Predicțiile au venit în contextul erei dominate de Donald Trump, problemelor generate de Brexit, influenței protecționismului și populismului la nivel mondial, informează Financial Times.
Procesul de Brexit va fi oprit?
Da. Marea Britanie se va salva, în ultimul moment, de la comiterea unui act prin care și-ar face rău singură. „Brexit înseamnă Brexit”, a declarat prim-ministrul britanic Theresa May în anul 2016. La doi ani de la această declarație, Partidul Conservator, condus de premierul britanic, nu se poate decide asupra Acordului pentru Brexit și a implicațiilor acestuia. Eșecul Parlamentului britanic de a lua o decizie asupra înțelegerii cu Uniunea Europeană va duce la un nou referendum, deoarece problema va trebui să se întoarcă la cetățenii Marii Britanii. În urma acestui referendum, al doilea pe tema Brexit, votanții vor lua cel mai probabil decizia de a readuce țara la statutul de națiune care nu este dispusă să sacrifice prosperitatea și securitatea pentru o obsesie ideologică.
Va deveni Jeremy Corbyn prim-ministrul Marii Britanii?
Nu. Jeremy Corbyn, liderul opoziției din Marea Britanie, nu a reușit până în acest punct să își consolideze o imagine favorabilă în afara Partidului Laburist. Chiar dacă vor fi organizate alegeri generale în anul 2019, victoria lui Corbyn este puțin probabilă. Conform sondajelor efectuate în anul 2018, popularitatea lui Jeremy Corbyn este mai mică decât cea a actualului prim-ministru, Theresa May. În schimb, Partidul Laburist ar putea avea o ascensiune în anul 2019, dacă Partidul Conservator va continua lupta împotriva Uniunii Europene.
Va reuși Emmanuel Macron să își impună reformele plănuite, după protestele „Vestelor Galbene”?
Da. Președintele francez nu are de ales, renunțarea la reforme ar duce la „inexistența” sa politică. O pauză tactică este inevitabilă, pentru a permite diminuarea furiei protestarilor și pentru a da timp reformelor precum cea a creșterii salariului minim să își intre în efect. După această pauză, Macron va interveni cu reforme legate de pensii și șomaj, care ar putea răspunde nemulțumirii protestatarilor în ceea ce privește creșterea taxelor.
Vor avea populiștii succes în alegerile din Parlamentul European?
Da. Alegerile din anul 2019 sunt cadrul perfect pentru ascensiunea populiștilor și naționaliștilor. Problema imigrației este dominantă în toate țările membre ale Uniunii Europene, conform sondajelor.Alegerile europene sunt folosite în general pentru a înregistra „un vot de protest”. Partidele naționaliste, printre care Liga, formațiune politică de extremă-dreaptă condusă de ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, Alternativa pentru Germania și Partidul Democrat din Suedia, au șansa de ascensiune în cadrul alegerilor. Per total, majoritatea pro-UE va rezista, dar viitorul Parlament va fi probabil mult mai divizat.
Vor încerca Democrații să dovedească vinovăția lui Donald Trump în dosarul privind ingerințele ruse în alegerile din 2016?
Da. Ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller va ajunge la o concluzie la începutul anului 2019. Faptul că președintele american Donald Trump a negat bazele anchetei – colaborarea cu Rusia în cadrul atacurilor asupra Partidului Democrat – va întări poziția Democraților. Nancy Pelosi, liderul opoziției din Camera Reprezentanților, va fi de acord cu audierile. Evenimentele din 2019 vor pregăti scena pentru alegeri prezidențiale „conform literei legii” în anul 2020.
Va rezista „armistițiul” încheiat de Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping în cadrul războiului comercial?
Nu. Deși acordul de stopare a „războiului tarifelor”, încheiat de Donald Trump și Xi Jinping în luna iulie a rezistat până acum, președintele american și alți membri ai Administrației sale sunt critici în ceea ce privește acțiunile Chinei legate de comerț. Pentru a evita impunerea de taxe suplimentare asupra bunurilor provenite din China, țara asiatică ar trebui să își oprească dezvoltarea modelului intervenționist în următoarele trei luni, lucru care nu se va întâmpla. Statele Unite vor relua impunerea de taxe suplimentare asupra importurilor din China până la mijlocul anului 2019.
