Ministerul Sănătății a lansat O CAMPANIE de promovare a VACCINĂRII. Pintea: Multe MĂMICI nu vor să își vaccineze copiii pentru că NU SUNT INFORMATE

Publicat: 15/01/2019, 17:22

Campania de promovare a vaccinării, „Copilăria cel mai frumos cadou”, are scopul de a informa părinții despre importanța vaccinării în copilărie. Este vorba despre vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

„Astăzi împreună cu UNICEF vom lansa o campanie de promovare a vaccinării la nivel național. Am pregătit un spot video care sperăm ca va rula cât mai des pe canalele media astfel încât mesajul să fie perceput de cât mai mulți părinți. Este o campanie integrată (…) și va avea și o componentă outdoor”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul conferinței de lansare a campaniei.

De asemenea, Pintea spune că scopul acestei campanii este de a informa părinții despre beneficiile vaccinării pentru a alege să își protejeze copiii.

„La Coțofenești au fost vaccinați în jur de 100 de copii. La Buhuși s-a reușit recuperarea vaccinării la 80 de copii. În Strehaia, în două zile au fost vaccinați 90 de copii. Poate că vi se par copii puțini ca și număr, dar fiecare copil este extraordinar de important”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul a amintit că sunt multe cazuri pe care le-a întâlnit în teren și care au surprins-o. De pildă, la Coțofenești o fată de 12 ani a venit să își imunizeze copilul de câteva luni. „Sunt multe mămici care nu vor să își vaccineze copiii pentru că nu sunt informate”, a completat Sorina Pintea.

De cealaltă parte, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că s-au făcut foarte mari eforturi pentru ca acea campanie de vaccinare demarată de Ministerul Sănătății în a doua jumătate a anului trecut să aibă rezultatele așteptate.

„Dacă nu vom reuși să păstrăm acoperirea vaccinală la 95%, cât este pragul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), se va acumula o cohortă de copii nevaccinați. Ne găsim într-o situație favorabilă în momentul de față. În regiunea europeană a OMS, care are ca țintă eliminarea rujeolei, doar 34 de state din cele 53 au reușit să elimine rujeola”, a a adus lămuriri Rafila.

Ministerul Sănătății și UNICEF au lansat o campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Președintele Societății Române de Microbiologie mai susține că doar 5 % dintre copii din studiază la școală despre educație pentru sănătate, precizând că o campanie de informare desprevaccinareeste binevenită.

„Doar 5% dintre copiii din România fac programe de Educație pentru Sănătate, pentru că este o disciplină opțională. Sănătatea nu este opțională, sănătatea condiționează dezvoltarea economică și socială a unei țări”, a spus Alexandru Rafila.

Campania va fi prezentă pe posturile de televiziune, în presa scrisă și în online, cu o componentă outdoor.

„Părinții și tutorii trebuie să fie informați despre beneficiile vaccinurilor și despre locurile unde își pot vaccina gratuit copiii, pentru a putea să le ofere acestora cel mai frumos cadou, copilăria. În România, campaniile naționale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinală trebuie îmbunătățită. Absența vaccinării duce la reapariția unor boli ce pot fi ușor prevenite prin această măsură”, a spus reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult.

Campania este o continuare a campaniilor door-to-door de informare și recuperare vaccinală realizate, în 2018, de Ministerul Sănătății în parteneriat cu OMS și UNICEF în mai multe comunități vulnerabile din județele Mehedinți și Bacău.

În cadrul sesiunilor de informare, o echipă de specialiști, formată din medic de familie, medic epidemiolog și psiholog, a prezentat părinților informații cu privire la beneficiile vaccinării și riscurile nevaccinării și a răspuns întrebărilor adresate de aceștia. Ministerul Sănătății a spus că rata de acoperire vaccinală ROR a crescut în aceste comunități la peste 90%.

În ceea ce privește vaccinurile din programul național de vaccinare, acestea „se găsesc pe stoc”, a completat și ministrul Sănătății.

„Nu există sincope în aprovizionarea cu vaccinuri. La nivel național, avem vaccin pentru două-trei luni de zile, ținem legătura cu societatea medicilor de familie. Eu, personal, vă asigur că nu vor mai fi sincope în aprovizionare. Am promis că vom asigura vaccinurile antigripale începând cu 15 septembrie și așa a fost”, a conchis Pintea.

Ministerul Sănătății și UNICEF au lansat o campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Pintea: S-a înregistrat o scăderespectaculoasă a cazurilor de rujeolă

În ultimul timp s-a înregistrat o „scădere spectaculoasă” a cazurilor de rujeolă, anunță ministru Sănătății, precizând că fenomenul se datorează campaniilor de promovare a vaccinării. Totuși, epidemia nu a dispărut, susține Alexandru Rafila, de la Societatea de Microbiologie.

„În săptămâna din 12 ianuarie 2018 au fost înregistrate 116 cazuri de rujeolă. În 29 iunie 2018 – 142 de cazuri de rujeolă și ultimele două decese. În săptămâna 12 octombrie 2018 – 16 cazuri. În săptămâna 11 ianuarie 2019 au fost 36 de cazuri. Vă spun că această scădere spectaculoasă se datorează campaniilor de informare și de promovare a vaccinării. (…) Rata devaccinareîn luna mai era de 3,9%, acum procesul devaccinarea ajuns la 95% în Coțofănești (n.r. – Bacău)”, a spus Sorina Pintea.

Pintea a mai declarat că poate numărul de copii vaccinați este mic, însă fiecare dintre ei este important.

Pe de altă parte, chiar dacă numărul de cazuri de rujeolă a scăzut, epidemia nu a dispărut, susține președintele Societății Române de Microbiologie.

„Vom scăpa de epidemia de rujeolă după ce vom avea mai multe săptămâni consecutive raportare zero, iar numărul acestor săptămâni trebuie să depășească durata maximă de incubație a rujeolei, adică să fie patru săptămâni consecutive cu raportare zero. Atunci putem spune că am scăpat de epidemia de rujeolă”, a spus Rafila.

Ministerul Sănătății și UNICEF au lansat o campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Totuși, există riscul de reapariție a epidemiei în cazul unei populații care nu a fost vaccinată și nu a trecut prin boală, susține președintele Societății Române de Microbiologie.

„Sunt cazuri de import. În 2016 când au fost înregistrate primele cazuri de rujeolă în țara noastră au fost cazuri de import”, a explicat Rafila.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, în România, raportate până la data de 11 ianaurie 2019 este 15.636, din care 59 de decese.

Foto: Hepta

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații