Potrivit Poliției Prahova, polițiștii din Ploiești au pus în executare un mandat de arestare preventivă, emis la data de 4 decembrie 2018, de către Judecătoria Ploiești, pe numele unui ploieștean de 74 de ani, instanța luând decizia înlocuirii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.
„Bărbatul, recidivist post-condamnatoriu, este cercetat în prezent pentru săvârșirea a 35 de infracțiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având acest drept anulat, precum și pentru trei infracțiuni de furt (produse alimentare din supermarketuri)”, a transmis, joi, Poliția Prahova, într-un comunicat de presă.
Bătrânul era cercetat sub măsura arestului la domiciliu, fiind depistat de polițiști de trei ori încălcând dispoziția instanței, și anume arestul la domiciliu, după ce a fost depistat de polițiști la volanul mașinii sale, deși avea permisul anulat.
Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul a fost cercetat, în trecut, și pentru taximetrie ilegală.
Când se produce ANULAREA permisului de conducere
CAPITOLUL VII
Răspunderea contravențională
Art. 114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducerea fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivăpentru o infracțiune care a avut ca rezultatuciderea sau vătămarea corporalăa unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasădefinitivă, pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal;
c) abrogat;
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă,pedeapsa complementarăa interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obținut cuîncălcarea normelor legale, situație constatată de instanța competentă;
f) permisul de conducere a fost obținut în perioada în care titularulera cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează și în cazul în care titularul acestuiaa decedat.
(3) Proceduraanulăriipermisului de conducere se stabilește prin regulament.
Anularea permisului de conducere reprezintă practic DESFIINȚAREA documentului, titularul acestuia rămânând definitiv fără permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere.
Când se anulează permisul de conducere pentru fapte prevăzute la art. 114, alin.1 din OUG 195/2002, aveți posibilitatea să redobândiți dreptul de a conduce autovechiule, respectiv să obțineți un nou permis, doar în situația în care îndepliniți una din condițiile art. 116, alin 1, lit a,b,c,d menționate mai jos. Puteți solicita aprobarea prezentării la examen în vederea redobândirii permisului de conducere, pentru toate categoriile avute anterior. Astfel, pentru redobândirea permisului anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare, solicitantul se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una din situațiile următoare (art.116, alin.1, lit. a,b,c,d):
Articolul 116 OUG 195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru una din faptele prevăzute la art. 114 alin.1 și la art. 115 alin.1 se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situațiile următoare:
a) au trecut șase luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă
b) a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
c) a intervenit amnistia
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art.66 alin.1 lit i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
Dacă solicitantul îndeplinește aceste condiții, el se poate prezenta la o școală de șoferi autorizată pentru înscrierea la cursuri pentru redobândoirea permisului anulat.