Mihai Necolaiciuc, fost director general la CFR, ELIBERAT CONDIȚIONAT de Tribunalul Constanța

Publicat: 26/11/2018, 22:03

„Desființează în totalitate sentința penală contestată și soluționând cauza, (…) admite propunerea de liberare condiționată a condamnatului Necolaiciuc Mihai. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Necolaiciuc Mihai de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.702/2016 emis în baza sentinței penale nr.357/2015 a Judecătoriei Sector 1 București, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză”, se precizează în soluția dată de Tribunalul Constanța.

Decizia instanței este definitivă.

În prezent, Mihai Necolaiciuc este încarcerat la Poarta Albă.

Cum a început totul

Curtea de Apel București l-a condamnat în 2014 pe Mihai Necolaiciuc la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziționarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundațiile din 2000.Necolaiciuc a fost trimis în judecată în alte trei dosare aflate pe rol în care procurorii spuneau, la acea dată, că a prejudiciat statul cu peste 70 milioane euro.

Totuși, judecătoria Sectorului 1 l-a achitat pe fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc în dosarul în care era acuzat de fraudă. Instanța a dispus achitarea lui Mihai Necolaiciuc pentru infracțiunea de utilizare a creditului garantat din fonduri publice în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordat, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare

În cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un contract de finanțare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucție pentru eliminarea efectelor inundațiilor”, care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundațiile din 2000 și din anii anteriori. CFR a benefiicat de o finanțare de 34,3 milioane de euro, pentru efectuarea de lucrări de reconstrucție și consolidare a liniilor.

Procurorii au arătat că, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA și Viorica Olăeru, director al Direcției Economice din cadrul aceleiași companii, și-au încălcat atribuțiile de serviciu și, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi (aproximativ 2.754.728 euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăți comerciale fiind achitate, în mod preferențial, bunuri și servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende etc).

Mihai Necolaiciuc, fost director general la CFR, ELIBERAT CONDIȚIONAT de Tribunalul Constanța

Fostul director general al CFR a fost ridicat de polițiști și a fost dus la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnatla patru ani și șase luni de închisoare cu executare.

Inițial, Necolaiciuc a fost achitat în acest dosar de Judecătoria Sector 1. Sentința de condamnare a fost pronunțată de către Curtea de Apel București. Necolaiciuc urmează să fie încarcerat într-un pernitenciar după ce judecătorii vor face toate formalitățile. Instanța a mai dispus ca Necolaiciuc și Viorica Olăeru (condamnată la 3 ani de închisoare) să plătească în solidar prejudiciul de 8,4 milioane lei.

Fostul șef al CFR nu încheia problemele pe care le avea cu justiția, el fiind judecat în alte trei dosare penale, aflate, la acea vreme, încă în faza primei instanțe, chiar dacă au ajuns în fața judecătorilor din 2008, respectiv din 2009.

Fostul șef al CFR condamnat la zece ani de închisoare

Instanța Judecătoriei Sectorului 1 l-a condamnat, în 2015, pe Mihai Necolaiciuc la zece ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, și la șapte ani de închisoare, pentru utilizarea subvențiilor sau a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Judecătorul a constatat că infracțiunile din această cauză sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat, într-un alt dosar, la patru ani și șase luni de închisoare, prin sentința din 7 ianuarie 2014 a Judecătoriei Sectorului 1 București, rămasă definitivă prin decizia penală din 17 octombrie 2014 a Curții de Apel București.

Astfel, instanța dispunea contopirea pedepselor, Mihai Necolaiciuc urmând să execute zece ani de închisoare. De asemenea, fostul director al CFR va avea interdicție, timp de cinci ani după executarea pedepsei, să aleagă și să fie ales în autorități publice sau în funcții elective publice, să ocupe o funcție implicând exercițiul autorității de stat și să exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Mihai Necolaiciuc, fost director general la CFR, ELIBERAT CONDIȚIONAT de Tribunalul Constanța

Mihai Necolaiciuc eliberat condiționat din închisoare

Mihai Necolaiciuc a fost eliberat din închisoare în iulie 2015 după ce a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns și cel mai târziu la instanță.

Tribunalul București a decis definitiv eliberarea condiționată a fostului director general al CFR, după ce aesta executase nouă luni din pedeapsa de patru ani și șase luni primită în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro.

La trei zile după ce a fost eliberat, Direcția Națională Anticorupție a cerut Judecătoriei Sectorului 1 să dispună măsura controlului judiciar în cazul lui Mihai Necolaiciuc, în celălalt dosar în care este judecat tot pentru abuz în serviciu, prejudiciul produs în acest caz fiind estimat de anchetatori la 56,7 milioane de euro, au declarat surse judiciare.

Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare

În noiembrie 2016, fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsa fiind redusă de la zece ani, cât decisese inițial Judecătoria Sectorului 1.

Sentința a fost dată în dosarul în care Mihai Necolaiciuc, mai mulți foști șefi din CFR SA și administratori de firme au fost acuzați pentru fraudarea companiei. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc și alte persoane au fost trimiși în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.

” (…)în final, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare. În baza dispozițiile art. 72 noul Cod penal deduce din pedeapsa de mai sus, prevenția de la 17.06.2009 la 26.01.2012 și perioada executată de la 17.10.2014, la 17.07.2015, când inculpatul a fost liberat condiționat din executarea pedepsei de 4 ani și 6 luni închisoare aplicată prin sentința penală nr. 3/07.01.2014 a Judecătoriei Sectorului 1 București, definitivă prin decizia penală nr. 1260/17.10.2014 a Curții de Apel București – Secția I Penală.”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?