Din acea direcție, apare în spațiul public, tot mai des, ideea că Cioloș îl va învinge pe Iohannis, recte alianța „USR plus PLUS”, despre care se vorbește cu încăpățânare întrucât, zice-se, e pe cai mari – deși partidul lui Cioloș e, mai degrabă, un soi de Fata Morgana – a ajuns la doar un punct procentul în spatele PNL, după cum reiese din ultimul sondaj de opinie, prezentat de sociologul Marius Pieleanu, la un post tv.
Precizez de la bun început că nu intenționez să fiu avocatul vreuneia dintre cele două părți, ci că aș vrea, doar, să înțeleg jocul politic propus, pe care, după cum văd, primii care îl resping sunt chiar unii dintre membrii PSD.
E foarte posibil ca strategia Stângii să fie una copilăros de simplă, și anume: „Liberali, șo, pe Cioloș, că vă dă gaură la barcă! Scoateți-i ochii, înfundați-i nasu-n cap, dacă mai vreți să contați în alegeri”.
Cum s-ar spune, lăsați puterea să-și vadă de campaniile ei – europarlamentare și prezidențiale – iar voi desființați-vă reciproc, astfel încât Dreapta să nu beneficieze, în ruptul capului, de doi competitori – Iohannis și Cioloș – care, ce să vezi, s-ar putea califica, împreună, în finala pentru Cotroceni, pe fondul încrederii extrem de mici generate de Dragnea în masa electorală a PSD și a derivei lui Tăriceanu, talpat cu insistență/consistență de social-democrați, în încercarea de a se lupta pentru fotoliul de președinte al republicii.
Pe acest fond, așa cum spuneam mai sus, diverși comentatori cu simpatii de stânga susțin, surprinzător, că e foarte posibil ca PNL să fie devansat până la alegerile europarlamentare din primăvară de o alianță USR+PLUS, aceasta fiind pasibilă să ne propună chiar și un candidat propriu pentru Cotroceni, în persoana lui Dacian Cioloș.
Potrivit rezultatelor sondajului, dacă alegerile ar avea loc săptămâna viitoare, PSD ar obține 33 de procente; PNL – 22; USR+PLUS – 21; ALDE – 10.
Ca să vezi! Un USR foarte activ în polemici, ce-i drept, și în jocuri ludice de oengiști, dar încă nedefinit cu fermitate din punct de vedere doctrinar, în asociere cu o formațiune nou-născută și perfect necunoscută – lasă că-i condusă de Cioloș, el însuși fiind cam ambiguu politic – ar obține peste noapte un scor identic cu al PNL!
Ceea ce poate însemna că, până în zorii zilei, liberali vor fi lăsați de căruță, cu vreo cinci procente în urmă…
E limpede că figura e cam trasă de păr – dacă nu și de barbă – iar primii care s-au prins de manipulare sunt chiar oamenii mai serioși din PSD.
De exemplu, Ioan Rus, fost ministru social-democrat, spune, într-o declarație pentru Podul.ro, că 2019 va fi un an politic dificil, luând în calcul „mizele electorale, războaiele dintre palate, derapajele conducerii PSD și președinția rotativă a Uniunii Europene”.
„Derapajele conducerii PSD și erorile comise la guvernare vor avea un impact major asupra electoratului tradițional al social-democraților.Indiferent de sumele cu multe zerouri pe care Liviu Dragnea le oferă atunci când comandă sondaje coafate, adevărul nu mai poate fi ascuns: PSD se prăbușește cu viteza luminii în preferințele electorale. Având în vedere prestațiile PSD și ale lui Dragnea, eu sunt convins că partidul se îndreaptă spre dezastru: nu este deloc exclus ca PSD să se prăbușească, în scurt timp, sub 20%,” afirmă Rus.
Nici europarlamentarul PSD Mircea Pașcu, vicepreședinte PE, nu se lasă păcălit de sondajul numitului sociolog: „Văd că profesorul Pieleanu, alintat „sociologul național”, colegul meu de la SNSPA, dă USR + Cioloș că ar avea, nici mai mult, nici mai puțin decât… 21% în preferințele de vot ale românilor.(…) Hai, domnu” Pieleanu, fii generos, că nu dai de la matale, spune 25-27%, să nu fie păcat de eforturile băieților ăstora, atât de… buni români!” scrie Pașcu pe Facebook.
Ca să nu mai vorbim de sumbra profeție a fostului lider social-democrat, Adrian Năstase, care e de părere că alianța PSD-ALDE va lua o decizie, în ceea ce privește nominalizarea candidatului pentru președinție, „pe grabă, la un moment dat”, iar riscurile vor fi pe măsură.
În consecință, părerea unanimă a celor care nu se mai lasă aburiți/păcăliți, în PSD, de penibile „jocuri de societate politică”, este, după cum văd, ca, în loc să ieși în presă cu rezultatele gogonate ale unor sondaje forțate pe strategii nerealiste, mai bine pui osul la muncă și mintea la contribuție.
Stabilești/nominalizezi, cât nu e deprimant de târziu, un candidat solid din punct de vedere politic, puternic din punct de vedere moral și cu o imagine, pe cât posibil, neșifonată la extrem și te bagi serios la treabă.
Dacă vrei la Cotroceni, pe bune, și nu disperi doar să-ți împingi candidatul în turul doi, indiferent de scor, în ideea că, de acolo, te descurci, punând la cale o nouă sufragerie a lui Oprea.
Eu zic că e riscant! Foarte riscant…