Parchetul General a declarat luni că, în dosarul penal privind violențele din 10 și 11 august 2018 în Piața Victoriei din București, aflat pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), „au fost audiați, până în prezent, aproximativ 1.180 de martori, 560 persoane vătămate/părți civile, unele dintre acestea depunând înscrisuri și acte medicale cu privire la vătămările suferite”.
Procurorii au precizar că expertiza fizico-chimică a gazului folosit de forțele de ordine este încă în curs de efectuare.
„De asemenea, au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea, au fost vizionate mediile de stocare care conțin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, atât unele depuse la dosar de persoanele vătămate, cât și cele transmise de către instituțiile de ordine publică sau de alte persoane juridice. Totodată, menționăm că este în curs de efectuare expertiza fizico-chimică asupra substanțelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forțele de ordine în cursul intervenției”, au transmis procurorii militari.
Aceștia au declarat și că o parte din documentele clasificate cu privire la intervenția forțelor de ordine au fost declasificate și au ajuns în posesia organelor de cercetare.
„Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuții și au acționat în data de 10 august 2018, o parte dintre aceste documente fiind declasificate și înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluționarea cauzei”, reiese din comunicatul Parchetului General.
Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat după ce a fost audiat luni la Parchetul General, că declarația sa potrivit căreia a mințit procurorii în cazul anchetei privind protestul din 10 august 2018 a fost o metaforă sau poate fi considerată „un vector de atragere a atenției”.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. În cauză, au fost puși sub acuzare mai mulți șefi din Jandarmerie, dar și un secretat de stat în MAI.
În luna septembrie 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București anunțau efectuarea cercetărilor, după violențele din timpul protestului desfășurat în 10 august în Piața Victoriei din Capitală, într-o cauză penală formată din 78 de sesizări depuse de jandarmi. Cercetările vizau acte de „violență fizică și morală” împotriva a 169 de jandarmi care au acționat în noaptea de 10 – 11 august, în Piața Victoriei.
Peste 450 de persoane au avut de suferit în urma violențelor înregistrate la protestul din 10 august, unele având nevoie de mai multe zile de îngrijire medicală.
Ulterior, procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. În cauză, au fost puși sub acuzare mai mulți șefi din Jandarmerie, dar și un secretat de stat în MAI.
Foto: Hepta