Va escalada acțiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei?
Nu. Rusia a capturat trei nave ucrainiene în Marea Neagră în luna noiembrie, lucru care a accentuat conflictul dintre cele două țări. Decizia Ucrainei de a se despărți de Biserica Ortodoxă din Rusia a continuat tensiunile. Reforma pensiilor implementată de Vladimir Putin i-a scăzut popularitatea, lucru care ar fi schimbat de o acțiune militară împotriva Ucrainei, sugerând patriotism. Dar acest lucru nu se va întâmpla, deoarece Administrația de la Kremlin cântărește bine riscurile. Armata Ucrainei este mai bine pregătită și echipată decât în urmă cu cinci ani, iar cetățenii ruși nu vor accepta pierderea de vieți ale compatrioților în lupta împotriva unei națiuni-frate.
Va exista o nouă criză financiară?
Nu, dacă definim o criză financiară drept o situație în care mai mult de o instituție financiară globală trebuie salvată. Vor exista perioade de turbulență pe piețele financiare și în mai multe economii naționale. Un motiv de optimism este faptul că instituțiile financiare mondiale s-au consolidat după criza din anul 2008. Un motiv de pesimism ar fi că dobânzile cheie rămân la nivel scăzut. Printre economiile vulnerabile se numără China, Marea Britanie (în urma Brexit), Italia și Statele Unite.
Va rămâne Narendra Modi prim-ministru al Indiei după alegerile parlamentare?
Da. Partidul condus de premier a suferit recent o scădere a popularității în mai multe state din nordul țării, lucru care sugerează că Modi se străduiește să îndeplinească așteptările cetățenilor, create în urma alegerilor din 2014. Prim-ministrul a rămas totuși popular în rândul indienilor, datorită charismei de care a dat dovadă în mandatul său.
Vor escalada disputele din Marea Chinei de Sud?
Nu. Administrația de la Beijing este preocupată de războiul comercial cu Statele Unite și nu dorește să îi ofere lui Donald Trump mai multe motive de critică. Nicio altă țară implicată în dispută nu va provoca China, din cauza asimetriei de forță. China va continua să militarizeze insulele artificiale din Marea Chinei de Sud, dar nu va efectua mișcări mai îndrăznețe în anul 2019.
Va consolida Jair Bolsonaro creșterea economică a Braziliei?
Da. Cea mai puternică economie a Americii de Sud este pe punctul de a ajunge la o recuperare ciclică, după cea mai mare recesiune de până acum. Reformele propuse de președintele ales în anul 2018, Bolsonaro, au crescut entuziasmul investitorilor. Măsurile liberaliste, susținute de ministrul Economiei, reprezintă partea bună dintr-o platformă guvernamentală care lasă în multe sensuri de dorit. Dacă Bolsonaro va reuși să treacă aceste măsuri de Congres, mai ales reforma pensiilor, economia va crește considerabil.
Va reuși prințul saudit Mohammed bin Salman să treacă peste consecințele uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi?
Da. Tânărul prinț a petrecut trei ani consolidându-și puterea. Tatăl său, regele Salman, l-a susținut pe tânărul prinț și ar fi o umilință să înceteze acum. La nivel internațional, Donald Trump a declarat în mod clar că nu va lăsa incidentul cu jurnalistul saudit să distrugă relațiile dintre Arabia Saudită și Statele Unite. Situația ar putea fi schimbată doar dacă prințul va realiza o altă acțiune nesăbuită, care să genereze o altă criză mondială.
Se va retrage Mark Zuckerberg de la conducerea Facebook?
Nu. Având în vedere problemele din conducerea companiei, ar trebui, dar nu o va face, cel puțin nu din proprie inițiativă. Comparativ cu Elon Musk, care a fost dat jos de la conducerea Tesla, Zuckerberg nu a fost găsit momentan vinovat de nimic. Chiar dacă acționarii companiei vor dori excluderea acestuia, președintele Facebook deține 60% din drepturile de vot, suficient pentru a rămâne la conducerea companiei cât timp va dori.
Foto: Hepta