Prima pagină » Știri politice » AMNISTIE și GRAȚIERE. Iohannis: O astfel de OUG ar declanșa O CRIZĂ POLITICĂ fără precedent

AMNISTIE și GRAȚIERE. Iohannis: O astfel de OUG ar declanșa O CRIZĂ POLITICĂ fără precedent

AMNISTIE și GRAȚIERE. Iohannis: O astfel de OUG ar declanșa O CRIZĂ POLITICĂ fără precedent
VIDEO. Iohannis a spus că o eventuală OUG a guvernului privind AMNISTIA și GRAȚIEREA ar declanșa "O CRIZĂ POLITICĂ fără precedent". Vezi cum ÎL CRITICĂ șeful statului pe ministrul de Finanțe, pentru declarația privind limitarea dreptului de A LUCRA în străinătate

„Grațierea și amnistia au fost deja tema unei ordonanțe de urgență la începutul anului 2017 și a dus la manifestări foarte ample din partea românilor, care nu-și doresc așa ceva. Ordonanța 13, la vremea respectivă, a fost retrasă. Însă există în continuare semnale că în PSD nu s-a abandonat această idee, chiar unii politicieni din PSD vehiculează aceste idei în spațiul public. O astfel de ordonanță care privește amnistia și grațierea unor politicieni, până la urmă, ar fi o catastrofă pentru România. Adoptarea unei astfel de ordonanțe ar declanșa o criză politică fără precedent în România”, a declarat Klaus Iohannis.

El a făcut un apel la politicienii din PSD „care sunt lucizi ca să întreprindă orice consideră ei ca o astfel de ordonanță să iasă din discuție și să nu fie aprobată în guvern”.

„Momentan, altceva decât unele declarații ale unor politicieni nu avem, dar eu rămân conectat și voi face tot ce se poate face din poziția de președinte pentru a nu se ajunge la o nouă situație de acest tip”, a mai spus președintele Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a fost întrebat despre situația persoanelor condamnate în baza probelor obținute în urma protocoalelor dintre SRI și instituțiile judiciare.

„Aceste chestiuni sunt de competența instanțelor judecătorești și cu siguranță acolo ele se vor rezolva”, a conchis șeful statului.

Iohannis: Nu poate PSD să îmi dea niciun ultimatum. Vorbesc vrute și nevrute

Klaus Iohannis a spus, joi, referitor la anunțul ministrului Justiției că va redacta un proiect de sesizare a CCR pe un conflict între Guvern și Președinție, că PSD nu poate să îi dea „niciun ultimatum” și că aceștia „sunt sub o oarecare presiune politică și vorbesc vrute și nevrute”.

Întrebat dacă are dreptul constituțional să refuze numirea vreunui ministru, președintele României a precizat că „respectă Constituția”.

„În opinia mea, constituțional, am dreptul să fac exact ce fac. Eu sunt un președinte care respect ad-litteram Constituția. Fiți siguri că ce fac eu este constituțional”, a declarat șeful statului.

Ministrul Justiției a anunțat, luni, că va redacta până luni un proiect de sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte, rezultat de refuzul de revocare și numire a miniștrilor. Toader a anunțat că decizia sesizării CCR nu a fost luată.

„Până luni, voi redacta un proiect de posibilă sesizare a Curții Constituționale pentru un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și președintele republicii pentru refuzul de revocare și numire a miniștrilor propuși. Nu înseamnă că s-a luat decizia. Înseamnă că la nivelul Ministerului Justiției, vom redacta acest proiect de posibilă sesizare a Curții Constituționale. În cursul zilei de luni îl vom prezenta, îl vom discuta și apoi cei care au competențele de a decide vor decide dacă vor sesiza Curtea cu un astfel de conflict. Posibila sesizare venind de la Guvern, parte a conflictului, adică sub semnătura doamnei premier”, a anunțat Tudorel Toader, după ședința Biroului Permanent Național al PSD.

Klaus Iohannis, despre declarația lui Teodorovici: Într-o țară normală, a doua zi ar fi plecat

Președintele Klaus Iohannis l-a criticat, joi, pe Eugen Teodorovici, pentru declarația privind limitarea dreptului de a lucra în străinătate, afirmând că e o propunere de a-i „sechestra” pe români în interiorul granițelor țării și că „într-o țară normală, un ministru a doua zi pleacă”.

„Sper că nu folosesc o expresie nepotrivită, când am citit acea știre, ca să spun așa, am luat act cu stupefacție de propunerea unui membru marcant PSD de a-i sechestra pe români în interiorul granițelor țării. Așa ceva s-a întâmplat doar pe vremea comuniștilor. Este extrem de inoportună o astfel de abordare și mă îngrijorează foarte mult. Dacă asta dorește PSD, să dea lege de amnistie și grațiere ca să-l scape pe infractorul Dragnea de pușcărie și să dea legi ca să-i țină pe români cu forța în interiorul granițelor, adică să anuleze un drept pentru care noi cu toții am luptat decenii, atunci nu pot să spun decât că această guvernare, această abordare PSD-istă este antiromânească”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că „în orice țară normală un ministru care face astfel de declarații și nu are acoperire politică a doua zi pleacă”.

„Faptul că nu a plecat mie îmi arată că aceasta este o abordare agreată de PSD și acest lucru mă supără foarte tare și cred că în același fel supără milioane de români. Cum poate PSD să-și imagineze că dreptul la liberă circulație și dreptul la muncă pe care l-au câștigat românii cu greu poate fi anulat doar așa că un partid își dorește niște soluții total ieșite din tiparele europene”, a adăugat șeful statului.

Reacția președintelui Iohannis vine ca reacție la faptul că ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, că le-a propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. Oficialul de la Finanțe a susținut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniștrii de finanțe din Europa.

De asemenea, Teodorovici a precizat că, spre deosebire de țările din Vest care au nevoie de o schemă contra șomajului, țările din Est, inclusiv România, au nevoie de o schemă de reîntoarcere a muncitorilor care au migrat, astfel că și aici abordarea trebuie să fie diferențiată pentru a asigura un echilibru.

Autor