Ordonanțele de Urgență pentru modificarea legilor justiției și privind procedura de desemnare a procurorului european din partea României au fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial. Cele două Ordonanțe au fost adoptate marți, în ședința de Guvern.
Cele două Ordonanțe de Urgență, se referă la procedura de desemnare a procurorului european care să reprezinte România în Parchetul European și la modificarea legilor justiției.
OUGpentru legile justiției prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Documentul mai vizează și aspecte privind concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.
OUGpe Legile justiției adoptată marți conține și o modificare care privește numirea în funcție a procurorilor de rang înalt: „Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții aecstuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete, sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcție sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcția de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiectul obținut de MEDIAFAX.
Până în prezent, șefii de parchete erau numiți cu aviz de la Secția de Procurori a CSM. Totodată, documentul mai arată că Șeful Secției de anchetare a magistraților poate dispune în cazul soluțiilor cauzelor.
Tudorel Toader a anunțat, marți, căOUGprivind modificarea legilor justiției arată că procurorii delegați în funcții de conducere rămân 45 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, după care posturile trebuie ocupate potrivit legii.Pentru aceste funcții pot candida și judecătorii.
În ceea ce priveșteOUGpentru desemnarea propunerilor pentru Parchetul European, Toader a explicat, marți, că actul normativ nu vizează și selecția șefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituție.
„România trebuie sa desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european. Trebuie ca acești trei candidați sa îi trimitem până pe data de 31 martie. Termenul scurt justifică adoptarea Ordonanței de Urgență. Va fi ales un procuror. La nivelul Ministerului Justiției se va desfasura procedura de selecție, nu la CSM sau in alta parte. Va exista câte un procuror european din partea fiecărui stat membru. Poate participa, candida un procuror, dar și un judecător. Procurorul european poate fi un actual judecător sau procuror”, a mai spus Toader.