Departamentul de Justiție acuză compania Huawei că a furat informații secrete de la compania americană T-Mobile și că a încercat să evite sancțiunile impuse împotriva Iranului.
„Departamentul de Justiție din SUA a făcut publice acuzațiile aduse companiei Huawei și directorului financiar,Meng Wanzhou. Printre acuzații se numără fraudă bancară obstrucționarea justiției și furt tehnologic”, scrieMDWLive! News
The US Justice Department has filed a host of criminal charges against Chinese telecoms giant #Huawei and its chief financial officer, Meng Wanzhou.
The charges against the world’s second largest smartphone maker include bank fraud, obstruction of justice and theft of technology pic.twitter.com/uIHgHkRdA8— MDWLive! News (@MDWLiveFeed) January 29, 2019
Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și director financiar al companiei chineze, va fi audiată de o Curte de Justiție din Canada pentru a discuta despre posibilele schimbări privind eliberarea acesteia pe cauțiune.
Meng Wanzhou a fost arestată la începutul lunii decembrie pe aeroportul din Vancouver, la cererea autorităților americane. Ea este acuzată de fraude în legătură cu încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului.
Autoritățile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran și alte țări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.
Atât Meng Wanzhou cât și reprezentanții companiei Huawei au negat acuzațiile aduse.
Relațiile între Ottawa și Beijing s-au deteriorat abrupt după arestarea lui Meng, China arestând în replică doi cetățeni canadieni și condamnând la moarte un canadian găsit vinovat de trafic de droguri.
Huawei estecel mai mare furnizor mondialde echipamente de telecomunicații șial doileamare producător de smartphone-uri, cu venituri de aproximativ92 miliarde dolarianul trecut. Spre deosebire de alte mari companii de tehnologie din China, o mare parte din afacerile sale se fac în străinătate și estelider de piațăîn multe țări din Europa, Asia și Africa.
Compania a fost înființată în 1987 de către fostul ofițer militarRen Zhengfei. A rămas în proprietate privată și se descrie ca fiind deținutăde angajați, deși structura sa de proprietate nu este cunoscută. Are sediul central în centrul tehnologic din Shenzhen și 180.000 de angajați.
Compania a fostun pionierîn furnizarea de echipamente de telecomunicații, într-un moment în care China cheltuia foarte mult pentru modernizarea rețelelor, importând o mare parte din echipamentul său. Huawei a început să concureze la nivel internațional în anii 90 și era cunoscută pentruprețurile scăzute.
Concurenții au considerat Huawei un furnizor de echipamentecopiate, iar companii precum Cisco Systems sau Motorola au deschisproceseîmpotriva furturilor de secrete comerciale.
Ulterior, Huawei a investitîn cercetare și dezvoltareși acum este consideratlider mondialîn tehnologii cheie pentru rețelele de telecomunicații, precum și furnizor de smartphone-uri de ultimă generație. Huawei continuă să se extindă în noi domenii, inclusiv dezvoltarea de microprocesoare, inteligența artificială și cloud computing.
Agențiile americane de informații susțin că Huawei arelegături cu guvernul Chineiși că echipamentele sale ar putea conține „porți de acces”pentru spionii chinezi. Totuși, nu au fost făcute publice dovezi, iar compania a negat în mod repetat aceste afirmații.
SUA a luat o serie de măsuri pentrua blocafirma de pe piețele locale,interzicândinclusiv achizițiile guvernamentale de echipamente Huawei șirefuzândacordarea de ajutoare guvernamentale oricărui operator care utilizează echipamente Huawei. Companii precum Verizon Communications și AT&Tau încetatsă distribuie smartphone-uri Huawei la începutul acestui an.
Totuși, cele mai multe țări, printre care și aliați apropiați ai SUA, precum Canada, Marea Britanie și Germania,nu au luat măsuriîmpotriva Huawei, argumentând că au proceduri suficiente pentru a testa echipamentele pentru securitate. Dar Australia și Noua Zeelandăau interzisrecent Huawei să participe la rețelele 5G și există indicii că alte țări, inclusiv Germania,reanalizeazăproblema.