„Nu au fost niște negocieri oficiale (n.red. – cu sindicatele de la Complexul Energetic Oltenia, luni). Contractul colectiv de muncă pe care Complexul Energetic Oltenia îl are este valabil până în martie 2020, iar un proces de rediscuție asupra salariilor, condițiilor de muncă și a timpului de muncă urmează a avea loc cu 1 martie 2019. Astăzi, a fost o întâlnire mediată între Ministerul Energiei, ca și acționar principal al companiei, cu directoratul Complexului Energetic Oltenia și toți reprezentanții legali ai angajaților noștri. A fost o discuție pe proiecția de buget pe care Complexul Energetic Oltenia o pregătește pentru perioada următoare a fi aprobată și pentru o găsire de soluții pentru acest moment de a crește veniturile angajaților noștri, ținând cont de solicitările lor, venite începând cu vineri seara, când a avut loc prima acțiune de protest”, a spus, luni, Sorin Boza, președintele Directorului CEO, pentru Mediafax.
În cursul acestor discuții, două soluții au fost identificate, conform președintelui Directorului CEO: acordarea de vouchere de vacanță de la 1 mai, pentru toți salariații, în condițiile în care anterior acest beneficiu nu era deloc prevăzut a fi acordat; creșterea salariilor cu 8,2% doar pentru personalul muncitor și la total fond de salariu, ceea ce reprezintă o creștere de 12-13% a salariilor brute pentru muncitori.
Un salariu mediu lunar la CEO este de 4.871 de lei brut, iar câștigul mediu lunar brut, care include sporurile, al unui salariat ajunge la 5.420 de lei, conform reprezentantului Complexului.
„Cu această decizie reducem discrepanțele apărute, de-al lungul anilor, între salariile muncitorilor și ale celor din administrațiile locale care au beneficiat, în perioada aceasta, de diferite creșteri. Ei au preluat propunerea noastră. Următorul pas pe care-l vom face este de a demara negocierile efective între administrație și partenerul social, vom porni de la aceste ipoteze deja agreate. Următorul pas este de a le pune pe hârtie, de a fi acceptate de către toată lumea și încheiat un protocol și un act adițional la contractul de muncă”, a precizat Boza.
În aceste condiții, negocierea pentru noul contract colectiv de muncă va fi devansată și va începe cât mai curând, nu după 1 martie, așa cum era programată.
Doru Vișan, secretar de stat în cadrul ME, a precizat, într-o intervenție la Digi 24, că ministerul nu le poate acorda angajaților CEO o majorare de 45% a salariilor, așa cum au solicitat aceștia.
De asemenea, președintele Directorului CEO a susținut că activitatea Complexului nu este afectată și că acțiunea sindicatelor este ilegală.
„Din păcate, având în vigoare un contract colectiv de muncă, mișcările colegilor noștri nu sunt niște mișcări legale și le-am reiterat propunerea de a relua activitatea urgent și în paralel comisia de negociere administrație – sindicate să își ducă la bun final ceea ce a început astăzi cu această întâlnire pe care am avut-o la Ministerul Energiei. Noi nu suntem afectați, termocentralele lucrează normal, producem energia care ne este solicitată de sistemul energetic național, nu avem probleme deosebite, însă, astăzi, consumăm din stoc. Prioritară, pentru noi și pentru toți angajații, este reluarea activității și refacerea acestor stocuri”, a subliniat Boza.
După ce sute de salariați de la Roșiuța, Jilț Nord și Jilț Sud au început vineri protestele, și angajații de la celelalte cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia au întrerupt lucrul, luni, cu aceeași nemulțumire legată de majorarea salariilor.
Din acest motiv, întâlnirea dintre conducerea societății și sindicaliști, stabilită la sediul Ministerului Energiei, luni, la ora 15.00, a început mai devreme, la ora 8.30.
„Suntem în negociere la minister. Sunt mii de persoane care protestează, toată activitatea minieră este oprită”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.
Și membrii Sindicatului Ișalnița, din Dolj, aparținând Complexului Energetic Oltenia, au decis să se alăture colegilor din județul Gorj.
„Toate carierele miniere au oprit lucrul. Stimați colegi din Termocentrala Ișalnița, credem că este momentul să tragem și noi un semnal de alarmă. Astăzi, când factorii de decizie sunt în ședință și ne hotărăsc soarta, dacă încearcă să vină cu scuze sau alte mijloace de manipulare, nu mai trebuie să așteptăm nicio secundă și ar trebui să ieșim și noi să tragem un semnal de unitate față de colegii noștri, minerii. Astăzi după-amiază sau cel târziu mâine colegii noștri din celelalte termocentrale cu care am luat legătura o să iasă la poarta fiecărei termocentrale fără să oprească lucrul să se solidarizeze colegilor mineri”, au precizat reprezentanții Sindicatului Solidaritatea, pe pagina de Facebook.
Protestele au început vineri, după ce administrația ar fi propus un buget de venituri și cheltuieli fără majorări salariale și fără vouchere de vacanță pentru cei aproximativ 13.000 de angajați.
„Având în vedere posibilitatea producerii unor consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național, precum și pentru desfășurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activității de producție. Conducerea societății își manifestă totală disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluționării problemelor apărute”, se precizează într-un comunicat de presă al CEO, remis MEDIAFAX.
foto: captură youtube.com