„Din păcate, fiind prezentat acum, după patru ani de mandat prezidențial, dincolo de ceea ce a spus președintele că nu-l va utiliza în campania electorală, cred că mai degrabă are o funcție electorală. Îmi e greu să cred că prezinți un astfel de proiect după patru ani în care nu ai prezentat nimic. Un proiect care vizează Educația până în 2030, iar tu mai ai doar un an de mandat… Care ar fi logica să prezinți un proiect până în 2030 când tu știi că mai ai doar un an de mandat și mai spune că ceea ce prezintă va fi discutat în următoarele trei luni. Nu are decât o funcție electorală. Din păcate, nu cred că a fost propus ca să rezolve probleme, ci ca să ofere un vehicul electoral”, a declarat pentru Mediafax, Mircea Miclea, fost ministru al Educației în Guvernul Tăriceanu.
El consideră că proiectul „România Educată„ a fost scris pe baza părerilor din rândul profesorilor și reprezentanților din sistemul de învățământ: „Eu văd acolo mai degrabă o colecție de păreri decât o fundamentare viguros științifică.”
Mircea Miclea nu vede ca acest proiect să aibă un viitor, cel mai probabil acesta urmând să fie preluat de membrii PSD. „Ce cred este că PSD va utiliza diverse fraze vagi care sunt prezentate în acest raport, ca să construiască legile educației cum doresc ei, dar invocând paragrafe din raport”, spune acesta.
Documentul supus dezbaterii publice propune două scenarii de structurare a sistemului de educației. Astfel, acesta prevede introducerea portofoliului educațional sau a modelului american al colegiului universitar. Mircea Miclea spune că au fost prezentate nu două soluții, ci două teme de discuții.
„Se prezintă două scenariidiametral opuseîn legătură cu învățământul preuniversitar. Dacă îl aplici pe unul, atunci nu-l poți aplica pe celălalt. Atunci când se prezintă două scenarii în loc de unul înseamnă că tu nu susții niciunul, nu susții o soluție, prezințio temăde discuție”, a precizat fostul ministru al Educației.
Liviu Pop acuză de plagiat și falsificare proiectul „România Educată”
Fostul ministru PSD al Educației,LiviuPop a susținut joi, că rezultatele proiectului „România educată”, finanțat din bani publici, au „suspiciuni rezonabile de plagiat și falsificare” și l-a invitat pe președintele Klaus Iohannis să verifice și să comunice public concluziile.
Întrebat dacă crede că Iohannis a plagiat rezultatele proiectului „România educată”, Mircea Miclea a răspuns negativ.
„Nu cred că a plagiat. Cred că sunt unele asemănări care pot exista, dar asta nu înseamnă că sunt plagiate. Astfel de idei pot să circule pentru că oamenii pot gândi la fel fără ca ei să plagieze. Sunt unele lucruri pe care Iohannis le-a preluat, care erau și în Legea Educației. Nu aș putea spune că le-a plagiat. Au gândit similar în unele aspecte”, a explicat Miclea.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri cu ocazia lansării „România educată” la Palatul Cotroceni, că este un program strategic care să ajute evoluția educației, unde este nevoie de o schimbare.