Prima pagină » Magazin » SCANDAL între Cristina Țopescu și Marina Almășan. Totul a pornit de la o propunere de MEDITAȚII pentru Viorica Dăncilă

SCANDAL între Cristina Țopescu și Marina Almășan. Totul a pornit de la o propunere de MEDITAȚII pentru Viorica Dăncilă

Cristina Țopescu, om de televiziune și fiica regretatutul comentator tv Cristian Țopescu, a lansat în 25 ianuarie un mesaj pe Facebook, prin care se oferea să „o învețe" pe Viorica Dăncilă „să-și citească discursurile corect". La scurt timp, cunoscuta prezentatoare tv Marina Almășan, i-a răspuns dur lui Țopescu. „Colega mea își dorește să iasă din conul de umbră. Viorica Dăncilă a reușit să câștige bile albe chiar și din partea adversarilor săi declarați", a scris Almășan pe Facebook. Scandalul între cele două vedete a luat amploare pe rețelele sociale.

Cristina Țopescu, „meditatoarea” lui Dăncilă

„O OFERTA, CAT SE POATE DE SERIOASA, PENTRU DOAMNA DANCILA

Ma ofer sa o invat pe doamna premier sa-si citeasca discursurile corect, i le pot corecta (sunt filolog) si cunosc si terminologia politica, fac asta de vreo 20 de ani. Ii pot explica sensul cuvintelor pe care nu le cunoaste, ii pot construi fraze mai simple, dar logice si coerente, o pot ajuta sa frazeze corect, sa pronunte corect, sa citeasca mai putin robotic si o mai pot scoate si din limba de lemn.

Am rabdare, fac orice ca sa nu ne facem de ras in astea 6 luni, in fata intregii Europe. As face o pro bono, ca, daca accept sa fiu retribuita, o sa ziceti ca m a platit psd ul:))) Vorbesc serios, doamna premier, va pot ajuta, mi as ajuta tara, in fond !

Exclus, insa, stiu ca domnul Dragnea si altii de pe-acolo nu va vor da verde sa lucrati cu mine, nu sunt perceputa ca o admiratoare a ce face acum PSD. Dar eu, draga psd-ule, m am oferit, nu vrei, nici nu stii ce pierzi :)))

(asta apropo de umor si putina autoironie, cu care, din cand in cand, cate un discurs ar putea fi pigmentat, sunt retete care nu prea dau gres. Sigur, conteaza temele, locul, evenimentul, auditoriul, dar, intr o masura mai mica sau mai mare, o tușă de umor se preteaza cam peste tot)

Deci, doamna Dancila, ma ofer sa va ajut pro bono, pentru o mai buna imagine a tarii, o tara care e si a mea, dar si a dvs. Si e si a romanilor care ar aprecia sa va doriti sa nu mai gresiti cand ne reprezentati țara, deci pe noi toți”, a scris Cristina Țopescu pe Facebook.

 

Marina Almășan: Colega mea vrea să iasă din conul de umbră! Dăncilă a câștigat BILE ALBE

Răspunsul Marinei Almășan a fost tranșant:  „Vă avertizez de la bun început: aceasta nu este nicidecum o pledoarie „pro-Viorica Dancilă”. Nu pentru că m-aș înscrie, Doamne ferește, în tabăra adversarilor săi (ba chiar dimpotrivă!), ci pentru că, după cum știți, încerc să mă feresc de subiectele politice, recunoscându-mi din capul locului nepriceperea. Ceea ce voi spune, în continuare, este, mai degrabă, o chestiune de morală…

Zilele trecute, Facebook-ul mi-a adus sub nas o postare a unei persoane pe care o simpatizam. Poate și prin prisma faptului că tatăl său a fost unul din modelele mele, în ale televiziunii.

