Ședință de guvern FĂRĂ bugetul pe 2019. Primarii cer O TREIME din bani

Ședință de guvern FĂRĂ bugetul pe 2019. Primarii cer O TREIME din bani
Publicat: 30/01/2019, 04:25
Actualizat: 26/03/2019, 02:29

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi nu apare proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 și nici Ordonanța de urgență pe completurile de cinci judecători, anunțată de ministrul Justiției. Guvernul se va întruni de la ora 14:00, pentru a dezbate și adopta mai multe proiecte de hotărâre.

Printre ele, se numără cel al ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice saui cele referitoare la aprobarea modelului steagurilor unor localități din mai multe județe:

– Proiect de hotărâre pentru modificarea art.3 lit.ff) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor

– Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2017-2018 și pentru aprobarea procedurii privind colaborarea și distribuirea de responsabilități între consiliile județene și consiliile locale

– Proiect de hotărâre privind reorganizarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu Mureș, prin fuziune prin absorbție cu Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Creșterea Bovinelor Sighet și pentru modificarea anexei nr.3 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

– Proiect de hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019

– Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al județului Suceava a unui bun imobil aflat în administrarea Ministerului Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Suceava

– Proiect de hotărâre pentru desemnarea autorităților publice responsabile în domeniul protecției infrastructurilor critice naționale și europene

– Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea anexelor nr. 1 și nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice pentru cadrele militare în activitate

– Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor construcții aflate în administrarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și demolării

– Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului municipiului Buzău, județul Buzău

– Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Socodor, bjudețul Arad

– Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Perișani, județul Vâlcea

– Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Borș, județul Bihor

– Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Drăgușeni, județul Botoșani

– Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Tîrnava, județul Sibiu

– Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei orașului Săliște, județul Sibiu

– Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Mihăileni, județul Sibiu

Pe ordinea de zi programată pentru ședința de miercuri se află și două memorandumuri:

– Memorandum cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind cooperarea în domeniul apărării

– Memorandum cu tema: Memorandum pentru aprobarea desemnării Ministerului Sănătății ca instituție responsabilă cu încheierea în numele Guvernului României a Acordului de finanțare nerambursabil cu Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria.

Iohannis cere un buget realist

Președintele Klaus Iohannis a criticat marți Guvernul pentru întârzierea prezentării proiecțiilor bugetare pentru acest an și i-a să vină cu un buget realist.

„Solicit decidenților politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României și să conștientizeze prioritățile reale pe care mediul de afaceri le semnalează! O guvernare responsabilă înseamnă soluții eficiente și coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovați de serviciu», ba sunt companiile multinaționale, ba este Banca Națională, doar pentru a ascunde incompetența propriilor miniștri și lipsa de soluții față de nevoile românilor. De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecție bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs,” a declarat Klaus Iohannis, la recepția organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

„Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În privința bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ și zic eu, acum, naiv, cu creșterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanța ANAF,” a atras atenția Iohannis.

„Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat inițial prin Legea bugetului, deși PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puțin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanță fiscală nu se cheamă.”

Primarii amenință cu proteste dacă nu primesc o treime din buget

Asociația Municipiilor din România (AMR), amenință cu proteste în fața Guvernului, dacă nu primesc o treime din bugetul național și așteaptă răspunsul Ministerului de Finanțe până la ora 12:00.

„Noi considerăm faptul că în Uniunea Europeană minimul pe administrația locală este de 30%, și în România trebuie să fie măcar în zona de minim, adică o treime din buget. O treime din buget, ca să fie treaba clară. Dânșii ne-au ascultat punctul de vedere și ne-au promis că până mâine (miercuri – n.red.) la ora 12:00, ne vor comunica rezultatele. Noi vom fi adunați cu toții la Asociația Municipiilor și așteptăm cu mult interes vești de la Guvern, în sensul în care să fim luați în considerație,” a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, după întâlnirea de marți cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat imediat, ne vom deplasa în fața Guvernului ca protest, în numele cetățenilor din România, pentru că noi reprezentăm cetățenii din România și banii nu se iau de la primari sau primărie, se iau de la oameni care doresc dezvoltarea. Din nou regretabil este că discutăm două ore jumătate și Guvernul României, reprezentanții României, ne-au adus acuzații care nu-și au sensul. Nu are sens de ce să spui că ai excedent bugetar, că tu ai mai mult decât celălalt. Noi cerem ca o treime din bugetul de stat să meargă către administrația locală și am convenit ca 66,8%, cifra spusă de Ministerul de Finanțe, că este obligatorie ca să compenseze pentru a reduce pierderile din 2018 trebuie îndeplinită. În momentul în care va lipsi un procent, fiecare cetățean pierde,” a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Primarii susțin că, în momentul de față, banii care merg către administrația locală au o pondere de până în 20% din buget.

„Suntem cea mai subfinanțată administrație locală din Europa”, a completat Negoiță.

Deși nu a avut acces la proiectul de buget pe 2019, bazându-se pe informațiile obținute pe surse, primarul general al CapitaleiGabriela Fireaacuză că, și anul acesta, fondurile pentru proiectele de dezvoltare vor fi diminuate, la fel ca în 2018.

