Statul de drept este RESPECTAT. Sunt mâhnită de DEZINFORMĂRI! Dăncilă, un nou mesaj în plen la Bruxelles

Statul de drept este RESPECTAT. Sunt mâhnită de DEZINFORMĂRI! Dăncilă, un nou mesaj în plen la Bruxelles
Publicat: 24/01/2019, 12:40
Actualizat: 25/03/2019, 19:03

„Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat, drepturile omului trebuie respectate și sunt mâhnită să constat că încă este dezinformare. Guvernul României nu a avut interferență în justiție. Puteți adresa aceste întrebări și vă dau răspunsurile corecte. Una dintre poblemele este referitoare la știrile false și dezinformare pentru că pot să inducă percepții greșite despre un stat sau guvern, cum e acum cu guvernul României”, a declarat Viorica Dăncilă, la Bruxelles.

Premierul a vorbit și despre dublul standard în Uniunea Europeană.

„Trebuie să pornim de la situația reală pentrua găsi soluțiile pentru ameliorarea situației. Avem dublu standard, Europa este divizată, avem nevoie de o Europă unită și toate statele membre să fie tratate în mod real. Asta depinde de noi. Dacă vom continua divizând și mai mult Europa nu ne putem mira că următoarea configurare a Parlamentului European va fi una care să nu permită luarea unor decizii corecte pentru cetățenii europeni”, a mai spus Dăncilă.

PSD și membrii Guvernului Dăncilă au acuzat în repetate rânduri faptul că forurile europene sunt dezinformate de politicieni din opoziție de la București sau chiar de reprezentatul Comisiei Europene în țara noastră.

Comisia Europeană monitorizează modul în care autoritățile române încearcă să rezolve situația celor condamnați de complete judecătorești nelegal constituite și avertizează din nou România să revină la parcursul de combatere a corupției.

„Comisia urmărește îndeaproape discuțiile din România privitoare la o posibilă ordonanță de urgență asupra apelurilor extraordinare pentru cazuri penale, ca urmare a două decizii ale Curții Constituționale. Comisia deja a luat act de prima decizie a Curții – completele de 5 judecători (8 noiembrie) – în ultimul raport sub Mecanismul Cooperare și Verificare (MCV).

La nivel mai general, reamintim că, în timpul recentei vizite la București, președintele Juncker a fost foarte clar asupra problemei unei posibile amnistii. După cum Comisia a spus în mod repetat, este esențial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”, a transmis Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene, a comentat printr-o postare pe Twitter ordonanța de urgență privind contestația în anulare, menționând că știrea este incredibilă și că românii merită un stat de drept.

Știre incredibilă! Poporul român merită stat de drept!” a declarat Jyrki Katainen prin intermediul unui mesaj pe Twitter, în care a distribuit și o știre Associated Press despre situația din România.

„Ministrul român al Justiției a anunțat luni că a pregătit o ordonanță de urgență prin care ar putea invalida sute de procese de corupție, în care sunt implicați oficiali de rang înalt,” relatează AP, cu referire la anunțul făcut de Tudorel Toader.

Unbelievable news!! Romanian people deserve #RuleofLaw .

Romania”s justice minister said Monday that he has prepared an emergency decree that could invalidate hundreds of corruption cases involving the country”s most senior officials. #Romania https://t.co/7JeVdk3Pkn

— Jyrki Katainen (@jyrkikatainen) January 21, 2019

Aflat la Aachen, pentru a participa la semnarea Tratatului de cooperare franco-german, președintele Klaus Iohannis a declarat că Tudorel Toader ar trebui să renunțe la inițiativa emiterii ordonanței, deoarece aceasta este neconstituțională și – oricum – nu poate acționa retroactiv.

„Nu știm exact ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în acea ordonanță. Dar după părerea mea, dacă dorește să faca ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi, sunt ancorate în Constituție și unul dintre aceste principii, pe care se bazează toată construcția statului și statul de drept este că o lege acționează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acționeze retroactiv. Vă imaginați: dacă o lege ar fi să se aplice pentru trecut, oricare guvern ar veni și ar schimba trecutul statului și ar dispărea orice urmă de stabilitate și predictibilitate,” a declarat Iohannis.

Șeful statului speră că ministrul Justiției va renunța la un asemenea demers, pe care îl consideră neconstituțional.

„Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când a venit: să caute soluții pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu șeful lor de partid. Acest lucru nu se poate. PSD nu poate să vină cu astfel de soluții care sunt, pur și simplu, neavenite și neconstituționale. Faptul că se vehiculează astfel de idei arată că, de fapt, PSD-ului nu îi pasă de români, PSD -ului îi pasă de proprii politicieni cu probleme penale. Este regretabilă această evoluție și am încă speranța că, inclusiv ministrul Justiției, va mai citi încă puțin Constituția și legislația și vor renunța la un astfel de demers, care, după părerea mea, nu este posibil,” a adăugat Iohannis.

Deputatul PSD Florin Iordache crede că vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a fost dezinformat de agențiile de presă, deoarece România este un stat de drept, iar ordonanța de urgență va respecta deciziile Curții Constituționale.

PSD a reacționat pe pagina de Facebook la declarațiile lui Iohannis.

„Nu trebuie să ne mai mirăm că străinii au o impresie proastă despre România, când însuși primul om din stat își critică țara în fața presei internaționale!” scriu social-democrații.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?