Colega mea de breaslă, Cristina Țopescu, dorindu-și, probabil, să iasă de sub conul de umbră al ultimilor ani, își oferea, în scris, pe pagina sa de socializare, serviciile de „meditator” pro-bono, pentru primul-ministru al României. Citez din postarea care mi-a atras atenția și mi-a perturbat, iată, hotărârea de a nu mai reacționa la subiecte politice:

„Mă ofer să o învăț pe doamna premier să-și citeasca discursurile corect, i le pot corecta (sunt filolog) și cunosc și terminologia politică, fac asta de vreo 20 de ani. Îi pot explica sensul cuvintelor pe care nu le cunoaște, îi pot construi fraze mai simple, dar logice și coerente, o pot ajuta să frazeze corect, să pronunțe corect, să citească mai puțin robotic și o mai pot scoate și din limba de lemn. Am răbdare, fac orice ca să nu ne facem de râs în astea 6 luni, în fața întregii Europe. Aș face-o pro bono, că dacă accept să fiu retribuită, o să ziceți că m-a plătit PSD. Vorbesc serios, doamna premier, vă pot ajuta, mi-aș ajuta țara, în fond!”.

Cam așa spune Cristina, de care chiar nu mai știam nimic, de ani buni. Reacția sa mi-a părut răutăcioasă și, mai ales, gratuită. Dar trăim vremuri în care lumea aleargă după tot ceea ce e gratuit…

Am rămas o clipă pe gânduri. Am încercat să o înțeleg pe colega mea, nereușind însă să apreciez, din toată adunătura asta de cuvinte, decât faptul că cineva, in vremurile noastre, mai e dispus să facă ceva „pro bono”. Dezvelind însă spusele domnișoarei Țopescu de haina veninoasei ironii, m-am căznit în zadar să rimez cu vreuna din spusele sale… N-am reușit decât să mă întristez și să-mi găsesc alinare în faptul că, plecat prea departe, tatăl său nu va fi atins de aceste inepții.

Personal, visez ca țara asta să fie condusă de politicieni care nu neapărat să știe să vorbească năucitor de frumos, gâdilându-mi timpanele cu ceea ce-mi doresc să aud, cât mai ales să-și îmbrace vorbele în fapte. Pot trece cu vederea chiar si micile bâlbe, pe care noi, oamenii de televiziune (și tu, Cristina dragă), știm că le putem avea, chiar și noi, după decenii întregi de dialog cu fața la cameră.

Am încetat demult să fac legătura între felul în care se exprimă un om în public și zestrea sa intelectuală. Între felul în care își alege cuvintele și buna sa credință. Între înclinația spre „limbi” și capacitatea de a face bine țării sale. Am intervievat, în decursul anilor, nenumărate somități în domeniul științei, cercetării, culturii, dreptului, diplomației și m-am îngrozit, de destule ori, de reacția acestora la aprinderea beculețului roșu, de cazna lor de a-și găsi cuvintele, de frazele plate pe care le slobozeau mințile lor altminteri strălucite, de incapacitatea lor de a se face „plăcuți”, „simpatici” în fața vulgului.

În același timp, am avut parte și de invitați volubili, născuți parcă pentru a vorbi la televizor, dar care, în viața de zi cu zi nu acumulaseră decât poate câteva victorii „de carton”.

Nimeni nu-mi va clinti din loc convingerea că lumea asta va fi împinsă înainte NU de oameni care au calități de showmeni. Schimbarea nu va veni dinspre saltimbancii care știu să cucerească publicul, asortând cuvinte și strecurând zâmbete în discursuri care nu ar trebui să aibă, de fapt, nicio legătură cu divertismentul. Îmi doresc oameni politici cu seriozitatea imprimată pe chip. Cu hotărâre și determinare imbibate in fiecare declarație a lor. Nesimpatici dar eficienți. Nu mă interesează limba lor de lemn. Poate să fie și de plastic, și de fontă, și de oțel, și din cărămidă. Mă interesează ca, imediat ce cuvântul „din lemn” a fost rostit, el să fie însoțit de fapta promisă.

Ne aflăm într-o perioadă în care, în mod surprinzător, fără să și-o dorească, doamna Viorica Dăncilă a reușit să câștige bile albe chiar și din partea adversarilor săi declarați. De genul Cristinei Țopescu. Povestea copilului adoptat, în tinerețe, de primul-ministru și crescut cu atâta devotament, a mișcat o țară întreagă. Pe mine, personal, m-a impresionat chiar și prin aceea că premierul nu a făcut niciodată caz de acest gest admirabil, care i-ar fi procurat, fără îndoială, simpatia multora din cârcotașii săi de astăzi.

