După votul de astăzi din Parlamentul European urmează decizia finală a Consiliului Uniunii Europene.
„Țările au îndeplinit deja condițiile, Comisia a spus acest lucru, experții au spus acest lucru”, a declarat raportorul Parlamentului European, socialistul bulgar Serghei Stanișev, în cursul unei dezbateri care a avut loc luni noapte la Strasbourg.
„Consiliul (UE) pur și simplu nu știe ce să mai zică. În ultimii cinci ani, Consiliul a încălcat regulile europene prin eșecul de a adopta o decizie privind admiterea României și Bulgariei la zona Schengen”, a adăugat oficialul european.
Potrivit raportului Stanișev, aprobat marți de Parlamentul European, admiterea parțială a acestor țări ar fi „lipsită de o justificare legală” și ar putea avea efecte economice și sociale negative pentru România și Bulgaria.
„Nu putem permite existența unor standarde duble în zona Schengen (…) Nu putem avea un set de reguli pentru majoritatea statelor membre și unele diferite pentru restu – în UE nu există membri și cetățeni de mâna a doua. Guvernele naționale care blochează admiterea din motive politice trebuie să-și schimbe atitudinea și să observe că întârzierea afectează întreaga Uniune Europeană”, a declarat Stanișev, liderul Partidului Socialiștilor europeni (PES).
Premierul olandez Mark Rutte a semnalat în luna septembrie că opoziția țării sale față de aderarea la Schengen are legătură cu problema corupției și a situației statului de drept.
Spațiul Schengen este o zonă de circulație liceră în Europa. Statele membre au eliminat controalele pentru persoane la frontierele dintre aceste state, fără prezentarea actelor de identitate și fără opriri de control.
Cine va lua decizia finală
Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două țări la spațiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniștrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a exprimat speranța, săptămâna trecută, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă și cu ceilalți membri ai Guvernului, că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii.
„Din punct de vedere tehnic, știm că țara noastră îndeplinește toate criteriile și cred că acest lucru este un act de dreptate, un act de normalitate, un act prin care România este tratată ca și celelalte state membre ale UE”, a declarat vineri premierul Dăncilă.
Foto: Hepta