Indicele urmărește prețul unui„coș al viciilor”alcătuit din patru grupuri generice de droguri: opioide, cocaină, canabis și stimulatoare de tip amfetamină.
Americanii ar trebui să plătească 846 dolari pentru un „coș al viciilor”, al treilea cel mai mare preț din lume, după Noua Zeelandă și Australia, relatează Bloomberg.
În România coșul costă 193 de dolari, dar venitul mediu săptămânal este de doar 234 de dolari, în timp ce în SUA venitul săptămânal mediu este de 1.202 dolari.
Studiul, spun realizatorii, este doar un indicator economic și nu discută probleme de moralitate sau legalitate. Marijuana, cocaina și heroina sunt permise pentru uz recreativ sau medical în diferite formate și jurisdicții, în întreaga lume. Indicatorul măsoară, de asemenea, raportul cu veniturile medii (pe baza datelor Fondului Monetar Internațional).
În Statele Unite, de exemplu, valoarea este de 70%, aproape dublă față de nivelul Canadei învecinate, unde coșul costă puțin mai mult de 300 de dolari.
În România raportul este 82,1%, peste cel din Bulgaria (locul 46, 79%, costul coșului 138 de dolari, venitul săptămânal de 175 de dolari). Ungaria ocupă locul 36, cu un raport de 47,1% între costul coșului de droguri de 145 de dolari și venitul de 308 dolari.
În Luxemburg drogurile sunt cele mai accesibile (locul 1, cu prețul coșului de 197 de dolari și venituri de 2.191 dolari), urmat de Olanda, cu cel mai ieftin coș, de 93 de dolari și venituri de 1.018 dolari pe săptămână.
Topul 10 al țărilor în care este cel mai ușor să te droghezi este completat de Uruguay, Costa Rica, Chile, Norvegia, Elveția, Franța, Germania și Islanda.
Indicele Bloomberg 2019 a fost simplificat față de edițiile anterioare, care includeau țigări și alcool.
Foto: Hepta