Sute de vile construite de gangsteri cu bani din SCLAVIA COPIILOR trimiși la cerșit în Marea Britanie. Cazul Țăndărei, în atenția The Sun

Sute de vile construite de gangsteri cu bani din SCLAVIA COPIILOR trimiși la cerșit în Marea Britanie. Cazul Țăndărei, în atenția The Sun
Publicat: 23/02/2019, 18:13

Peste 300 de vile au fost ridicate în localitatea Țăndărei cu bani proveniți de la sute de copii trimiși la cerșit sau furat pe străzile din Marea Britanie, fiind vorba despre minori exploatați de bande de romi, potrivit anchetei The Sun. Jurnaliștii britanici scriu că fiecare copil obținea astfel 100.000 de lire sterline anual, adică 24 de milioane de lire sterline pentru întreaga rețea.

Ancheta scoate la iveală că actele minorilor exploatați sunt folosite pentru a obține beneficii sociale din taxele plătite de contribuabilii britanici.

Coșmarul copiilor exploatați de gangsteri părea să ia sfârșit în 2010,ca urmare a unei operațiuni în care au fost implicați 300 de polițiști din Scotland Yard, din România și Europol, operațiune care a dus la arestarea a 26 de lideri ai rețelei. Membrii bandei, care aveau porecle cum ar fi „Milionarul”, „Aghiotantul”, „Regele țiganilor” și „Generalul”, au fost reținuți și le-au fost confiscate bunurile, inclusiv șase case și 13 mașini scumpe și se părea că activitățile lor urmau să ia sfârșit.

Publicația relatează că, în pofida dovezilor, săptămâna trecută, procesul împotriva lor a fost clasat, printre șoapte de corupție și de intimidare, iar 181 de copii traficați sunt în continuare dispăruți.

Polițistul englez Bernie Gravett – între timp pensionat – care a condus ancheta din Marea Britanie și România, a declarat pentru Sun Online că este „devastat” de această mișcare, spunând că echipa lui obținuse dovezi solide.

Procesul în care au fost judecate 25 de persoane, majoritatea din Țăndărei, județul Ialomița, a fost înmormântat, marți, de Justiția din România. Inspecția Judiciară promite o anchetă la Tribunalul Harghita, unde judecătorii au amânat de 53 de ori judecarea dosarului, astfel încât – după 9 ani de tergiversări – faptele s-au prescris.

Magistrații au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate, în „constituirea unui grup infracțional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal.

Dacă în primul caz fapta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea pedepsa este cuprinsă între 1 și 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani și constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În plus, instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaților.

Doar la Tribunalul Harghita, unde a ajuns în februarie 2013, dosarul a avut 53 de termene.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duși la cerșit în Marea Britanie au fost identificați de autoritățile judiciare române și britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigații pentru capturarea traficanților, această acțiune derulându-se la Țăndărei.

În cadrul Operațiunii Golf au fost efectuate zeci de percheziții domiciliare, la care au participat și ofițeri din cadrul Metropolitan Police și specialiști Europol.

Ancheta a stabilit că membrii grupării infracționale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerșească sau să comită infracțiuni stradale.

Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităților rome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea și transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie și a banilor necesari, precum și de organizarea și supravegherea activității infracționale din Marea Britanie și gestionarea sumelor de bani obținute din exploatarea victimelor. Au fost identificate, în 2010, peste 168 de victime minore, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani.

Procurorii DIICOT au colaborat în această cauză, la acea vreme, cu autoritățile judiciare britanice, fiind organizate mai multe întâlniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. În anul 2008, în cadrul Operațiunii Golf, având în vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord între autoritățile judiciare române și cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigație.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Doi români au mâncat slănină cu ceapă pe o plajă din Dubai: "Dacă ne prind...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Deciziile de recalculare a pensiilor ajung abia după 1 septembrie la unii români! Cum explică...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×