Legumicultorii gălățeni au probleme cu răsadurile de roșii, castraveți și ardei care sunt afectate de umiditate și de lipsa luminii solare.
Agricultorii spun că erau pregătiți pentru perioade de ger, dar oscilațiile de temperatură și precipitațiile mixte din ultimele săptămâni le-au dat planurile peste cap. Acum, ei încălzesc foarte mult solariile din cauza umidității crescute și noaptea curăță pereții de apa care se formează.
„Aici avem cultura de roșii pe 2019, în jur de 9.000 de fire, le încălzim cu foc, zi și noapte, la o temperatură de peste 15 grade. Vremea nu ne ajută în perioada asta, așa că suntem nevoiți să facem focul zi și noapte în sere. O problemă o reprezintă și umiditatea. Adunăm apa în exces care s-a adunat pe folie, lucru care este în defavoarea plantelor. E umiditatea prea multă și întuneric și nu e bine pentru ele, au nevoie de lumină… Castraveții sunt cei mai sensibili. Temperatura trebuie să fie peste 20 de grade, 20 și ceva, pentru că altfel plăntuța se răstrțnge la umiditate și la temperatură scăzută imediat o pierdem”, a declarat un agricultor.
Agricultorii gălățeni investesc foarte mult în încălzirea solariilor. Un legumicultor spune că, în această iarnă, a investit 10.000 de lei doar în rumegușul folosit în sobe. Un sac de rumeguș costă 12 lei, iar pentru a asigura căldură, într-o singură zi, este nevoie de cel puțin 10 saci.
„Uite așa mă chinui, mai umplu și noaptea. Pun lemne non stop, non stop. Aici am ardei Kapia, acolo am roșia românească, dincolo am tomată olandeză. Nu pot risca să nu le asigur căldură… Plantele sunt foarte firave în perioada asta din cauză că nu există rază solară. Noi trebuie să dăm foc, foc, foc, nu avem încotro, zi și noapte”, a spus un alt legumicultor.
În această perioadă, legumicultorii gălățeni pregătesc răsadurile de roșii și ardei care vor fi plantate în luna februarie. De asemenea, în sere sunt castraveți în germinație care trebuie să rasară în câteva zile. Ca să nu fie afectate, plantele au nevoie de condiții optime de temperatură, umiditate și lumină.
În zona Matca este cel mai mare bazin legumicol din țară. Regiunea aflată în mijlocul județului Galați are peste 4.000 de producători agricoli, aproximativ 1.000 de hectare de sere și peste 2.000 de hectare cu culturi în câmp.