Gândurile lui Cristoiu: Asaltul împotriva lui Kovesi SUNĂ CA DRACU’. Ghiță are un filmuleț ȘI MAI TARE cu ea

Publicat: 17/02/2019, 18:03
Actualizat: 25/03/2019, 23:16

Ion Cristoiu nu exclude ipoteza existenței unor forțe care nu o vor pe Kovesi la șefia Parchetului european și care au cerut desfășurarea unei operațiuni pe plan intern care să fie folosită ca pretext pentru a-i respinge candidatura.

În plus, el lansează și ipoteza ca auto-victimizarea lui Kovesi să facă parte din scenariul unei candidaturi la prezidențiale în urma căreia fosta șefă a DNA să îl radă pe Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu crede că Sebastian Ghiță, autorul denunțului împotriva lui Kovesi, face totul calculat, iar dacă va da publicității caseta în care Kovesi apare la Sinaia, în vila SRI, cântând de gât cu Nelu Ploieșteanu „La Chilia în port”, va fi terminată ca procuror. „O să o dea, dacă nu se potolește, o să o dea și pe aia”, susține jurnalistul.

Ion Cristoiu a abordat și tema bugetului pe 2019, adoptat vineri de Parlament. El spune că președintele Iohannis este obligat să respingă bugetul, pentru că nu respectă înțelegerea din CSAT cu reprezentanții Guvernului privind bugetele alocate serviciilor secrete.

El susține că toată povestea cu Liviu Dragnea care taie banii de la servicii, ca să dea vitamina D la copii, îi confirmă ipoteza că liderul PSD a început pe șest campania electorală pentru prezidențiale.

Din tabloul electoral fac parte și atacurile PSD la BNR și audierea guvernatorului Mugur Isărescu, spune jurnalistul. Ion Cristoiu susține că, dacă Isărescu ar intra în competiția pentru Cotroceni, ar avea mai degrabă o imagine de centru și că, în locul PNL, pe guvernatorul BNR l-ar lansa în cursa prezidențială și nu pe Iohannis.

Ion Cristoiu este convins că anul acesta, campania electorală se va baza pe emoție, dar emoție în sensul de ură față de contracandidat, iar Olguța Vasilescu e singura de la PSD care poate să spună „Șo, pe Iohannis”.

Redăm integral interviul:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii Gândurile lui Cristoiu. S-au întâmplat foarte multe prin Parlament și nu numai. Avem audierea doamnei Laura Codruța Kovesi, care este acuzată de luare de mită, de abuz în serviciu și de mărturie mincinoasă. Avem un buget care a trecut de Parlament, îl avem pe domnul Mugur Isărescu care a fost chemat și dânsul și audiat în Parlamentul României și o avem pe doamna Carmen Iohannis, care a fost audiată săptămâna aceasta la Parchetul General. Haideți să vorbim despre cazul doamnei Kovesi, subiectul săptămânii.

Ion Cristoiu: Nu numai pentru că e recent, ci pentru că e cel mai important la ora actuală. E atât de important încât, în mod fericit pentru PSD, abate atenția de la toate celelalte probleme, inclusiv de la problema fundamentală care e bugetul. Chestiunea că doamna Kovesi merge sau nu procuror general nu are nici o importanță pentru oamenii care vor beneficia sau nu de bugetul pe 2019, dar mă rog așa e, suntem atenți la spectacolul mediatic. Nu că… am spus că norocul PSD-ului…

Monica Mihai: Că s-a întâmplat acest lucru. Doamna Laura Codruța Kovesi a fost audiată vineri la Parchetul General, fiind suspectă într-un dosar în care este acuzată de Sebastian Ghiță că ar fi luat mită, că ar fi avut o mărturie mincinoasă și că, de fapt, ar fi folosit bani privați pentru aducerea în țară a fugarului Nicolae Popa. De altfel avem și declarația doamnei Kovesi imediat de la ieșirea din Parchetul General, haideți să o ascultăm.

Fragment din declarația Laurei Codruța Kovesi, Parchetul General, 15 februarie 2019.

„Mi s-a adus la cunoștință învinuirea și calitatea de suspect. Am depus două cereri de recuzare, una pentru procurorul de caz, o cerere de recuzare șef de secție. Niciodată nu am comis fapte penale. Acuzațiile pe care le-am văzut înspațiul public, făcute de un inculpat dintr-un dosar al DNA sunt pure fabulații. Nu am avut în niciun fel atribuții legate de extrădarea condamnatului Nicolae Popa. Nu am exercitat niciun act abuziv în legătură cu extrădarea, pentrucă nu aveam aceste atribuții. De extrădare s-a ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției”.

