România în fața primului TEST important la Președinția Consiliului UE: Trebuie SĂ MEDIEZE amânarea Brexit-ului

România în fața primului TEST important la Președinția Consiliului UE: Trebuie SĂ MEDIEZE amânarea Brexit-ului
Publicat: 16/01/2019, 05:23
Actualizat: 25/03/2019, 19:53

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu consideră că situația din Marea Britanie reprezintă primul test pentru Președinția română la Consiliul UE.

„România trebuie să demonstreze leadership, să înțeleagă responsabilitatea pe care o are în acest moment în calitate de Președinte al Consiliului UE și să poarte discuții directe cu partenerii britanici și cu liderii europeni. Țara noastră poate lucra cu toți acești actori pentru a propune acele soluții constructive în vederea asigurării protecției cetățenilor europeni. Ne aflăm în acel moment în care o Președinție la Consiliul UE poate avea o contribuție pozitivă. România are atuurile necesare pentru un astfel de rol,” apreciază Negrescu.

„Acum trebuie să acționăm unitar, să demonstrăm consens național, pentru a-i proteja pe cei aproximativ 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, deoarece un scenariu no-deal înseamnă ca aceștia să nu mai beneficieze de drepturile pe care le aveau până în prezent. Mă refer aici la dreptul de reședință, dreptul de muncă sau avantajele oferite pentru studenți,” avertizează Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba regretă rezultatul votului din Camera Comunelor, dar îl consideră previzibil.

„Regretăm rezultatul votului, dar era un rezultat la care lumea se aștepta,” a declarat Ciamba pentru Mediafax, „în sensul că singurul element de noutate este că este un scor mult mai prost decât așteptările din ultimele zile. Pașii următori sunt în mâna guvernului britanic și a primului ministru May. România, ca țară care exercită președinția Consiliului UE, face un apel și dorește să ne exprimăm în continuare unitatea celor 27 de membri. La momentul acesta, trebuie să vedem ce se va întâmpla mâine (miercuri – n.r.), este vorba de moțiune.”

El a asigurat că autoritățile române sunt în contact cu toți partenerii europeni pentru o coodonare a eforturilor.

„Continuăm pregătirile pentru varianta cea mai proastă, cea a ieșirii Marii Britanii dezordonată. Avem pregătirile care sunt atât la nivel comunitar de legislație care trebuie adoptată, cât și la nivel național. Deci fiecare stat membru va continua pregătirile în această direcție. Vom vedea și celelalte elemente vizând procesul politic. Nu cred că e cazul să creem o spaimă sau să considerăm că la acest moment este foarte clar că există o ieșire a Marii Britanii fără înțelegere. Revin la asigurările făcute de ministrul de Externe britanic despre faptul că drepturile cetățenilor europeni care se află pe teritoriul Marii Britanii nu vor avea de suferit în cadrul unei ieșiri dezordonate, ci vor avea același tratament ca și cel prevăzut în acordul de ieșire.”

„Regretăm rezultatul votului și îndemnăm Guvernul britanic să clarifice cât mai curând intențiile privind următorii pași. Cele 27 de state UE vor rămâne unite și responsabile, așa cum au fost de-a lungul întregului proces, și vom încerca să reducem daunele generate de Brexit. Vom continua pregătirile pentru orice rezultat, inclusiv pentru scenariul producerii Brexit fără acord,” a transmis un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, regretă că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor și a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intențiile privind procedura Brexit.

„Am luat notă cu regret de rezultatul votului din această seară din Camera Comunelor,” transmite Juncker. „UE va continua ratificarea acordului de retragere, care este un compromis corect și cea mai bună înțelegere posibilă. Va reduce daunele provocate de Brexit cetățenilor și afacerilor din întreaga Europă. Este singurul mod ordonat prin care Marea Britanie se poate retrage din UE.

Comisia Europeană și în special negociatorul nostru șef Michel Barnier au investit timp și eforturi imense pentru a negocia acordul de retragere. De-a lungul acestui proces, am dovedit creativitate și înțelegere. Împreună cu președintele CE Donald Tusk, am dovedit bunăvoință, oferind clarificări adiționale și reasigurări, în schimbul de scrisori din această săptămână cu premierul Theresa May.

Riscurl unei retrageri dezordonate a Marii Britanii din UE s-a mărit odată cu acest vot. Deși nu ne-am fi dorit așa ceva, Comisia Europeană va lua măsuri de prevenire, pentru a fi pregătiți de orice eventualitate.

Îndemn Marea Britanie să își clarifice intențiile cât mai rapid posibil. Nu prea mai este timp,” avertizează Jean-Claude Juncker.

Mult mai direct, președintele Consiliului European Donald Tusk pune punctul pe i și sugerează anularea Brexit.

„Dacă este un acord e imposibil – și nimeni nu vrea ieșirea fără acord – atunci cine va avea, în sfârșit, curajul să spună care este singura soluție pozitivă?” întreabă Tusk prin Twitter.

La rândul său, președintele Parlamentului European Antonio Tajani este preocupat de efectele votului de marți seara asupra cetățenilor europeni.

„Votul de la Londra pe tema Brexit este o veste proastă. Primele noastre gânduri sunt la cei 3,6 milioane de cetățeni europeni aflați în Marea Britanie și la britanicii care trăiesc în spațiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul. Noi luptăm permanent pentru ei,” a transmis Antonio Tajani prin Twitter.

