Instanța supremă a decis suspendarea executării pedepsei din dosarul Gala Bute, atât în cazul Elenei Udrea, cât și în cel al lui Tudor Breazu, cei doi urmând să fie puși în libertate imediat. Decizia va fi comunicată autorităților din Costa Rica.
La fel ca în siutația celorlalți condamnați de completele de 5 judecători constituite nelegal în ultimii ani, judecătorii ÎCCJ au decis suspendarea executării pedepsei până la soluționarea contestației în anulare depusă de avocați.
„În urma deciziei Curții Constituționale, instanța de judecată din dosarul Elenei a dispus astăzi eliberarea ei. Moș Crăciun pentru noi a venit mai devreme, iar Elena poate în sfârșit să își petreacă sărbătorile în libertate, alături de fetița ei. Sărbători Fericite tuturor”, a scris joi pe Facebook, Adrian Alexandrov, logodnicul Elenei Udrea.
Decizia trebuie comunicată în Costa Rica, unde este arestată Elena Udrea, iar autoritățile române trebuie să precizeze și dacă mențin cererea de extrădare în cazul ei. Judecătorii din Costa Rica au decis să prelungească arestul preventiv pentru Elena Udrea și Alina Bica până când vor decide dacă le extrădează în România.
Apărătorii Elenei Udrea și ai lui Tudor Breazu, condamnați în dosarul Gala Bute, au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. „Elena Udrea se află în Costa Rica în vederea extrădării. Domnia sa se află într-o situație absolut deosebită. De mai bine de două luni, este departe de copil, își hrănește fetița prin interpuși, vin persoane să îi recolteze hrana pentru copil. Până când o instanță compusă în mod legal nu se va pronunța asupra situației sale juridice, e ilegal și inuman să execute o pedeapsă pronunțată de o instanță necompusă potrivit legii. Vă rog să aveți în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători. Suntem obositi dupa un an de muncă, ne dorim să petrecem în apropierea familei. Gândiți-vă ca dacă nu pronunțați o hotărâre dreaptă, va rămâne încarcerată departe de fiica ei. Vă rog să dispuneți deliberarea cât mai rapidă, vă rog pentru ca aceste sărbători ne pun în imposibiliatea de a pune în practică suspendarea executării”, a pledat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.
Procurorul DNA prezent în sala de judecată, Marius Vartic, s-a declarat de acord cu solicitările avocaților. Vartic a pus concluzii de admitere a suspendării executării până la soluționarea contestației în anulare, precizând că nu credea că „va asista la un prohod al îngropării completului de 5″.
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) schimbarea termenului de judecare a contestației în anulare formulată în numele ei și acuză DNA de obstrucționarea justiției.
„Am formulat o cerere de preschimbare de termen în dosarul doamnei Elena Udrea. Am justificat urgența soluționării cauzei, având în vedere inechitatea creată prin pronunțarea unei soluții diferite în alt complet de judecată, față de soluția pronunțată în completul nostru.(…) DNA a solicitat dosarul de fond al cauzei în data de 3 decembrie și ÎCCJ cu celeritate a înaintat dosarul pe 4 decembrie. Pe 18 decembrie, Înalta Curte a solicitat să-i fie restituit dosarul pentru a fi judecate cauzele aflate pe rol în 19 decembrie. DNA nu a înțeles să se supună dispozițiilor instanței și chiar procurorul de sedință a cerut amânarea cauzei pentru lipsa dosarului. Mi se pare ca acest aspect e unul foarte grav. Dosarul solicitat e o veritabilă fapta de obstrucționare a justiției,” acuză Rădulescu.
Potrivit acestuia, completul 2 de 5 judecători a decis suspendarea pedepsei pentru Rudel Obreja și pentru Alina Bica, deși nici aceștia nu aveau dosarele pe masă, ele fiind la DNA. Contestația Elenei Udrea a fost judecată de Completul 3, format din judecătorii Francisca Maria Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu și Ana Iancu.
„Asta ține de practica neunitară. Tocmai ÎCCJ, care e chemată de lege să asigure aplicarea unei practici unitare, în cele trei completuri de judecată a pronuntat soluții diferite. În două dintre ele a fost amânată, în cauza noastră și cea a lui Breazu (…), iar la Completul 2, instanța a dat o soluție corectă de admitere în principiu de suspendare și punere în libertate„, a declarat Rădulescu.
Prin intermediul avocatului său, Elena Udrea a depus o cerere de suspendare a pedepsei, până la soluționarea contestației în anulare – la fel ca ceilalți condamnați eliberați – însă judecarea acesteia a fost amânată pentru 28 ianuarie, deoarece dosarul nu se afla în arhivă.
Magistrații ÎCCJ au dispus suspendarea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, după ce apărătorii săi au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători. Aceeași soluție a fost dispusă și pentru fostul șef ANAF, Șerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în același dosar. Termenul pentru judecarea contestației în anulare formulate de Alina Bica este 21 ianuarie, când va trebui să se prezinte în fața judecătorilor. În acest dosar, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului.
Deciziile au fost luate de Completul 2 de 5 judecători de la instanța supremă, format din Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana și Popa Rodica Aida. Dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare, este judecat tot de Completul 2.
„Admite în principiu contestația în anulare formulată de condamnata Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul nr. 2067/1/2017. Fixează termen pentru soluționarea contestației în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secției penale, pentru când se va cita contestatoarea condamnată. II. Admite cererea de suspendare a executării sentinței penale nr.1057 din 29 noiembrie 2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 2471/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 117 din 26 iunie 2018 (…) până la soluționarea definitivă a contestației în anulare”, se arată în minuta instanței, în privința Alinei Bica.
Fosta șefă DIICOT a fost reținută pe 3 octombrie de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Ea fusese a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat și Adriean Videanu. Bica a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunțat avocații la proces.
În prezent, Alina Bica este arestată într-o închisoare din Costa Rica, până la soluționarea procedurii de extrădare a acesteia, însă decizia judecătorilor de la ÎCCJ va fi comunicată autorităților din acel stat.