Prima pagină » Economic » OPERAȚIUNEA ICEBERG. Fiscul verifică toate MARILE companii din țară

OPERAȚIUNEA ICEBERG. Fiscul verifică toate MARILE companii din țară

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat operațiunea „Iceberg", care reprezintă o acțiune de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economică din România, potrivit unui comunicat de presă transmis joi.

„Operațiunea «Iceberg» se va desfășura pe întreaga durată a anului 2019 și presupune intensificarea controalelor și eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul menținerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfășoară activități în România”, au anunțat reprezentanții Fiscului.

Astfel, principalele direcții de acțiune ale ANAF, în perioada următoare, sunt combaterea fenomenului externalizării profitului, verificarea manierei în care companiile mari gestionează relațiile economice între companii din grupul din care fac parte și destructurarea lanțurilor tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin identificarea și instrumentarea fenomenelor de fraudă fiscală cu implicații fiscale negative semnificative asupra bugetului statului, a mai informat Fiscul joi.

„În vederea realizării obiectivelor, la nivelul ANAF s-a constituit o echipă de lucru formată din specialiști din cadrul Agenției, care va iniția verificări fiscale la contribuabilii cu activitate de impact în toate domeniile de activitate economică. Acestea vor avea la bază evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozițiile Codului de procedură fiscală precum și a legislației din domeniu”, au detaliat reprezentanții ANAF.

 

Teodorovici: ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili/ Fiscul va vinde ONLINE, prin situri binecunoscute, bunurile confiscate

ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili, pe multinaționale, pentru că trebuie să se ocupe de companiile ce recurg la optimizări fiscale pentru a diminua plățile de impozite către stat, a declarat la Antena 3 Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, la începutul lunii ianuarie.

Nu micii agenți economici sunt problema, trebuie să cheltuim resursele pentru a vedea exact ce se întâmplă în economie”, a spus ministrul.

Teodorovici a oferit exemplu unei companii reale, dar pe care nu a numit-o, sucursală a unei firme nerezidente, care a achiziționat bunuri, servicii și proprietate intelectuală de la societăți afiliate, la prețuri supraevaluate, plătind 105 milioane de euro în loc de 83 de milioane de euro. Prejudiciul de 22 de milioane de euro ar fi însemnat un plus de 3,5 milioane de euro impozit la stat.

Un alt exemplu a fost al unei bănci care a plătit dobânzi supraevaluate de 7 milioane de euro băncii mamă, valoarea prejudiciului fiind de 1 milion de euro.

Teodorovici a vorbit și de firme mamă care obligă sucursalele locale să țină conturile la anumite bănci sau să cumpere doar o anumită marcă de mașină.

„Vom trimite controale și dacă se vor constata astfel de fapte, vom reveni cu decizii de impozitare și vor plăti”, a spus Teodorovici.

 

Teodorovici: ANAF va vinde online bunurile confiscate, piața va decide prețul

ANAF va vinde bunurile confiscate online, iar piața ve decide prețul acestora, iar fiscul ar putea renunța la evaluări, a declarat, duminică, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul spune că există bunuri din confiscări care se depreciază, se fură sau sunt distruse, mii de mașini „care zac”, iar ANAF cheltuie ca să facă evaluări. „Le vom vinde online, prin siturile binecunoscute, iar piața va decide prețul. În cazul caselor, avem valorile cu care lucrează notarii”, a spus Teodorovici.

În spațiul public au apărut informații confor cărora ANAF analizează noi metode de valorificare a bunurilor confiscate, prin utilizarea de siteuri de vânzări online, agenții imobiliare, case de licitații sau brokeri.

 

Despre schimbarea lui Mișa de la ANAF

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a spus, duminică seara, într-o emisiune, că președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost schimbat, deoarece este nevoie de reformarea sistemului.

„Este o situație care a impus o astfel de decizie (n.red. – schimbarea președintelui ANAF), ca să schimbăm ceea ce spun de ani de zile. Nedorind să intru în discuții, au apărut încercări de a aduce argumente contra acestei schimbări”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, referindu-se la numirea Mihaelei Triculescu (FOTO), drept președinte al ANAF în locul lui Ionuț Mișa.

Ministrul Finanțelor a completat că orice leu trebuie adus la buget într-un mod corect, fără să se impună biruri, iar ANAF și Curtea de Conturi sunt cele două instituții care pot duce direcția unei economii. Astfel, dacă una dintre direcții, respectiv ANAF, nu este orientată „așa cum trebuie”, atunci este nevoie să fie schimbată.

„Am nevoie de cineva alături de care să putem face reforma acestei instituții”, a subliniat Teodorovici. Oficialul de la Finanțe susține că, pentru a reforma Fiscul, a avut discuții cu Mișa aproape zilnic și în weekend. „Eu am propus această schimbare (n.red. – a Mihaelei Triculescu). Nu ține de partid. Am prezentat o analiză, propunerea respectivă”, a precizat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanțelor a mai spus că demiterea lui Mișa nu a ținut de nivelul colectării ANAF, ci mai mult de faptul că acesta este om de sistem și era nevoie de o schimbare a sistemului.

„Doamna Triculescu n-are experiență de sistem. Poate acesta este motivul care o va face să facă acele modificări. Neaparținând unei grupări, poate dorința de a reforma va fi mai puternică, având tot sprijinul prim-ministrului și a ministrului de Finanțe. (…) Pentru a se schimba, ANAF-ul avea nevoie de schimbare”, a subliniat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanțelor nu a precizat care va fi ținta de colectare a ANAF pentru 2019, ci doar că aceasta va stabilită prin Legea Bugetului pentru 2019.

foto: Mediafax Foto / Octav Ganea

Citește și