Jurnalistul Ion Cristoiu descoperă mai multe „ciudățenii” în evoluția politică a lui Dacian Cioloș. Cea mai recentă, chiar sâmbătă, la Convenția națională a unui partid care i-a fost pus la dispoziție, dar pe care nu se ostenesc să-l mediatizeze, de parcă ar fi doar un vehicul, „un transportor”.
„Dacian Cioloș a găsit un partid pe piață. Acum îmi dau seama că găsești un partid așa… ca la mall. Au găsit acolo un partid, care era PLUS. Nu era făcut de el… Sigur, a ieșit și scandal… Și l-a luat, a devenit proprietar și după asta, a făcut acest Congres. Inițial, eu judecând din experiență, aceste congrese de înființare, convenții posdecembriste, sunt foarte bine organizate. Nu numai că sunt bine organizate – democratice nu sunt, nu am văzut la niciun partid – dar e un moment de mare mediatizare.
La acest Congres, am întâlnit și foarte multe stângăcii, din astea, de improvizație și cel mai ciudat e faptul că nu a fost o preocupare de mediatizare. Eu, de exemplu, aș fi trimis liderilor de opinie, inclusiv lui Ion Cristoiu, o invitație – nu știu dacă venea sau nu venea – și materialele. Eu, de exemplu, om serios, am căutat documentele acestei Convenții, inclusiv cuvântarea lui Cioloș și nu am găsit-o nicăieri. Au un site acolo, care nu e actualizat, site-ul partidului. Deci nu a existat nicio preocupare de mediatizare,” atrage atenția Cristoiu.
Jurnalistul a mai remarcat o ciudățenie în evoluția politică a lui Dacian Cioloș: după ce a părăsit postul de premier în 2017, deși nu avea nici ziar, nici slujbă, nici partid, „o mașinărie” îl menținea în atenția opiniei publice.
„Studiind cazul Cioloș s-a ivit o ciudățenie. Cioloș mi-a lăsat impresia, după ce nu a mai fost premier, că e o personalitate căreia i se caută o platformă, un vehicul, un transportor, cum spun eu. Foarte interesantă evoluția lui. El cade, pleacă. Când a plecat, în 4 ianuarie 2017, din funcția asta, el nu mai era nimic. Sunteți de acord, nu? Era un simplu cetățean. Nimic, nimic, în sensul că nu avea ziar, nu avea slujbă, cutare. De regulă, în România postdecembristă, cine a căzut dintr-o șefie, s-a terminat. Vă dau exemplu de zeci de politicieni, chiar mari.
Cu toate acestea, imediat, în 2017, începe o mașinărie – nu pot să spun cine era în spatele ei – care mereu vorbea de Cioloș și înnebuneai. El nu avea partid și lumea îl vâra în toate sondajele. A fost păstrat în atenția opiniei publice, ba chiar băgat în față. Este o ciudățenie pentru că nu era niciun motiv.(…) Avea nevoie de ceva. Dacian Cioloș, dacă era pe vremea romanilor,i se dădea o legiune, adică era un comandant. Dacă era pe vremea țarului, i se dădea o gubernie,” subliniază Ion Cristoiu.
La întrebarea dacă, în acest caz, s-ar putea face o comparație cu apariția lui Klaus Iohannis în liga mare a politicii, analistul politic a răspuns: „Exact. Avem cel mai bun exemplu: Iohannis, căruia i se face un partid din PDL și PNL și, deodată, este adus și pus în fruntea acestui partid. Deci, undeva, pe Dacian Cioloș se pariază.”
Dacian Cioloș a fost ales sâmbătă, cu majoritate de voturi, în funcția de președinte al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate – PLUS în cadrul Convenției Naționale, pentru un mandat de un an.