Monica Mihai: Asta a spus Laura Codruța Kovesi la plecarea din Parchetul General, după ce a fost audiată timp de o oră. Mai mult, aceasta a cerut, a făcut două solicitări, și anume să fie recuzat procurorul de caz Adina Florea și să fie recuzat și cel care ar trebui să studieze cererea de recuzare Gheorghe Stan. Cum vedeți tot ce s-a întâmplat?

Ion Cristoiu:În primul rând, cererile de recuzare sunt o victorie a… sau o încercare a penalei– că fiind convocată, potrivit domnului Klaus Iohannis și potrivit doamnei Kovesi, când era șefă, potrivit celor care o susțin, o simplă convocare, mai țineți minte? la Parchet, fie DNA, erai considerat penal. Cred că la vremea respectivă, am răgușit spunând că este o prostie. Din punct de vedere, știți și dumneavoastră, procedural, convocarea chiar ca suspect la… e suspect, deocamdată… la Parchet nu înseamnă nimic despre cel convocat. Din punct de vedere juridic, trebuie spus telespectatorilor și în favoarea Codruței Kovesi, dar și în a celor acuzați că ar fi penali, procurorul, ca și un jurnalist de investigații, ca și un detectiv, că cele trei meserii seamănă, are niște indicii și el începe o anchetă. În prima fază, nu pentru a te trimite la pușcărie, cum făceau procurorii din subordinea domniei sale, ci pentru a vedea dacă…

Intrând în logica ei și a lui Klaus Iohannis, e penală și de regulă, penalii încep cu tertipurile

Monica Mihai: Ești sau nu vinovat.

Ion Cristoiu: Pe parcursul anchetei, se poate ajunge la concluzia că ești nevinovat și atunci se clasează dosarul, sau ajunge la concluzia procurorul că are suficiente probe și te trimite în judecată. Repet, convocarea la parchet nu înseamnă absolut nimic din punctul de vedere al etichetării personajului respectiv. Deci, putem să îi spunem acum, intrând în logica ei și a lui Klaus Iohannis, că e penală și de regulă, penalii – ca să ne reamintim, și dumneavoastră ați văzut atâția penali între ghilimele – încep cu tertipurile. Unu: se dezvinovățesc, că spun că e o nedreptate…

Monica Mihai: Că sunt nevinovați.

Ion Cristoiu: Da, fac cerere de recuzare, cum spunea fostul președinte al României, Traian Băsescu, chichița avocățească, nu înțelegea nimeni chestia cu procedurile…

Monica Mihai: Dar totuși, această convocare, cum i-ați spus dumneavoastră, vine într-un moment și un context deosebit. Trebuie să vorbim puțin despre asta. Laura Codruța Kovesi ar urma să susțină candidatura pentru funcția de procuror șef european în fața Parlamentului European, mai exact pe data de 26 februarie. De altfel vineri, imediat după audierea de la Parchet, aceasta a și plecat spre Bruxelles. Este o coincidență între audierea ei în acest… convocarea ei la Parchetul General și concursul pe care îl susține pentru funcția de procuror șef european?

Convocarea Codruței Kovesi la Parchet sună ca dracu’

Ion Cristoiu: Reamintiți-vă că, în istoria post-decembristă, există o sintagmă celebră, printre alte sintagme, care îi sună așa, „sună ca dracu’„. Ea a fost lansată și ajung la… eu fac paranteză, de domnul Petre Roman, în după-amiaza lui 22 decembrie, când se constituia FSN-ul. Și atunci, cineva a propus, nu mai știu cum să îi spun, noului organism și dacă nu mă înșel și Petre Roman, de pe banda video a zis „Dom`ne, ca dracu’!”. Deci, după părerea mea, convocarea acuma sună ca dracu’. Putem să fim cum vreți. Spun „sună ca dracu'”, deoarece am fost atent și la celelalte convocări ale „penalilor” și unde mi s-a părut că sună ca dracu’, am spus: eu nu mă dezmint nici în cadrul Codruței Kovesi. Să spun că sună ca dracu’… Cum adică, tocmai acum, când nu numai că ea merge să dea examen, dar sună ca dracu’ deoarece avem deja știrea și confirmată, că ea e în lista scurtă, avem deja o serie de personalități europene care o susțin și atunci nu ai cum să nu spui… Sigur, ea lansase când a fost cazul lui Ponta, când a fost convocat în 2015, dacă nu mă înșel, chiar în momentul moțiunii de cenzură, chiar în ziua aia și Ponta a spus că nu e o coincidență, doamna Kovesi a ieșit și a spus că e o coincidență, nu are nici o legătură.

Monica Mihai: Că vorbim de domnul Ponta, a fost și el audiat vineri înaintea doamnei Laura Codruța Kovesi. Este și asta o coincidență?

Ion Cristoiu: Nu. Nu, nu este o coincidență, asistăm la ora actuală… în primul rând, că vorbiți cu un om care nu are încredere în justiția română. Nu are încredere în general în justiție, știu că o să mă contraziceți, dintr-un simplu motiv, justiția e făcută de oameni, ca și presa română, ca și căile ferate și în consecință, în justiție poți întâlni magistrați, adică procurori, judecători deștepți, proști, corupți. Cu atât mai mult în România post-decembristă, unde – și aici nu există o tradiție a onoarei profesionale, adică nici în presă – să vină judecătorul, să spună: stai puțin! În spatele meu sunt 100 de ani de… suntem dintr-o familie… nu…

Este o operațiune declanșată, cum a fost și cea împotriva lui Coldea, de un auto-denunț al lui Sebastian Ghiță

Monica Mihai: Fiecare pentru el.

Ion Cristoiu: Nu, adică nu există și atunci mă pot aștepta la orice acțiune. În cazul de față, noi nu avem nici o legiuire, așa că toți cei care mă mai sună și îmi spun mie ce conține dosarul, eu spun că nu are nici o legătură. Este o operațiune declanșată, cum a fost declanșată și cea împotriva lui Coldea, de un denunț, mai mult un auto-denunț al lui Sebastian Ghiță, întemeiat cu multe probe, e și normal cu multe probe, deoarece este auto-denunț. Este vorba de o întâmplare, Sebastian Ghiță a jucat un rol important.

Monica Mihai: E ciudat și momentul în care acesta a venit cu aceste dovezi.

Ion Cristoiu: Pe data de 3 decembrie. Și asistăm la o operațiune căreia eu nu îi deslușesc încă dedesubturile. Poate fi o operațiune – și aici combinând și cu „sună ca dracu”. Deci, mi-e greu de presupus că, pe plan intern, secția de investigații era alcătuită din așa nerozi, încât să nu își dea seama că se vede. Și e o operațiune care nu are nici o legătură cu PSD-ul.

Monica Mihai: Este Laura Codruța Kovesi victimă a acestei operațiuni?

Ion Cristoiu: Da, victimă, folosiți un termen din ăsta militant. Nu știu, doamna… o operațiune pe care poate – și aici ajungem la… – care nu are nici o legătură cu planul intern, pentru că marea problemă a acestei operațiuni este dacă Codruța Kovesi este oprită din drumul ei către procurorul european. Aici este singura chestiune. Din acest punct de vedere, convocarea la DNA, la ăla, nu are nici o legătură, că dacă s-a decis pe plan european, în urma unor înțelegeri din culise, că ea să fie, putem să și o arestăm – nu putem să o ghilotinăm – pentru că nu mai poate să mai fie… deci din punctul acestei operațiuni. Cei care au pus la cale aici, nu sunt nici ei proști… chemarea, în primul rând. Dar vă atrag atenția că s-a căutat să nu fie nici o fisură

Monica Mihai: În denunț.

Ion Cristoiu: Nu în denunț, în toată operațiunea, nu secția a anunțat, deci secția nu a mai lăsat să se scurgă nimic la presă, cum făcea DNA-ul.

Monica Mihai: De data asta a anunțat Laura Codruța Kovesi.

Ion Cristoiu: Da! Domnul cu pricina, domnul prietenul nostru comun, așa îi zic eu, domnul Sebastian Ghiță, deși a depus poza aia pentru care mă înjurau toți că nu e adevărat, a depus-o, nu a apărut în presă pentru că domnul, sunteți de acord, domnul Ghiță nu putea…

Monica Mihai: Să o dea de atunci?

Ion Cristoiu: Nu, dar putea să o dea de acum, adică dacă tot a depus-o. Atunci era clar că nu voia să o depună. Deci, e clar că și Sebastian Ghiță e în piesă, că dacă era tumultos, era personal, până acuma „O dau, ce mă interesează?” înseamnă că cineva i-a zis „Nu o da„, de acord?

L-a chemat pe Ponta pentru că făcea parte din operațiunea „blocarea ascensiunii lui Kovesi”

Monica Mihai: De acord.

Ion Cristoiu: Bun! Pe de altă parte, această secție l-a adus dimineață pe Ponta, adică nu l-a adus pe Dragnea, a adus pe cineva care e dușman al PSD, dar suficient… Doi: o victimă, chiar dacă spune că nu e, o victimă, că toată lumea știe și trei: o personalitate destul de puternică, dar cu anumite simpatii mai nou din partea tefeliștilor.

Monica Mihai: Ce să caute Ponta în acest dosar?

Ion Cristoiu: Ce să caute? L-a chemat că făcea parte din operațiune, adică operațiunea „blocarea ascensiunii lui Kovesi”.Trebuia să fie, să aibă acest moment cu Ponta. Orice alt tip chemat ca martor nu avea impactul…

Monica Mihai: Aceeași greutate pe care a avut-o…

Ion Cristoiu: Nu greutate, impactul mediatic, da. Și aici avem problema pe plan european, deci o scoatem din discuție pe plan intern. Problema pe plan european este în felul următor: deocamdată, noi avem niște semnale că anumite forțe de pe plan european…

Monica Mihai: Ar vrea-o pe Laura Codruța Kovesi în această funcție?

Ion Cristoiu: Da, dar nu știu dacă nu cumva există și niște forțe care nu o vor sau chiar forțele astea care dau din gură nu ne-au zis nouă că operațiunea nu e a judecătorilor… Faceți ceva pe plan intern, ca noi să avem pretext să o respingem pe plan extern, este o chestie tipică.

Monica Mihai: De ce ar vrea-o cineva anume pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european?

Auto-victimizarea lui Kovesi poate să facă parte din ipoteza unei candidaturi la prezidențiale

Ion Cristoiu: Deci, avem o ipoteză. O altă ipoteză, care e la fel de plauzibilă, este următoarea, pe care am lansat-o eu. Tot ce se întâmplă în aceste zile, victimizarea ei, toată această hărmălaie – de la mersul ei la Parchet, care nu are nici o influență – cei de la marile puteri zic „Aoleu! a fost… și zbierau ăia pe acolo și hai, să o punem procuror!”. Nu. Dar chiar auto-victimizarea ei poate să facă parte – și e a doua ipoteză pe care țin neapărat să o lansez, am mai lansat-o, dar acum mi se confirmă – să facă parte din ipoteza unei candidaturi la prezidențiale, în urma căreia ea să îl radă pe Klaus Iohannis. Sunt cele două ipoteze, nu pot să spun care din ele.

Monica Mihai: Să nu fie pur și simplu ipoteza femeii care a avut o carieră și care se simte acum atacată din toate părțile pentru că și-a făcut datoria?

Ion Cristoiu: Nu, deveniți sentimentală. Doamna Kovesi, toată văicăreala ei, face parte din piesa de teatru. E ciudată această văicăreală, da? Unu: stați un pic, că nu avem de a face cu cineva, poetesa cutare, care a scris o poezie, nu avem Veronica Micle – deși și Veronica Micle avea sânge mult mai rece decât credem noi – avem un om care e procuror de meserie, care a fost șef la Parchet atâta timp, șefă la DNA și… adică ea e convocată… imaginea ei de miercuri seara, da? Dumneavoastră, sensibilă cum sunteți, era să cădeți în capcană. Adică, ea primește citația aia și de odată se destabilizează, da? Și pune mâna pe telefon și ia turul televiziunilor și începe să spună „Aoleu, mă arestează!”. Păi, ea e procuror, ca dovadă că a înaintat recuzările alea. Încă odată, ea știa, dacă ei, în decembrie sau când ea a depus candidatura, moment că până atunci, vă atrag atenția că de la revocarea ei, ea nu a făcut…

Monica Mihai: Nu s-a întâmplat nimic.

Ion Cristoiu: Păi, nu ea nu a făcut nici o mișcare, a stat. Acum, există o explicație. Ciudățenia a fost faptul că ea nu a făcut nimic după revocare, a făcut conferința aia de presă, dar nu a făcut nimic.

Monica Mihai: Și în decembrie a sesizat și CEDO, în decembrie și-a depus și candidatura.

Ion Cristoiu: A început să pună lucrurile în mișcare. Ea nu făcea mișcarea cu asta, dacă nu era contactată din forțe din afară, nu din interior, care i-au spus „Fii atentă, depune cerere”, „Păi, și am vreo șansă?”, „Ai șanse„. Nu este exclus ca, pe plan intern, băieții de prin păduri să îi fi spus „Ai scăpat după revocare, față de Coldea, nu o să se întâmple nimic, stai liniștită” și că ei să fi acționat la ordinul lor, nu al PSD-ului și au spus „Ia înaintează repede denunțul, pentru că fata noastră nu stă liniștită„. E posibil și așa, deci eu încerc să văd dincolo de tot ce se întâmplă, o mișcare, dar…

Domnul Klaus Iohannis să se roage de dimineață până seara ca ea să fie procuror

Monica Mihai: De ce o acuză Ghiță, de fapt?

Ion Cristoiu: Spun o chestie istorică. Domnul Klaus Iohannis să se roage de dimineață până seara ca ea să fie procuror. Dacă nu e… bine și atunci îi face rău. Dacă ipoteza este a unui scenariu de candidatură, dacă este, și deocamdată văd că merge bine și acest scenariu, îl devastează pe domnul Klaus Iohannis. Și, iertați-mă, un singur lucru: nu vi s-a părut ciudat că în ziua în care… deci prima dată toate se lansează și lumea spune că ea nu se va prezenta. Eram sigur, am intervenit la un moment dat vineri dimineață la EVZ și eu am zis că se va prezenta, cum să se nu se prezinte? Dar nu țineți minte că era teoria asta?

Monica Mihai: Că nu va merge…

Ion Cristoiu: Că nu va merge, că fuge din țară, dar ea nu numai că se prezintă, atenție! dar și…

Monica Mihai: Se și victimizează.

Ion Cristoiu: Da, dar și intră în joc, adică respectă statul de drept, face recuzare, nu e arogantă, ați văzut când a ieșit nu a spus „Eu sunt Codruța Kovesi”. În aceeași zi în care pe zeița, mergând pe scări, stând de vorbă, fiind răcită, mă rog așa poate că așa e, e răcită… se dă știrea că soția domnului președinte…

Monica Mihai: A fost audiată și ea…

Ion Cristoiu: Pe șest.

Monica Mihai: Da.

Soția domnului președinte se duce noaptea la audieri cu baticul

Ion Cristoiu: Păi și electoratul – nu PSD-iști, că ei au altă treabă – păi electoratul ăla a lui Iohannis nu zice „Băi, domnule președinte, păi cum adică vine?” Codruța Kovesi, de acord da? Zeița, vine, merge pe scări…

Monica Mihai: Suportă toate acele întrebări ale ziariștilor…

Ion Cristoiu: Și soția matale se duce…

Monica Mihai: Noaptea cu un batic negru pe cap…

Ion Cristoiu: Atenție la nuanțe, cu baticul. Ce bine lucrat, adică o face și mai penibilă, adică dom`ne s-a dus noaptea că, nu știu, tocmai atunci aveau ăia lumină, cu baticul? Vezi, ce bine lucrat la nivel de campanie electorală, adică și văd pe una cu baticul, ideea de batic arată una care se ascunde, da? Care merge acolo… pâș, pâș…

Monica Mihai: Să nu fie văzută, să nu o recunoască?

Ion Cristoiu: Păi da, ca să se elimine orice presupunere că ea s-a dus că tocmai atunci a fost convocată, i-a vârât baticul. Care creează o imagine de femeie care se ascunde. Păi, de ce mă duc la Parchet cu batic? Nu cred că și-a pus batic, dar a dat bine. În ziua asta. Păi, cum dracului tocmai azi s-a aflat?

Monica Mihai: Pe mine mă pune pe gânduri următoarea situație, candidează doamna Kovesi la prezidențiale, să presupunem acest scenariu. Ce mașinărie din spate ar putea să o ajute, pentru că fiecare candidat la prezidențiale ar trebui să aibă o mașinărie care să strângă voturi, care să lipească…?

Ion Cristoiu: Păi, a anunțat USR-ul. După ce am anunțat eu, am lansat teza făcându-i pe mulți să leșine, am lansat-o acum vreo două trei săptămâni, a anunțat USR-ul.

Monica Mihai: C-ar sprijini candidatura doamnei Laura Codruța Kovesi.

Ion Cristoiu: Candidatura Codruței Kovesi. Prezidențialele de anul acesta, reprezintă un moment care ne depășește, care e de mare interes pe plan extern. Președintele României este omul cu care se dialoghează în chestiuni de securitate și de alianțe…

Monica Mihai: Și de viziune…

Ion Cristoiu: Având în vedere tradiția postdecembristă, marile puteri, care pot fi în confruntare – nu știu cum să spun – America poate chiar se confruntă cu Germania, și, chiar dacă ar fi aliate, caută să aibă în România un președinte de-al lor, unuia căruia să poți să-i ceri…

Monica Mihai: Cu care să poată să colaboreze.

Ion Cristoiu: Gândiți-vă că la un moment dat, americanii, și în general marile puteri gândesc pe termen lung și poate că în laboratoarele americane s-a făcut o strategie, poate, chiar de rupere de Uniunea Europeană, da? În acest moment, eu dacă-aș fi, vorba ăluia de la (…), în fruntea, nu Trump, ăia care alcătuiesc politica externă pe termen lung a Americii, au nevoie acolo, în România, să nu fie al Uniunii Europene… am nevoie să fie al nostru, da? Și deci din acest punct de vedere, răspunsul este… nu știu, dacă o anumită mare putere pariază pe Kovesi, înființează mâine partid, vine USR-ul, vine ordin, USR-ul renunță, deocamdată USR-ul n-a anunțat candidatura, a anunțat candidatura lui Cioloș? Nu.

Monica Mihai: Nu. N-a anunțat momentan.

Ion Cristoiu: Păi, vine USR si spune, și cu PLUS la un loc și cu Cioloș, și spune că e de acord cu candidatura ei, în sensul ăsta spun. Eu trebuie să iau în calcul și ipoteza asta. Amândouă ipotezele exclud teoria întâmplării. E o operațiune, o bătălie la care noi ne uităm și la care noi uneori suntem trași pe sfoară de aparențe. Nu știu care va fi rezultatul acestei bătălii. Vom vedea. Deocamdată ea se duce la examen, ca să ne lămurim.

Monica Mihai: Trebuie trecuți niște pași. Are o audiere în fața Comisiei Parlamentului European…

Ion Cristoiu: Dar deocamdată, între cele două, am luat cele două posibilități, posibilitatea că aceasta face parte dintr-o bătălie pentru Parchetul European și cealaltă parte că face parte dintr-o campanie electorală pe șest, partea cu campania electorală s-a îndeplinit perfect, sunteți de acord cu mine. Aia cu Parchetul nu știu.

Monica Mihai: De ce ziceți asta?

Ion Cristoiu: Deocamdată, ea este cea vizibilă, pentru că aia cu Parchetul nu depinde nici de mulțimea care s-a strâns în jurul ei, nici de anchetare, aia depinde de niște culise, sunteți de acord?

Monica Mihai: Da.

Ion Cristoiu: Deci, tot ce se întâmplă în România n-are nicio influență asupra…

Monica Mihai: Deciziei de acolo.

Ion Cristoiu: Decât numai dacă e un pretext. Dacă e un pretext, poate să vină demonstranții să spună „România e a ta, nu ne uita”, nu contează.

Monica Mihai: De altfel și cei de la Comisia Europeană au dat un răspuns pentru emisiunea Gândurile lui Cristoiu și neoficial, au zis, printre altele, că ei știu ce se întâmplă aici și tot ce se întâmplă acum e o presiune care se pune pe…

Ion Cristoiu: Ne trag pe sfoară. Nu numai că știu, nu-i interesează. Hai să fim serioși, dacă, adică ei știu ce se întâmplă? Nu e, dacă s-a decis…

Monica Mihai: Numirea ei.

Ion Cristoiu: Numirea nu s-a decis prin vot, s-a decis în niște cercuri oculte, cancelarii… dar mă întorc dumneavoastră, dacă erați în locul ei vă înscriați pe cont propriu la candidatură, știind că veți fi respins de prima dată?

Monica Mihai: Cu siguranță știa.

Ion Cristoiu: I s-a garantat. Se vede după semnalele de acum. Nu știu, poate că sunt niște forțe care vor să folosească împotriva numirii, împotriva altor forțe acest pretext, dar deocamdată, ce funcționează perfect este campania electorală. Autovictimizarea, florile care i se aduc…

Monica Mihai: Oamenii care o încurajează…

Ion Cristoiu: …greșelile prostești ale părții ăleilalte. O aduci pe Elena Udrea să o acuze, păi…

Monica Mihai: Totuși, nu trebuie neglijat nici aspectul denunțului lui Sebastian Ghiță, era vorba de operațiunea aducerii în țară a fugarului Nicolae Popa care a comis o infracțiune foarte gravă și care era așteptat, să zic, sosirea sa în țară era mult dorită.

Domnul Ghiță a executat un ordin de la SRI

Ion Cristoiu: Deci, domnul Sebastian Ghiță, știu despre ce este vorba, a depus probe zdrobitoare pentru o operațiune la care ea are dreptate. Să recapitulăm: Domnul Nicolae Popa trebuia adus în România în 2011. Să nu uităm că teza că noi aducem pe orice fugar a fost una din tezele îndrăgite de Traian Băsescu, spre deosebire de Iohannis. Deci ordinul de aducere, unul de prindere, atunci, în 2009, când a fost clar din campanie electorală, dar apoi de aducere cu orice preț în 2011, a fost un ordin venit de la Traian Băsescu. Și ordinul a fost primit de SRI, plus Parchetul General reprezentat de ea. În cadrul acestui binom care era atunci, domnul Ghiță a executat un ordin de la SRI, el fiind un om de afaceri care s-a folosit de un serviciu, într-o bună tradiție a tuturor serviciilor, pentru o operațiune. Adică, ei nu au avut suficienți bani, adică ei trebuiau să îl aducă cu un avion de linie, între noi fie vorba, așa…

Monica Mihai: Asta e procedura.