Cei care își oferă astfel de servicii de „meditatori pro-bono” sugerează, printre rânduri, că situația lor financiară este una relaxată. Le sugerez atunci să încerce să înlocuiască gesturile teatrale de atragere a atenției cu altele mult mai necesare celor din jur. Poate chiar îndreptate către un amărât de copil, abandonat într-un centru de plasament. Și, cu limbă de lemn sau nu, să-i cânte acestuia un cântec de leagăn, noaptea, la culcare, în calitate, eventual, de părinte adoptiv… Și abia apoi… „să ridice piatra”.

 

Almășan: Homo homini lupus est!

Am stat mult să mă gândesc, dacă să continui „dialogul”.
Ignorând recomandările prietenilor mei ( „nu te băga în tărâțe, te vor mânca porcii!”), am decis să trag totuși niște necesare concluzii, după o zi…să-i zicem „interesantă”.

Am știu de la început că editorialul meu va stârni furtuni. Am avut o experiența anterioară – când, cu vreo doi ani în urmă, m-am revoltat public pentru faptul că fiica unui mare actor ( iată, schema tată-fiică se repetă!) batjocorea un membru al guvernului de atunci, pe motiv că are o engleză de baltă. Ce mi-a fost să aud/citesc atunci, ca reacție la postarea mea, este greu de redat, în cuvinte. Așa că, pentru „challenge”-ul de astăzi am fost, oarecum, „antrenată”.

De ce am făcut-o totuși? Pentru că îmi plac sporturile extreme? Posibil, de vreme ce supraviețuiesc, pe butoiul cu pulbere al unei instituții în care nu mulți au rezistat atâția ani. Pentru un „pumn de arginți”, cum se sugerează în destule comentarii, iscate de postarea mea? Vă sigur că am un salariu modest, în comparație cu egalii mei de la alte televiziuni și că fac eforturi susținute pentru a-mi completa veniturile. Am doi copii care nu sunt încă pe picioarele lor și doi părinți în vârstă, deci patru suflete care depind de mine. Sunt „cumpărabilă” deci – ar putea conchide cârcotasii mei. Mă îndoiesc însă că cineva îmi va crește leafa, după editorialul meu de azi.

O să-i dezamăgesc și pe cei care mă suspectează că mi-as dori vreo funcție de conducere. M-am aflat cândva, timp de vreo trei ani, în fruntea unui departament din TVR și mi-a ajuns cât pentru o viață întreagă.

Și atunci…de ce, oare, țăranca proastă din mine – cum s-au exprimat câțiva revoltați, jignind o intreagă categorie socială – s-a apucat să ia apărarea prim-ministrului ( da, iată, mi-am corectat greșeala semnalată de unii și nu văd nimic odios în a-ți corecta greșelile! )? De ce s-a simtit tentată să-și atace colega de breaslă? …După ce am lecturat, pe diagonală, recunosc , câteva comentarii, mi-am recitit editorialul. N-aș schimba din el nimic. Asta nu înseamnă că nu țin cont de părerea oamenilor. Ci doar că nu mi se pare nimic dramatic în a avea o altă părere. De a combate o atitudine care mi se pare greșită. Și nu am combătut, atenție! poziția Cristinei ( fiecare are dreptul la opinie) ci am criticat doar modul ironic și răutăcios, în care a fost făcută generoasa ofertă de „culturalizare” a șefului guvernului.

De la părerea mea, exprimată nu la o televiziune de top și nu la o oră de maximă audiență, ci pe un biet site personal, s-a ajuns la o adevărată avalanșă de injurii si jigniri. Citind printre rânduri și eliminând personajul „Marina Almășan” din ecuație, un fin observator ar fi putut radiografia, de fapt, starea națiunii române, gradul ridicat de agresivitate la care am ajuns, dorința de „sânge”, intoleranța față de opiniile diferite de ale noastre, voluptatea de a turna mizerii, de a reduce la zero meritele unui om , pentru simplul fapt că a avut curajul să-și spună părerea. Desigur că au fost foarte mulți și cei ce mi-au împărtășit părerea, simțind nevoia să mă apere. Le mulțumesc. Și știu că , în realitate, sunt mult mai mulți cei care gândesc echilibrat și nu dorm cu pumnalul sub pernă, doar că reprezentanților acestei categorii le lipsește agresivitatea, dorința de a sări la beregată, plăcerea de a lovi – cu vorba sau chiar cu pumnul. Ei nu se adună prin piețe, nu jignesc, nu acționează în haită.

Singurul lucru de care, poate, îmi pare rău, este faptul că, furată de context, am evocat imaginea fostului meu coleg, Cristian Țopescu – om extraordinar, cu care am avut o excelentă colaborare, decenii la rând. O asigur pe Cristina că postarea ei nu a diminuat cu nimic pretuirea și respectul pe care le nutresc față de minunatul ei părinte.

Rămân la părerea mea ( confirmată, iată, de „ecourile” editorialului meu „sinucigaș”) că mai avem încă mult de tropăit , până să ne putem lăuda că trăim într-o țară civilizată, în care știm să ne respectăm conducătorii pe care tot noi i-am ales, iar dacă aceștia nu mai corespund gusturilor noastre rafinate, știm să avem răbdarea și decența de a aștepta ziua votului, pentru a-i amenda, exercitându-ne dreptul la vot, pe care ni l-a făcut cadou Revoluția.

In rest, îmi las postacii să-și șteargă clăbucii de la gură, după ce și-au exersat, în libertate, grobianismul și instinctele primare, transmițând păreri care puteau fi formulate civilizat. Îi asigur că m-ar fi convins, poate, mai mult.
Seară bună, dragilor! Homo homini lupus est.

 

Țopescu: Eu ți-am răspuns, dar fără vreo vorbă urâtă

„Dragă Marina, ma gandeam azi…cum de facem noi doua asta? Eu sunt un om pacifist. Reactionez doar la provocari si, chiar si atunci, incerc sa nu fiu agresiva. Am vazut ca sotul tau, domnul Georgica Cornu (n.r., a distribuit postarea soției sale), a intervenit in polemica dintre noi, jignind doamne, vorbind urat. Ca vorbeste urat si despre mine, nu mai conteaza, noi, persoanele publice, avem antrenament si la asta. Stiu, tu ai fost jignita, la randul tau, imi pare sincer rau ca s-a ajuns aici. Dar vezi tu, daca tu nu ai fi insinuat niste lucruri despre mine, oamenii nu s-ar fi revoltat.

Tu, Marina, ai ales sa faci publica aceasta polemica. Din pacate. Eu ti-am raspuns, dar fara vreo vorba urata. Noi am polemizat, se intampla:) Sotul tau, insa, insulta. Invata-l tu ca se poate combate si fara insulte. Combatem, nu ne certam. Noi doua putem face asta, drept care n-ar fi oare mai intelept ca dansul sa ramana in afara disputei de idei dintre noi? Suntem amandoua jurnaliste, avem exercitiul unei polemici decente, ne descurcam fara „ajutorul” dansului, in calitatea sa de soț. Si inca ceva ce stiu ca simtim amandoua: tatal meu s-ar fi intristat sa ne vada așa. Pe amandoua. Cu drag, Marina, pace si cu bine!”, a mai comentat Cristina.

Almășan îngroapă securea?

„Dragă Cristina,
Am vazut că mi-ai adresat câteva rânduri, pe pagina ta. Îți răspund pe a mea! 😊
Mă bucur că nu-mi porți ranchiună, pentru că , chiar dacă mi-a fugit puțin condeiul către zona belicoasă, rămâi o persoană alături de care mi-am început activitatea, în TVR și, repet, pe al cărui părinte l-am iubit si respectat profund. Deci nu te voi putea percepe niciodată ca pe un adversar.”, a scris marți Almășan pe Facebook.

ȚOPESCU: Nu face referire la tatăl meu!

„Fiecare cu opiniile si optiunile ei, draga Marina Almasan, nimic mai firesc!

Ca noi toti, draga Marina, si tu si eu avem simpatii si antipatii intre noi. Nu discutam aici cat iti sunt de simpatica sau nu, ne imaginam ca una-i una, alta-i alta si ca tu esti o instanta obiectiva 100%. Asadar, pe puncte, in mod deliberat mai putin elaborat, iti spun:

1. Ai delicatetea de a nu mai face vreo referire la tatal meu, te rog! Tie ti-a fost coleg, mie mi-a fost tata. Ma bucur ca l-ai respectat, dar imi ingadui sa stiu mai mult despre cum gandea tatal meu si ce principii avea. Unul dintre ele, de pilda, se referea la profesionalism.

2. Nu mai face referiri la parinti, fie ca mai traiesc sau nu. Oanei Roman ii replici foarte principial, incheind cu o referire la copiii cu parinti celebri. Nu e elegant, draga Marina. In cazul meu, mai mult, mi-am pierdut tatal de curand. E cel putin nedelicat. Pe Oana o poti rani si pe ea. Nu e nici meritul si nici pacatul nostru ca avem parinti celebri. Se intampla, ca, educati de ei, putem avea reactii care tie nu ti-s pe plac. E firesc, draga Marina, sa avem opinii diferite. Si nici toti nu putem avea parinti celebri, nici asta nu trebuie sa ne provoace vreo angoasa. Dimpotriva, crede-ma!

3. Tu o admiri pe doamna Dancila. Perfect normal! Pe mine nu ma contrariaza asta. Stii, si asta am invatat de la tatal meu, sa nu ma intereseze cine pe cine admira sau nu si sa-mi vad de treaba mea! Ca tu califici ca ironica postarea mea despre dansa, iar e perceptia ta si e ok. Eu incercam doar sa atrag atentia ca un premier nu poate vorbi asa si ca are nevoie de ajutor.Politicienii, de ale caror fapte tu ai libertatea sa fii multumita, au si rol de reprezentare. A țarii, Marina! Noi, la televizor, mai putem avea balbe, cand asta facem in fiecare zi mai multe ore, dar si noi suntem constienti cand gresim si nu suntem mandri de asta, dimpotriva, incercam sa fim mai atenti. Reputatie de balbaite nu avem niciuna si am mai si facut cate ceva in televiziune amandoua, nu? Balbele, mai rare, preferabil, fac parte din meseria asta facuta de oameni si nu de roboti. Stai ca vin robotii si n-o sa mai avem problema asta!:)

Doamna Dancila, insa, este premierul tarii, dansa ar trebui sa inteleaga ce spune, ce citeste, nu crezi? Daca nu poate acum, e imperios necesar sa invete. Nu o s-o invat eu, nu ma cheama nimeni din PSD-ul condus de Liviu Dragnea, asta mi se pare mai mult decat evident. Dar, uite, te poti oferi tu, sigur ai mai multe sanse. Daca nu, oricum, cred ca e cazul sa se apeleze la cineva. Asa imi ingadui sa cred eu, daca nu ti-e cu suparare!
Altfel, mi-am exprimat, tot public, admiratia pentrul gestul doamnei prim ministru de a adopta un copil. Iata ca avem aceasta admiratie in comun! Doar despre profesionalismul doamnei avem opinii diferite. Iar aici, nu stiu de ce, dar cred ca eu si tatal meu am fi impartasit aceeasi parere.

4. Cand ii suspectam pe altii de ironie, bine ar fi sa nu uzam noi insine de ea. Ca eu sunt, asa cum spui tu, intr un con de umbra, nu e o nenorocire si asta nu afecteaza imaginea tarii. Unii aleg, din cand in cand, sa iasa din lumina in care altii isi pot dori sa fie tot timpul. Eu am decis sa nu-mi doresc, cu orice pret. Iar alegerea a fost a mea, printr-o demisie discreta. Si asta tot de la tatal meu am invatat.
In rest, stii, noi, astia cu parinti celebri, avem felul nostru de a ne manifesta, de a ne spune opiniile. Nu ne intrebam parintii, neaparat, ce-i drept, cand scriem pe facebook. Daca ei nu mai sunt in lumea asta, nici nu mai avem cum. Dar educatia ei ne-au dat-o si multe dintre valorile lor ni le-au transmis, inclusiv genetic.

Pe facebook scriem multi care nu ne dorim sa iesim din vreun con de umbra, pe facebook scriem pur si simplu, scriem deja multi, in mod natural deja. E o forma de libertate, nu? Si tu scrii pe un blog si bine faci.

Cei care ma cunosc mai indeaproape stiu ca, dincolo de profesia noastra, intotdeauna am preferat „conul de umbra” pe care l-am putea numi si discretie, de pilda. Facebook-ul, insa, face parte din libertatea de a ne exprima toti, draga Marina! Eu o fac intr o maniera civilizata, dar am ales sa nu tac. Nici tatal meu n-a tacut. In vremuri si mai grele. Ce fac eu acum e la indemana noastra, a tuturor. Si e tare bine ca e asa!!!”, a scris Țopescu într-un alt mesaj.

 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele