Alianța MOLDOVA SE DEZVOLTĂ: Și noi avem primari vrednici. Nu este o CONTRAPONDERE la Alianța Vestului

Alianța MOLDOVA SE DEZVOLTĂ: Și noi avem primari vrednici. Nu este o CONTRAPONDERE la Alianța Vestului
Publicat: 17/12/2018, 18:32
Actualizat: 11/02/2019, 14:47

Primarii orașelor Suceava – Ion Lungu, Iași – Mihai Chirica, Botoșani – Cătălin Flutur, Piatra Neamț – Dragoș Victor Chitic, Roman – Lucian Ovidiu Micu, Câmpulung Moldovenesc – Mihăiță Negura și Vatra Dornei – Ilie Boncheș au semnat, luni, la Suceava, acordul cadrul pentru înființarea unei alianțe al cărei principal obiectiv este promovarea a două proiecte de infrastructură pentru Moldova.

Alianța „Moldova se dezvoltă” își propune să susțină realizarea Autostrăzii est-vest, cu fonduri asigurate de Comisia Europeană, și Autostrada nord-sud, care să lege Moldova de București, autostradă necesară pentru dezvoltarea economică și socială a Moldovei.

„Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianța Vestului. Nu este o contrapondere la Alianța Vestului. Cred că asocierea pentru Moldova trebuia să o avem mai demult, având în vedere faptul că problemele de aici sunt mult mai grave decât cele ale Vestului. Îi felicit pe cei patru primari vrednici din vestul țării, dar nu avem nimic de-a face cu ei. Și noi, în Moldova, avem primari vrednici, care și-au făcut datoria, dar din cauza poziționării noastre geografice, mai mult spre Est decât spre Vest, avem aceste probleme. Faptul că nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal și București, avem o mare problemă. Așa cum i-am spus și președintelui României, la ședința Asociațiilor Municipiilor din România, în măsura în care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare. De aceea am decis, cei șapte primari care suntem aici, să facem acest parteneriat între localități, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar și cu alte organisme, în ideea de a dezvolta zona Moldovei”, a declarat primarul din Suceava, Ion Lungu.

Semnatarii noii alianțe susțin că inițiativa a apărut ca urmare a lipsei unei strategii coerente de dezvoltare și alocare a resurselor.

„Astăzi a fost semnat acordul cadru referitor la . Orașele semnatare au fost Suceava, Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc, Roman și Vatra Dornei. Asocierea vrea să promoveze eficient proiecte de infrastructură, de investiții publice sau private, proiectele în educație, sănătate, mediu, turism, etc. Prin aceste proiecte dorim să diminuăm decalajul de dezvoltare care există între Moldova și celelalte regiuni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

La începutul lunii decembrie primarii din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea au lansat, Alianța Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

„Am lansat Alianța Vestului între Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea, inițiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanți, să ieșim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităților unde ne-am asumat respoinsabilități. La baza platformei noastre stă Declarația de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităților. Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susținerea Autostrăzii Timișoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru orașe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei rețele de transport public intraregional și interregional, creșterea mobilității ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a spus primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

„Nu este îndreptată împotriva guvernării de la București, ci să avem o Românie mai bogată, își propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarității astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetățeni. (…) Discutăm cu UE și partenerii naționali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane și creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, și deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus primarul din Cluj- Napoca, Emil Boc.

După doar câteva zile de la înființarea Alianței Vestului, mai multe localități și consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița s-au hotărât să lanseze o asociere numită „Provincia Transilvania de Nord”, scopul fiind consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare și inițiatorul acestei idei, a declarat că „Provincia Transilvania de Nord” nu va fi o replică la Alianța Vestului, nefiind un proiect cu tentă politică.

„Vom lansa până în 15 ianuarie 2019 Provincia Transilvania de Nord, o asociere a președinților de consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud, a primarilor municipiilor reședință de județ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău și Bistrița, alături de primarii de orașe și municipii din cele patru județe. Scopul este consolidarea statului român prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competivitatea globală. Nu dorim să apărem ca o replică a Alianței Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanță doar la nivel regional sau național, ci să construim ceva bun și pentru Europa și să sprijinim demersul european de a aduce, de exemplu, Ucraina, mai aproape de stabilitate și echilibru”, a spus Cherecheș.

Viitoarea alianță susține dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, urmând să fie realizate din fonduri proprii studii de prefezabilitate și fezabilitate care să fie avizate de autoritățile centrale de la București, dar proiectele strategice să fie finanțate cu bani de la Bruxelles.

„Primul lucru la care ne gândim este drumul rapid, sau un soi de autostradă, între Baia Mare și Satu Mare, completat cu o centură metropolitană a municipiului Baia Mare, apoi vom continua cu drumul spre Baia Sprie și unul spre Sighetu Marmației, pentru a dezvolta și orașele mici. Vom continua cu un pod rutier care să lege România de Ucraina, după care să facem drumul rapid Baia Mare – Zalău, respectiv intersecția cu Autostrada Transilvania. Ne dorim și infrastructură rutieră și feroviară spre Bistrița”, a subliniat Cherecheș.

În același timp, Provincia Transilvania de Nord se va implica în dezvoltarea unor proiecte de turism, cultură, sport, educație – învățământ profesional.

„Sunt lucruri importante pe care le-au gândit și colegii noștri din Alianța Vestului și mă aștept să se întâmple o regionalizare informală a României pe aceste baze ale unor asociații create din dorința de a ne dezvolta economic, social, cultural. Cred că patriotismul local va deveni motorul dezvoltării României”, a declarat primarul din Baia Mare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?