„Anul trecut, ni s-au tăiat niște bani. Am făcut niște declarații și ni s-a promis că anul acesta se revine. Din ce am văzut pe surse, pentru că nu am avut acces la datele reale ale proiectului de buget, la fel se vorbește despre diminuare. Ceea ce ar fi dramatic. (…) Sunt convinsă că există soluții și mai ales că auzim în fiecare seară la televizor că țara este pe plus, bugetul este pe plus, încasările merg foarte bine, economia duduie. Dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem de la proiectele de dezvoltare?” întreabă Firea.

Și Robert Negoiță confirmă subfinanțarea administrațiilor locale.

„Anul trecut au fost tăiate cu mai bine de 30%. Undeva către 40% au fost tăiate. Azi, administrația publică locală este profund subfinanțată. Această eroare de anul trecut nu trebuie să se repete niciodată,” spune Negoiță.

Ministerul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a promis că varianta finală a proiectului de buget pe 2019 va fi gata miercuri, după discuțiile cu reprezentanții primarilor, fiind construită pe un deficit bugetar de 2,55% și pe o creștere economică de 5,5%.

„Nu afectează deloc întârzierea bugetului, pentru că există un cadru legislativ pentru funcționare, pe baza bugetului din anul anterior, chiar dacă nu s-a adoptat bugetul. De ce am întârziat? Pentru că discuțiile au fost destul de largi cu toți actorii, Parlamentul a fost în vacanță,” a explicat Teodorovici.

„Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuții, propuneri pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanțe și pentru că am promis ca mâine (miercuri – n.red.), într-un termen foarte scurt, să ieșim cu varianta finală pe care, sperăm noi, să o agreeze cea mai mare parte dintre cei care au fost azi prezenți la ședință. Nu intrăm în detalii de ordin tehnic. Au fost mai multe propuneri vizavi de împărțirea impozitului pe venit, care rămâne la nivel local de 100%, între consiliile județene, între municipii, orașe și comune. Am preluat aceste două propuneri și la Finanțe să discutam pe ele pentru a vedea exact care este cea mai bună variantă care să asigure la nivel local, atât pentru locuitori cât și pentru partea de investiții, sumele necesare,” a adăugat ministrul.

Guvernul ar trebui să mai programeze o ședință în această săptămână, pentru aprobarea proiectului de buget, pentru a putea intra în dezbaterea Parlamentului. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că sâmbătă va fi convocată o ședință a Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a stabili calendarul de dezbatere și aprobare.

„Am făcut deja la nivelul Senatului convocarea sesiunii Senatului pentru data de 4 februarie. În această săptămână, sâmbătă mai mult ca sigur, vom avea o ședință a BPR în care vom stabili calendarul pentru dezbaterea și aprobarea bugetului în Parlament,” a declarat marți, Tăriceanu.

Kelemen Hunor: Trece timpul și banii de investiții nu se vor cheltui

Coaliția guvernamentală pregătește terenul pentru aprobarea fără probleme a proiectului de buget în Parlament.Președintele UDMR Kelemen Hunor a confimat marți, că reprezentanții formațiunii vor avea începe discuțiile despre buget cu PSD și ALDE.

„Am fost contactați să discutăm despre buget, probabil că astăzi-mâine (marți și miercuri – n.red.) se va întâmpla acest lucru, dar în acest moment alte detalii nu am, fiindcă pur și simplu în acest an nu am vorbit, nu ne-am întâlnit, nu am discutat, nu am fost solicitați până la această oră,” a declarat Kelemen Hunor într-o conferință de presă. „Până când aceste discuții se vor finaliza, eu nu pot să spun cum vom vota bugetul. Matematic, coaliția are majoritate, nu ar fi o problemă pentru ei să voteze pentru că e o lege simplă, nu este organică, e nevoie de majoritatea celor prezenți în sală.

Dacă noi vom considera că acest buget poate fi votat, vom vota, dacă nu, nu. E cea mai importantă lege pentru fiecare an, legea bugetului. Îmi pare rău că nu am reușit să dezbatem anul trecut. Avem o restanță, toată clasa politică: Guvernul, coaliția și ceilalți, noi în Parlament fiindcă asta este restanța anului 2018, nu este prioritatea anului 2019.”

El a explicat de ce fiecare zi de întârziere este o greșeală, deoarece există din nou riscul ca banii de investiții să ajungă prea târziu la autoritățile locale.

„Dacă în februarie se va adopta bugetul, poate unii vor ataca la Curte, poate nu, nu știm, dar în cel mai fericit caz,în martie vom avea un buget semnat de președinte, apoi urmează discuțiile la nivelul autorităților locale și dacă ei nu pot înainte de mai să înceapă licitațiile, probabil că investițiile iarăși se duc în septembrie, în octombrie sau nu se fac deloc, fiindcă sunt contestații trece timpul și banii de investiții nu se vor cheltui și aici e drama, aici e tragedia.

De aceea, eu cred că orice întârziere e o greșeală în plus, orice întârziere legat de aprobarea bugetului, findcă vorbim și de investiții, nu vorbim despre salarii, că așa la funcționare… în ianuarie-în februarie merge țara, nu se întâmplă nicio dramă, dar în zona de investiții publice, da. Acolo dacă se amână și pe procedurile noastre foarte, foarte lungi și pe procedurile noastre cu contestațiile cunoscute și experiența din acest domeniu ne arată că ne vom duce cu investițiile spre sfârșitul anului, unde nu mai poți să lucrezi, mai ales în construcții,” avertizează liderul UDMR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar