Cei trei suspecți au vizitat locuința lui Kuciak de cel puțin șapte ori înainte de asasinat,relatează site-ul EUObserver.com.
Aceștia susțin că au fost angajați de un asociat al unui om de afaceri bogat din Slovacia, care nu a fost acuzat pentru crimă și care a refuzat să comenteze afirmațiile.
Pe 25 februarie 2018, Jan Kuciak (27 de ani) și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiți morți în locuință după ce Poliția a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împușcat în piept, iar femeia a fost împușcată în cap.
În octombrie 2018, anchetele demonstrau că asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, ar fi fost comandată de o femeie care lucra ca traducător pentru unul dintre oligarhii vizați de investigație. Suspecta Alena Zs. a plătit 70.000 de euro pentru crimă.
„Alena Zs. a comandat asasinatul, Tomas Sz. i-a ucis prin împușcare, Miroslav M. era șoferul, iar Zoltan A., un intermediar”, a afirmat unul dintre procurorii de caz, într-o conferință de presă la Bratislava, citat deAFP.
Asasinului i-a fost plătită suma de 70.000 de euro, dintre care 50.000 de euro în numerar și 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs., a precizat procurorul.
„Putem confirma că femeia identificată ca A.Z. a fost acuzată de infracțiunea deosebit de gravă de complicitate la crimă”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Andrea Predajnova, într-un comunicat.
Potrivit avocatului familiei Kuciak, fostul ministru al justiției și de interne Daniel Lipsic, citat de televiziunea locală Markiza, suspecta a jucat mai mult un rol de intermediar, „în timp ce ucigașul s-ar putea să nu-l cunoască deloc pe cel care a ordonat crima”.
Presa slovacă a mai scris că femeia lucra ca interpretă de italiană pentru controversatul om de afaceri slovacMarian Kocner, ale cărui activități au făcut obiectulanchetelor jurnalisticeale lui Jan Kuciak.
Înainte de a muri, acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupți din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăți frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetățeni slovaci și italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată „Ndrangheta”.