Prima pagină » Economic » Dăncilă: Nimeni nu se poate juca cu INDEPENDENȚA ENERGETICĂ! Băsescu: Despre stocurile de cărbune, trebuia să întrebe ÎN SEPTEMBRIE 2018

Dăncilă: Nimeni nu se poate juca cu INDEPENDENȚA ENERGETICĂ! Băsescu: Despre stocurile de cărbune, trebuia să întrebe ÎN SEPTEMBRIE 2018

Dăncilă: Nimeni nu se poate juca cu INDEPENDENȚA ENERGETICĂ! Băsescu: Despre stocurile de cărbune, trebuia să întrebe ÎN SEPTEMBRIE 2018
Sursa: Mediafax Foto -Silviu Matei
Premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la CE Oltenia și cere o analiză detaliată a situației stocurilor de cărbune. Vezi de ce îl acuză Traian Băsescu de sabotaj pe directorul general

Premierul Viorica Dăncilă a reproșat joi întârzierea cu care a fost informată legat de situația de la Complexul Energetic Oltenia, spunând că așteaptă o analiză și nimeni nu se poate juca cu independența energetică a țării.

„Mi s-a adus la cunoștință ieri cu nepermisă și suspectă întârziere situația de la Complexul Energetic Oltenia,” a declarat Dăncilă, la începutul ședinței de guvern. „Am analizat ce măsuri pot fi luate. Ne preocupă situația de la complex și funcționarea sistemului energetic. Am dispus următoarele măsuri: să fie prezentată de urgentă situație a stocurilor de cărbune, comparativ cu anul trecut. O analiză detaliată a situației minerilor, a veniturilor și a condițiilor de lucru.”

Viorica Dăncilă avertizează că nimeni nu se poate juca cu independența energetică a țării și a trimis Corpul de control la Târgu Jiu..

„Corpul de control o să înceapă în această dimineață un control,” a precizat premierul. „Am solicitat ministrului Energiei să meargă la Târgu Jiu astăzi să discute cu oamenii și să găsească soluții. Am solicitat în această dimineață tuturor structurilor de siguranță națională informații legate de această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public privind achizițiile de energie la prețuri mari (…) Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independența enegetică a țării.”

„Din dispoziția doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul Guvernului României, începând cu data de 17.01.2019, Corpul de control al primului-ministru a declanșat un control la societatea Complexul Energetic Oltenia – S.A.. Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă, modului de stabilire și acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societății Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă la nivelul acestei entități, exploatarea resurselor minerale și constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiții și dezvoltare,” a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

În 2018, Corpul de control a mai verificat situația de la CE Oltenia pentru mai multe aspecte:

– încheierea de către societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a unui contract de transfer al activului Unității Miniere de Carieră Berbești către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea;

– preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societății Termoelectrica S.A. față de societatea Complex Energetic Oltenia S.A;

– respectarea de către societatea Complex Energetic Oltenia S.A. a prevederilor legale cu privire la angajarea și plata cheltuielilor de sponsorizare și a altor cheltuieli de finanțare a unor activități sportive”.

Acțiuni de control ce au vizat primele două obiective enunțate mai sus au fost finalizate, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituțiilor abilitate. De asemenea, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări și măsuri potrivit competențelor, a mai transmis Executivul.

Un grup de producție al Termocentralei de la Rovinari, care aparține Complexului Energetic Oltenia, a fost oprit joi dimineața, în a șasea zi de grevă a minerilor.

„Dacă nu va reluată livrarea cu cărbune, și celelalte două grupuri ar putea fi închise”, avertizează Sorin Boza, managerul CE Oltenia. Ppaguba pentru o zi în care nu funcționează grupurile energetice ar fi de aproximativ 15 milioane de lei.

De șase zile, salariații din cariere refuză să intre la lucru, dacă nu vor primi 1.000 de lei în plus la salariu.

„Există riscul să se închidă și celalalte grupuri, pentru că stocul este aproape inexistent la ora aceasta. S-a închis un grup, sperăm că se va debloca situația astăzi. Am înțeles că e vorba să fie o întâlnire la ora 12.00. Starea de nemulțumire persistă și trebuie făcut neapărat ceva, să dăm drumul la livrarea de cărbune,” a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Ministrul Energiei Anton Anton și secretarul de stat Doru Vișan s-au întâlnit la sediul Prefecturii din Târgu Jiu cu minerii greviști de la Complexul Energetic Oltenia.

Joi, la ora 10.00, consumul de energie în România era de 9.024 MW, iar producția de 7.609 MW, cu un import de 1.420 MW. Energia era produsă astfel:

– 27,1% în generatoare pe bază de hidrocarburi;

– 21,48%, în hidrocentrale;

– 21,35%, în centrale pe bază de cărbune;

– 17,58%, în centrala nucleară

– 8,12% de centrale eoliene.

Pe piața angro de energie, electricitatea se tranzacționa miercuri, pentru joi, 17 ianuarie, la prețuri cuprinse între 271 de lei/MWh și 650 de lei/MWh. Cea mai scumpă energie este în intervalul 7:00-20:00, când prețul depășește 600 de lei/MWh. Neobișnuit este că au apărut prețuri record, de peste 650 de lei/MWh, chiar și pentru intervalele orare cu consum redus de electricitate, cum este cel dintre 11.00 – 15.00.

Miercuri, Tribunalul Gorj a decis că greva minerilor olteni este ilegală și a dispus reluarea lucrului, însă aceștia refuză să se conformeze. CE Oltenia avertizează cu consecințe dure, dacă protestul va continua.

„Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecințele participării la o grevă nelegală sunt:

– sancțiune disciplinară, inclusiv prin concediere;

– răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar și de la simplii participanți la aceasta;

– sancțiuni contraventionale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violență, când salariații recurg la blocarea drumurilor, etc.

Precizam că, în această perioadă, prețul pe piața de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiții, paguba adusă societății pentru nefuncționarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanței de judecată, poate depăși zilnic suma de cca 15 milioane lei.

Totodată, pagubele pe care C.E. Oltenia le va înregistra în instalațiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi aditionate la cele reprezentand cantitățile nelivrate de energie electrică.

Conducerea CE Oltenia transmite către salariații protestatari un apel la înțelegere, resposabilitate și raționament.

Fostul președinte Traian Băsescu este revoltat că un grup energetic poate fi oprit în plină iarnă din cauza lipsei cărbunelui, iar premierul se interesează de situație abia în ianuarie.

„Era greu de imaginat că, în iarna anului 2018, un mare complex energetic cum este cel de la Rovinari ar putea trece la reducerea producției de energie electrică prin oprirea unui grup energetic, urmare a lipsei cărbunelui din depozite,” scrie Băsescu pe Facebook. „Mai mult, alte două grupuri ale centralei de la Rovinari sunt pe punctul de a fi oprite tot din lipsa cărbunelui în depozite. Doamna Dăncilă informează poporul că a cerut să fie informată asupra stocurilor de cărbune aflate la Complexul Energetic Oltenia. Ce ridicol… despre stocuri, doamna premier trebuia să se informeze în septembrie și octombrie 2018.”

Fostul președinte cere demiterea celor responsabili cu aprovizionarea cu cărbune.

„Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al Energiei sau un director general, care nu veghează la formarea stocurilor de cărbune pentru iarnă, când în subordinea aceluiași ministru sau în subordinea aceluiași director general al Complexului Energetic Oltenia, se află și exploatarea de cărbune și producerea de energie electrică. Afară din funcții incompetenților!”

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă atrage atenția că Guvernul are pe masă soluția pentru situația de la CE Oltenia: anularea OUG pentru „taxa pe lăcomie”.

„Soluția pentru situația de criză din energie și reluarea producției de energie la Complexul Energetic Oltenia este pe masa Guvernului și poate fi adoptată în prima ședință de guvern. Trebuie abrogată imediat Ordonanța de Urgență 114/2018 și anulată taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile energetice. Astfel, Complexul Energetic Oltenia ar avea resurse pentru a majora salariile minerilor cu 20% și ar putea fi reluată producția de energie,” susține Dancă.

„Analfabeții economici de la PSD și ALDE trebuie să înțeleagă că orice nouă taxa pusă în cârca unor companii are efecte, atât pentru consumatori, cât și pentru angajați.”

 

Citește și