Eurodeputații PSD vs Laura Codruța Kovesi: Cer ca decizia din Comisia LIBE să nu fie POLITICĂ

Eurodeputații PSD vs Laura Codruța Kovesi: Cer ca decizia din Comisia LIBE să nu fie POLITICĂ
Publicat: 22/02/2019, 01:40
Actualizat: 25/03/2019, 22:11

Europarlamentarii PSD s-au mobilizat pentru a diminua șansele Laurei Codruța Kovesi să devină procuror șef european. Ei au contestat, acuzând lipsa de transparență și încălcarea regulamentului, faptul că decizia din Comisia LIBE nu se va lua prin votul tuturor membrilor, ci într-o ședință a coordonatorilor grupurilor politice.

„Eu, împreună cu domnul Nica și alți colegi din grupul S&D, am trimis astăzi (joi – n.red.) solicitarea să fie o procedură transparentă, să se respecte procedura și anume să existe vot în Comisia LIBE. Toți eurodeputații care fac parte din Comisia LIBE să își exprime punctul de vedere prin vot, așa cum este normal și așa cum prevede regulamentul,” a declarat Zoană pentru Mediafax.

Ei nu sunt de acord ca alegerea candidatului pentru șefia Parchetului European să fi o decizie politică.

„Am primit, într-adevăr, în această seară, procedura de la președintele Comisiei, care ne-a transmis scrisoarea domnului președinte al Parlamentului European Antonio Tajani, prin care ni se comunică faptul că nu va exista vot în Comisia LIBE și vor fi aceste audieri, 75 de minute pentru fiecare candidat. Hotărârea va fi luată a doua zi, în ședința coordonatorilor, deci după audiere, de către coordonatorul de grupuri politice, ceea ce este absolut netransparent și încalcă procedura. Se pare că există un precedent la nivelul PE în acest sens și s-a mers pe acest precedent,” a explicat Zoană.

Europarlamentarul PSD a descris cum vor decurge audierile și care vor fi pașii următori, după audierea celor trei candidați în Comisiile Parlamentului European.

„Două treimi din timpul alocat este pentru Comisia LIBE și o treime pentru Comisia CONT. Deja COREPER (reprezentanții statelor UE din Consiliul European) și-a exprimat punctul de vedere cu candidatul preferențial. Acum să vedem care este rezultatul care va reieși din decizia coordonatorilor grupurilor politice. În contextul în care coordonatorii de grupuri politice, care reprezintă Parlamentul European în această procedură vor ajunge la aceeași soluție la care a ajuns COREPER, atunci acela va fi candidatul ales, cel francez. În cazul în care Parlamentul are o altă soluție, probabil că va exista un trialog informal, în care cred că va participa și Comisia, dar hotărâtor va fi Consiliul UE și Parlamentul care au egalitate la decizie.”

Gabriela Zoană a trimis întrebări coordonatorului S&D din Comisia LIBE, pentru a fi adresate la audierea celor trei candidați.

Președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaților la șefia Parchetului European. Fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări și răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conține și scrisoarea președintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunța că Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcția de procuror șef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferințelor pentru șefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Președintele Comisiei LIBE a mai atașat mesajului scrisoarea grupului de selecție, plus CV-urile celor trei candidați și răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecție.

„În numele președintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, am dori să vă informăm asupra procedurii de la nivelul Comisiei în legătură cu numirea procurorului-șef european. O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecție, în concordanță cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European și Consiliul vor numi prin consens procurorul-șef european pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferențială de candidați pe 20 februarie 2019. (Jean-François Bohnert din Franța, care a obținut 50 de puncte, urmat la egalitate de Laura Codruța Kovesi și Andres Ritter din Germania, cu un scor egal, de 29 de puncte – n.red.)

Referitor la procedura din Parlamentul European la nivelul comisiei și mai departe la decizia Coordonatorilor, audierea celor trei candidați va avea loc în ședința Comisia LIBE, cu participarea Comisiei CONT, miercuri, 26 februarie, între orele 15:30-19:15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declarația candidatului urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) și a membrilor CONT (o treime din timpul alocat). După cum reiese din scrisoarea domnului președinte Tajani, grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare și răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare și două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o ședință pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidați”, se arată în mesajul președintelui Comisiei LIBE obținut de Mediafax.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar