Carmen Iohannis, soția președintelui României, a fost audiată de procurorii din cadrul Ministerului Public pe 6 februarie, au precizat pentru Mediafax, surse judiciare.
Carmen Iohannis mai fusese citată de două ori de procurorii de la Parchetul General în dosarul referitor la casele din Sibiu, însă nu s-a putut prezenta la audieri.
Dosarul a fost deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ca urmare a unei plângeri depuse de publicațiaLumea Justiției împotriva notarului din Sibiu, Radu Gabriel Bucșă și a soților Carmen și Klaus Iohannis.
Sesizarea solicita clarificarea modului prin care cuplul prezidențial a intrat, începând cu 1999, în posesia a două imobile în centrul Sibiului. Imobilele aparțineau statului român și erau administrate de Primăria Sibiului, care a fost condusă, în perioada iulie 2000 – noiembrie 2014, de Klaus Iohannis.
În sesizare se arată că, de pe urma exploatării unui imobil, soții Iohannis ar fi obținut 320.000 euro, până când instanțele brașovene le-au anulat atât actul de vânzare-cumpărare, declarându-i cumpărători care nu pot invocă buna-credință, cât și actele de moștenire care au stat la baza preluării imobilului din patrimoniul statului.
În iulie 2018, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici promiteacă ANAF va recupera, inclusiv prin executare silită, dacă va fi cazul, prejudiciile create de familia președintelui Klaus Iohannis, menționând și că datele respective vor fi făcute publice.
„Orice informație legată de banii publici este o informație publică și voi aduce la cunoștință, în mod public, ce bani a câștigat familia Iohannis”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3. „Procedura de recuperare va fi declanșată de ANAF și este pentru chiria obținută din acel imobil, pe care l-a pierdut în instanță. Dacă va fi cazul, se poate ajunge, desigur, și la executare silită.”
La 22 februarie 2017, magistrații Curtii de Apel Pitești au adoptat o decizie definitivă în acest caz. Ca reacție, purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a declarat: „Președintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanțelor de judecată. Președintele României a luat act de hotărârea civilă a Curții de Apel Pitești. Presedintele s-a conformat deciziei instanței încă din noiembrie 2015, cand a fost pronunțată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Brașov”.
Întrebat când va aduce dovezile cu care să demonstreze existența statului paralel, președintele PSD, Liviu Dragnea răspunea în primăvara lui 2018: „O să vă aduc dovezile când Iohannis va plăti sute de mii de euro statul român. Dacă Teodorovici și Mișa au de gând să recupereze banii de la președintele Iohannis. Dacă nu mai sunt bani și nu mai au loc în cuferele de la trezorerie, atunci facem o amnistie fiscală. E făcută și o plângere penală împotriva domnului Iohannis. Acolo discutăm de niște case obținute prin fals și sute de mii de euro care trebuie dați la statul român”.
„În ultimii 14 ani, soții Iohannis și Ioan Bastea au câștigat câte 320.000 euro (640.000 euro în total) din închirierea acestui spațiu comercial, potrivit contractelor de închiriere. Astfel, trei din cele șase „case”, câte sunt consemnate, în total, în declarația de avere a numitului Klaus Werner Iohannis, au fost cumparate cu banii proveniți din închirierea acestui spatiu comercial, patru din cele șase „case” ale președintelui României – cele trei menționate mai sus și spatiul comercial de sine stătător – au o origine juridică considerată de instanțe ilegală„, arată luju.ro În plângerea penală depusă pe 10 mai la DNA.