânt al mogulului a declarat că Soros „a trimis într-adevăr bani familiei Prohaszka, dar nu-și aduce aminte de vreo ceartă”.
Soros și-a arătat însă recunoștința pentru salvatorul său când acesta a fost bolnav și i-a achitat facturile medicale.
În timp ce copiii lui Prohaszka au emigrat în Suedia, după revolta anticomunistă eșuată din 1956, acesta și soția Elvira, ambii fumători înrăiți, au rămas în Budapesta. Femeia a murit în 1989 din cauza unui embolism pulmonar. Șase ani mai târziu, Prohaszka a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. S-a mutat la Göteborg pentru tratament, unde a locuit cu fiul și fiica sa.
Soros a plătit pentru tratamentele lui Prohaszka până în 1999, anul în care bătrânul a murit, la vârsta de 90 de ani. Familia se declară recunoscătoare pentru acest lucru.
Neînțelegeri cu Otto. Cine era însă „logodnica” viitorului miliardar
Potrivit lui Eva, timpul în care Soros a stat cu familia ei a fost tensionat. Fratele ei, Otto, în vârstă de șase ani, nu dorea să aibă un „frate mai mare”, mai ales pentru că Soros se impunea în fața lui.
Soros avea însă grijă de Eva, pe care o numea mica lui „logodnică”. „Mi-a oferit prima mea pereche de pantofi, cumpărată din bani pe care îi câștigase chiar el”, a povestit doamna din Göteborg.
Otto, care are acum 80 de ani, a fost fotograf și locuiește aproape de sora lui, în Goteborg. El a refuzat să comenteze articolul despre Soros, dar a fost de acord să ofere un portret al tatălui său. Un purtător de cuvânt al lui Soros a precizat că miliardarul nu-și amintește de vreun conflict cu Otto.
Prohaszka a murit fără să-i fie recunoscut eroismul, devenind un fel de „Oskar Schindler” uitat de vremuri. Și de Soros, într-o mare măsură. Trupul lui neînsuflețit a fost incinerat și cenușa a fost îngropată într-un mormânt modest din cimitirul Farkasreti din Budapesta.
Sorry, there are no polls available at the moment.