Ion Cristoiu: L-au adus și au plătit o parte…

Monica Mihai: 53.000 de euro.

Ion Cristoiu: Da, o parte cei de la Poliție și o parte a plătit el, dar ea are dreptate, că nu ea i-a cerut. A fost o operațiune în care…

Monica Mihai: Și Sebastian Ghiță spune în denunț că, în baza prieteniei pe care o avea cu Laura Codruța Kovesi, aceasta i-a cerut ajutorul…

Ion Cristoiu: Așa, și SRI-ul și ăia, și ăia au spus: „Vai de mine, Sebastiane, Sebi ce bine că m-ai ajutat, că muream!”. Murea să-l aducă ea pe Popa? Nu, ea trebuia să facă frumos în fața lui Traian Băsescu. L-am adus, gata și Coldea, că și el era dincolo la SRI… Deci a fost o operațiune în care domnul Sebastian Ghiță a jucat rolul omului de afaceri care – în toate serviciile serioase din lume, inclusiv la noi, secrete, anumite operațiuni nu se fac de către serviciu, că trebuie să lași acolo, adică trebuie să vină Curtea de Conturi. Se fac de către oameni de afaceri care sunt la dispoziția… care sunt tot banii serviciului, dar el teoretic, e om de afaceri. Cine a adus-o pe Codruța Kovesi jumătate, un om de afaceri, un om generos.

Monica Mihai: Care s-a hotărât să spună.

Ion Cristoiu: Dar ea l-a adus. Deci, avem următorul lucru: de ce mărturie mincinoasă, că toată lumea mă întreabă. Deci, în momentul în care el a invocat – și inclusiv în interviul cu mine – că doamna Codruța Kovesi a fost la el acasă, la Ploiești, am avut și interviu pe tema asta, paranteză, l-am întrebat dacă era și nevastă-sa acasă când a venit doamna, mă rog, o întrebare de bărbați, și el a spus că a fost.

Monica Mihai: Atunci când a fost făcută poza?

Ion Cristoiu: Da, atunci. Eu l-am întrebat: „Ia stați un pic, de ce nu m-ați invitat pe mine?” A zis că nu m-a invitat pe mine că nu mă știa. „Dar de ce nu ați invitat-o să citiți o carte?„, de ce la chef? Și atunci am înțeles că așa erau… bun. Exista această fotografie, problema este că ea a negat public– are un talent de a nega realitățile – dar am impresia, nu am confirmat, că ea a negat asta și în fața unui procuror. Probabil că ea a fost chemată.

Monica Mihai: Și de acolo e mărturia mincinoasă.

Ion Cristoiu: Da. Mărturia mincinoasă care s-a dovedit acum, pentru că domnul Ghiță a depus și poza aia, dar și filmul. Fac acum o dezvăluire, doar am fost în miezul interviului, el nu a dat drumul la film. Unu, n-a dat poza atunci…

Monica Mihai: Și n-a dat nici filmul.

Ion Cristoiu: El n-a dat poza atunci pentru că avea mandat să n-o dea. Punct. Mai mult nu pot să spun. E clar că avea mandat, am fost acolo în mijloc, vă imaginați că am fost acolo în mijloc… Cu greu am obținut să o văd eu în direct, vă spun acum ca dezvăluire. Inițial, el mi-a propus, din proprie inițiativă, că am văzut poza…

Ne-am înțeles să-mi arate poza cu Kovesi

Monica Mihai: Și să o vedeți ulterior…

Ion Cristoiu: Inițial a fost scenariul așa. Din propria lui inițiativă – e foarte important ce dezvălui, nu eu am zis… chiar și interviul nu a fost inițiativa mea. E foarte important, apropo de inițiativă, interviul respectiv nu a fost inițiativa mea. Domnul Sebastian Ghiță i-a promis lui Dan Andronic că-i dă un interviu video, că mi-l dă numai mie, cu un an înainte, da? După un an, într-o zi, m-am trezit la bibliotecă cu Dan Andronic care a zis: „Domnul Sebastian Ghiță vrea să-i dăm un interviu, să-i luați un interviu”. Ei, eu n-am… nu muream să… și sigur am pus condiția să meargă Dan Andronic cu mine, că-s bătrân și mă enervează să mă întreb pe unde e biletul. Și ne-am dus acolo și cum ne-am întâlnit seara Sebastian Ghiță, a deschis el discuția, nu eu.

Monica Mihai: De ce să fi făcut asta?

