Cei șase i-au transmis o scrisoare președintelui Constantin Buchet prin care îi atrag atenția că, până nu clarifică în scris și în mod public situația în care a atras CNSAS prin acțiunile sale ilegale, instituția s-ar putea afla în blocaj.
Scrisoarea a fost semnată de Alexandra Toader (numită de președintele Iohannis), Dinu Zamfirescu (numit de PNL), Ladislau Csendes (numit de UDMR) și Adrian Cioflâncă (numit de PSD),Sulfina Barbu (numită de PNL), Germina Nagâț (numită de USR).
Membrii colegiului CNSAS îi reproșează lui Constantin Buchet că adresa transmisă CSM pe 28 decembrie 2018, referitoare la situația verificării Adinei Florea și a altor patru persoane, „ridică grave probleme de ordin legal”. De asemena, aceștia îl acuză pe președintele CNSAS că și-a depășit atribuțiile prevăzute de lege, substituindu-se Colegiului, prin faptul că, în nume personal, a dat verdictul cu privire la lipsa calității Adinei Florea și a altei persoane de colaborator al Securității.
„În data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existența adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care ați transmis-o CSM și ați semnat-o în calitatea dumneavoastră oficială de președinte al CNSAS. Documentul face referire la situația verificărilor în cazul doamnelor Florea Adina Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana și Constantin Antonia Eleonora. Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-ați remis CSM, în numele întregii instituții, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-ați depășit atribuțiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, ați dat verdictul cu privire la lipsa calității doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securității în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcționare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator/lucrător al Securității, ca rezultat al verificării de interes public”, au transmis membrii CNSAS în scrisoarea adresată lui Constantin Buchet, obținută de Mediafax.
Cei șase membri îi atrag atenția președintelui CNSAS asupra faptului că doar Colegiul, întrunit în ședință în prezența a cel puțin opt membri și cu votul majorității, poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator al Securității.
„V-ați antepronunțat cu privire la calitatea de colaborator/ lucrător al Securității în privința a două persoane, ceea ce ridică probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedură, cauzat de precipitarea cu care ați gestionat situația, în condițiile în care, subliniem încă o dată, orice membru al Colegiului are dreptul să solicite verificări suplimentare. Mai mult, nu am fost lăsați să ne exercităm dreptul de a vota, dumneavoastră substituindu-vă Colegiului prin luarea unei decizii în nume propriu.
Prin urmare,până clarificați în scris și în mod public această situație fără precedent în care ați atras instituția, generând grave probleme de legalitate, noi, subsemnații,vă solicităm să nu includeți pe ordinea de zi a ședințelor Colegiului nota de constatare și avizul Direcției Juridice cu privire la doamna Adina Florea.Lipsa unei reacții din partea dumneavoastră ar putea conduce la un blocaj instituțional, lucru pe care niciunul dintre membrii Colegiului nu și-l dorește”, conchid semnatarii scrisorii.
Propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror șef al DNA a fost respinsă, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.Propunerea a fost respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentația nu conține dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.
„Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța”, i-a transmis președintele Klaus Iohannis ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Tudorel Toader a propus-o inițial pe Adina Florea pentru șefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie președintele a anunțat că o respinge pentru că documentația nu conținea adeverința CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.
A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.
Foto: Hepta