Popularitatea Fortnite, jocul care a devenit un fenomen cultural și i-a forțat pe unii să țină cure de „dezintoxicare” i-a dat gamerului Tim Sweeney o avere de 7,2 miliarde de dolari. Petrolistul texan Autry Stephens a obținut 11,4 miliarde de dolari, după ce a compania sa Endeavor Energy Resources LP a atras oferte care au evalut-o la 15 miliarde de dolari.
Sweeney și Stephens sunt doar două dintre cele 31 de persoane care au intrat în indicele Bloomberg Billionaires în 2018, chiar în condițiile în care tensiunile comerciale globale crescânde și o scădere a piețelor bursiere au dus la dispariția a 500 de miliarde de dolari din averile prinse în clasament.
Denise Coates, fondatoarea și directorul executiv al casei de pariuri online Bet365 Group Ltd., este o altă câștigătoare, fiind acum de aproape zece ori mai bogată decât Regina Elisabeta a II-a, potrivit clasamentului.
În timp ce Coates a avut un an bun, turbulențele de pe piață au redus averile multora. Cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut în 2018 451 miliarde de dolari, o schimbare abruptă față de 2017 când au adăugat averilor lor 1.000 de miliarde de dolari.
Dintre câștigători, cel mai bine stau miliardarii din Singapore, pentru că au câștigat 2,5 miliarde de dolari.
Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com și cel mai bogat om din lume, a fost cel mai mare câștigător al anului 2018 pentru al doilea an la rând. Averea sa netă a crescut de la 24 miliarde la 123 miliarde de dolari. Dar chiar și el a fost un perdant în a doua jumătate a anului, după prăbușirea burselor, așa că după vârful din septembrie, Bezos și-a văzut averea scăzând cu 45 de miliarde de dolari.
În ciuda pierderilor totale ale miliardarilor chinezi, de aproape 76 miliarde de dolari, unii oameni de afaceri s-au făcut remarcați, printre care Lei Jun, fondatorul producătorului chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp., cu un plus de 8,6 miliarde de dolari.
Miliardarii americani au înregistrat cele mai mari pierderi în 2018, averile lor reducându-se cu 76 de miliarde de dolari, în mare parte cauza căderii pieței bursiere din decembrie. Mark Zuckerberg a înregistrat cea mai puternică scădere în 2018, pe măsură ce Facebook Inc. a trecut din criză în criză. Averea sa netă a scăzut cu aproape 20 de miliarde de dolari, la 53 de miliarde de dolari.
Chinezii Wang Jianlin, Jack Ma și Ma Huateng sunt trei din cei mai mari 10 perdanți din 2018. Cincizeci de persoane au ieșit din indexul Bloomberg, 11 din China sau Hong Kong, nouă din SUA și patru din Rusia.
Printre cei care au ieșit de pe listă s-au numărat Andrej Babis, prim ministrul Republicii Cehe, a cărui avere a fost obținută de la compania sa chimică și agricolă, Agrofert, și de magnatul rus Oleg Deripaska, a cărui avere s-a prăbușit la un nivel record, din cauza sancțiunilor americane care au afectat activitatea companiei sale de aluminiu Rusal.
13 miliardari din clasament au murit în acest an, printre care fondatorul Microsoft Paul Allen, dezvoltatorul imobiliar din Hong Kong Walter Kwok și Vichai Srivaddhanaprabha, proprietar al clubului de fotbal Leicester City din Premier League.