Ion Cristoiu: Discuția a fost că el zice: „Vreau să discutăm despre poză„. Și eu am zis: „Ce, aveți poza?” Că eu mereu i-am spus înainte că nu o are. Și mi-a arătat-o și mi-a spus prima seară că facem așa: eu îl întreb și zic că am văzut-o într-o pauză. Dimineața m-am trezit – că noaptea este sfetnic bun – și am zis: „Stai puțin, că e penibil”. Și i-am spus: „Domnul Ghiță, hai să facem așa, dumneavoastră mi-o arătați „… apropo că asta este foarte important, de ce spun că e important lucrul ăsta, pentru că arată că el nu avea mandat să o dea. Că dacă era un om fără mandat…

Monica Mihai: O arăta atunci.

Ion Cristoiu: Ei, cum, „Domnul Cristoiu, v-o dau cu totul”. Dar a zis că nu, nu o arată. Dovadă că nici n-a dat-o acum. Filmul, este dintr-un film mai mare, nu a fost dat deoarece în film apare Maior, că ea n-a fost singură acolo, era așa o… Există…

Monica Mihai: Și dacă apare Maior, cum schimbă asta situația?

Ion Cristoiu: Domnul Ghiță nu avea niciun interes să apară domnul Maior la vremea respectivă, dovadă. Nu știu, eu am spus aceste amănunte foarte importante pentru a dovedi, pentru a semnala că tot ce face Ghiță e…

Monica Mihai: Calculat.

Sebastian Ghiță are o casetă mult mai tare

Ion Cristoiu: Da… La trei decembrie, când a depus el denunțul, să nu cumva să credeți că domnul Ghiță a stat, un an de zile n-a vorbit, de la interviul meu, da? Și la un moment dat, a auzit el, noi nu știam pe 3 decembrie, nu-i așa? Că doamna Kovesi și-a depus candidatura și a zis „Nu mai suport, gata, mă duc și fac denunț”.

Monica Mihai: „Trebuie să arăt tot ce am despre ea”.

Ion Cristoiu: Și mai e încă o probă foarte puternică, pe de o parte chitanța– păstrează chitanțele să știți, vorba lui Udrea, adică el păstrează tot, nici nu știu ăștia ce păstrează și el – în același timp, a depus și un raport ANAF în care apărea firma. Dar el are o casetă mult mai tare. Anume la Sinaia, la vila SRI, acolo a fost un chef cu Nelu Ploieșteanu, unde am înțeles – nu de la el, de la cei care au văzut-o, eu n-am văzut-o – că acolo doamna cântă de gât cu Nelu Ploieșteanu „La Chilia în port”, de aia s-a tot evocat… „La Chilia în port” varianta DNA – am înțeles că ei au o variantă din asta modernă. Deci vă imaginați, dată drumul…

Monica Mihai: Unei asemenea casete, în ce fel s-a comportat…

Ion Cristoiu: Asta, ca procuror, o termina general. Sunt foarte multe, dar, atenție! Sebastian Ghiță a filmat și a păstrat totul.

Monica Mihai: Păi, și vă întreb dacă există această casetă și această filmare, care ar putea să-i distrugă cariera, de ce nu e scoasă acum, când e evident că se încearcă…

Ion Cristoiu: Păi, nu poate s-o scoată pentru că piesa de teatru… de aia spun, este că secția aia se păstrează în limitele legii. Eu de aia v-am sesizat că și secția e sub control. Pentru că primul impuls al lui Ghiță era să dea măcar poza, măcar să-mi confirme mie, nu mai țineți minte că poza a fost o temă a tuturor televiziunilor? „Dați poza, dați poza”…

Am văzut poza. Sunt jos în cramă, cu butoaie în spate

Monica Mihai: Toată lumea spunea că doar blufează și nu ar avea poza…

Ion Cristoiu: Din ăștia care au zis că eu n-am văzut-o, ce eram nebun, am văzut-o, știu despre ce e vorba, sunt la o cramă, acolo jos, butoaie în spate, o prostie, el are butoaie, că l-am și întrebat „Dar de ce nu aveți domnule o bibliotecă?” și a zis „Ce să fac cu biblioteca?”. Și este ea, cred că o doamnă, ah, fosta soție a lui Sebastian Ghiță, că am înțeles că au divorțat, și cred că mai e, nu știu mai e o persoană, mama, nu știu, mama lui Ghiță.

Monica Mihai: Păreau că se distrează în poză.

Ion Cristoiu: Nu, făcuseră un selfie, e o poză de poză, erau acolo cu butoaiele în spate, nu e nicio carte, o să vă dezamăgesc. Aștept aia cu „Chilia în port”.

Monica Mihai: Așteptăm caseta, cred că cu toții, filmarea…

Ion Cristoiu: O să o dea, dacă nu se potolește o să o dea și pe aia.

Partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” o puteți vedea AICI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?