Adversar al Brexit-ului, fostul președinte Traian Băsescu susține că România are șansa să fie țara în a cărei președinție UE s-a consolidat.

„Brexit – Un vis urât, din care Marea Britanie s-a trezit. Așa cum anticipam în ultima postare, a început bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Uniunea Europeană. În urma votului dat azi în Parlamentul de la Londra, Regatul Unit nu mai are condițiile politice și legale pentru a părăsi Uniunea Europeană,” scrie Băsescu pe Facebook.

„Vor exista alegeri parlamentare anticipate și va fi organizat un nou referendum pentru Brexit, referendum prin care electoratul Regatului Unit își va readuce țara înapoi în Uniunea Europeană. Este o șansă uriașă pentru Uniunea Europeană să rămână unită și întreagă, iar România are șansa să fie țara în a cărei președinție UE s-a consolidat, în loc să fie țara în mandatul căreia Uniunea Europeană s-a micșorat. Din acest moment România are șansa unui mandat de succes. Oare avem capacitatea să ne jucăm șansa?”

După votul din Camera Comunelor, premierul Theresa May a solicitat un vot de încredere în guvernul său.

„În primul rând, trebuie să clarificăm dacă acest guvern se mai bucură de încrederea Camerei Comunelor,” a declarat în ședința din plen premierul Theresa May, imediat după aflarea rezultatului votului. „Eu cred că da, însă având în vedere diferența de voturi și importanța votului din această seară, este dreptul celorlalți să testeze acest lucru, dacă doresc. Dacă Opoziția va depune o moțiune de cenzură, aș dori ca aceasta să fie dezbătută mâine (miercuri – n.red.). Dacă încrederea în guvern va fi menținută, va trebui să avem întâniri cu toți cei implicați, pentru a stabili ce trebuie făcut. Guvernul va aborda aceste discuții într-un spirit constructiv… (aici, Theresa May este întreruptă câteva clipe de vociferările Opoziției – n.red.)

Aș vrea să fac două asigurări: strategia guvernului nu este să amâne data de 29 martie pentru ieșirea din UE. Rămân la convingerea că soluția cea mai bună este să ieșim în mod ordonat, cu un acord bun (noi vociferări – n.red.) și mi-am dedicat o bună parte din ultimii doi ani negociind un astfel de acord. Cea de-a doua este pentru poporul britanic, care a votat acum doi ani și jumătate pentru părăsirea Uniunii Europene. Am devenit prim-ministru imediat după acel referendum, datoria mea este să îl implementez și intenționez să fac asta. Fiecare zi care trece fără a rezolva această problemă aduce mai multă nesiguranță, amărăciune și îngrijorare.

Guvernul a ascultat mesajul Camerei Comunelor din această seară, dar cer parlamentarilor din ambele tabere să asculte poporul, care dorește această problemă rezolvată, și să lucreze împreună cu guvernul pentru asta.”

Așa cum promisese de mai multă vreme, liderul Laburiștilor Jeremy Corbyn a anunțat imediat că vor iniția moțiunea de cenzură împotriva guvernului.

„Theresa May a ajuns la capătul liniei,” apreciază Corbyn. „În ultimii doi ani, a avut o singură prioritate: Partidul Conservator. Principiul său de guvernare, bazat pe amânare și respingere, a ajuns la capăt. Nu mai poate crede în mod serios că, după doi ani de eșecuri, mai este în stare să negocieze un acord bun pentru oamenii acestei țări. Cea mai importantă problemă pe care o avem în fața noastră este că guvernul a pierdut încrederea parlamentului și țării. (moment în care Theresa May clătina din cap, semn că nu e de acord cu afirmația – n.red.). Depunem moțiune de neîncredere în acest guvern!”

În cursul serii, Partidul Laburist (de opoziție) a început campania de mediatizare a moțiunii. Interesant este că – printre promisiunile laburiștilor – nu se află cea de anulare a Brexit-ului.

„Avem nevoie de alegeri generale,” sună câteva din mesajele Opoziției, „iar Partidul Laburist poate să ofere un guvern în stare să negocieze un acord Brexit bun pentru popor, reconstruind Marea Britanie pentru cei mulți, nu pentru câțiva oameni.”

Premierul Scoției Nicola Sturgeon susține că organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE este „singura opțiune credibilă”, după ce respingerea acordului Brexit. Ea apreciază că dimensiunea istorică a înfrângerii suferită de Theresa May este un mesaj că problema ieșirii din UE trebuie readusă în fața electoratului.

„Guvernul a avut mai mult de doi ani și jumătate pentru a obține un plan Brexit care să poată fi realizat și a eșuat complet. Ideea că poate face acest lucru acum, în câteva săptămâni, este ridicolă,” a adăugat Sturgeon. Partidul Național Scoțian, din care face parte și care a votat împotriva Acordului Brexit propus de Brexit, va susține moțiunea de cenzură contra Guvernului Theresa May.

„Era evident de mai multe luni că această înfrângere istorică a primului ministru se apropie,” scrie Nicola Sturgeon pe Twitter. „S-a pierdut destul timp. Este momentul să oprim cronometrul declanșat de inițierea Articolului 50 și să readucem această problemă în fața electoratului. Scoția a votat pentru rămânerea în UE și nu ar trebui să fim târâți afară împotriva voinței noastre.”

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis