Majoritatea dispozitivelor de pe piață din acest moment nu sunt foarte periculoase, însă multe dintre ele se apropie destul de mult de limita teoretică de 1,6- 2,0 SAR (W/kg). Printre modelele de pe piață care emit cele mai multe radiații se numără modele de la OnePlus, Xiaomi, HTC și chiar Apple și Google.
Statista a publicat un raport referitor la nivelul de radiații emis de mai multe dispozitive mobile populare de pe piață și a realizat o listă cu cele mai „periculoase” 16 modele de smartphone-uri. Desigur, pot exista modele mai periculoase, în special de la producători mai puțin cunoscuți, însă acest „top” dorește să informeze publicul larg despre posibilele riscuri la care se expun folosind unele dintre cele mai puternice și mai răspândite telefoane mobile.
Pe primul loc în acest top avem Xiaomi Mi A1, primul smartphone cu Android One al producătorului chinez, acesta fiind urmat de OnePlus 5T, modelul lansat în toamna anului 2017. Xiaomi Mi Max 3 este următorul, fiind urmat de cel mai recent dispozitiv de la OnePlus, modelul 6T. Topul continuă cu HTC u12 life, Xiaomi Mi Mix 3, Google Pixel 3 XL, OnePlus 5, iPhone 7, Xperia XZ1 Compact, HTC Desire 12, Pixel 3, OnePlus 6, iPhone 8, Redmi Note 5 și ZTE AXON Mini 7, scrie go4it.ro.
Telefoanele care emit cele mai multe radiații în 2019
1. Xiaomi Mi A1 – 1,75 W/kg
2. OnePlus 5T – 1,68 W/kg
3. Xiaomi Mi Max 3 – 1,58 W/kg
4. OnePlus 6T – 1,55 W/kg
5. HTC U12 life – 1,48 W/kg
…
Te temi de RADIAȚIILE emise de telefoanele mobile? Cinci metode simple prin care te poți proteja/ Cum afli nivelul emis de modelul tău de smartphone
Toate smartphone-urile emit radiații prin antenele folosite pentru conectarea la celulele telecom. Unele smartphone-uri sunt mai „periculoase” decât altele, supunând utilizatorii la mai multe riscuri atunci când le folosesc pentru convorbiri telefonice, însă există câteva soluții simple prin care expunerea la radiații poate fi măcar limitată, dacă nu eliminată complet, potrivit go4it.
Care este limita de radiații emise de telefon în Uniunea Europeană?
În România și în alte țări din Uniunea Europeană, limita maximă admisă de radiații pe care un telefon mobil o poate emite este de 2.0W/kg per 10 g de țesut, valoare exprimată de obicei sub forma SAR 2.0. Toate dispozitivele mobile care se vând pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să se încadreze în această limită.
Telefoanele care se vând în Statele Unite ale Americii trebuie să emită maximum 1,6W/kg per 1 g de țesut. China încă nu are o reglementare pentru nivelul de radiații emise de dispozitivele mobile, însă este luată în considerare implementarea unei limite similare cu cea din Europa de 2.0W/kg per 10 g de țesut.
Cum afli nivelul de radiații emise de către un smartphone?
Anumiți producători oferă acces la aceste valori direct pe telefonul mobil într-un meniu secret. Acesta poate fi accesat apelând *#07# în aplicația de telefon. Anumite modele vor oferi informații detaliate, sau link-uri care duc pe site-ul companiei, unde pot fi găsite aceste informații, altele vor afișa doar certificările pe care modelul respectiv le-a primit de la diverse autorități din lume (FCC în SUA, CE în Europa, MCMC în Malaezia, etc.).
Dacă telefonul nu se vinde în mod oficial pe teritoriul Europei, există posibilitatea ca acesta să nu fie conform reglementărilor și ar putea emite mai radiații peste limite, ducând la riscuri mai mari în utilizare. Acest lucru este valabil în special pentru dispozitivele vândute exclusiv în China, sau în alte țări care nu impun astfel de limite. Desigur, foarte puține modele, chiar și fără certificări, depășesc limitele din SUA sau Europa.
Există mai multe site-uri care adună informații despre radiațiile emise de telefoane, însă multe dintre ele nu sunt actualizate: SAR Checker sau S21. Cel mai simplu este însă să accesați site-ul oficial al companiei producătoare și să căutați informații despre radiațiile emise de modelul de telefon pe care îl utilizați. Uneori, aceste informații pot fi găsite și în manualul de utilizare al telefonului sau în meniul de setări.
Cum să te protejezi de radiațiile unui telefon? Folosește căști pentru a vorbi la telefon!
Valoarea SAR este măsurată atunci când dispozitivul inițiază un apel de voce, la nivelul urechii utilizatorului. Astfel, cea mai simplă metodă pentru a nu te expune la radiațiile unui telefon este să nu vorbești cu el la ureche. Poți folosi o pereche de căști cu fir pentru a reduce semnificativ nivelul de radiații la care te expui, multe dintre smartphone-urile din zilele noastre fiind livrate cu o astfel de pereche de căști în pachet.
De asemenea, poți folosi funcția „speaker”, vocea interlocutorului fiind redată prin intermediul difuzoarelor telefonului, însă aceasta transformă discuția dintr-una privată într-una publică. Utilizarea unei boxe wireless este de asemenea o soluție similară.
Căștile wireless ar trebui să reducă nivelul de radiații la care utilizatorul este expus, însă și acestea emit la rândul lor radiații, întrucât folosesc standardul Bluetooth, care funcționează tot pe bază de unde radio, asemeni antenei GSM. Desigur, nivelul de radiații emis de o pereche de căști wireless este mult mai mic.