Pe 22 februarie, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care se declară dezamăgit că problema ordonanțelor de urgență din domeniul Justiției a fost evitată la întâlnirea pe care cei doi au avut-o pe 7 februarie, la Bruxelles.
„Dragă prim-ministru,
Vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanțe guvernamentale de urgență, una privind procedurile pentru desemnarea procurorilor care vor face parte din Parchetul European din partea României și cealaltă privind legile justiției, adoptată de guvern pe 19 februarie 2019.
Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul complet și deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general și MCV, în particular.
Tocmai de aceea, este o surpriză și oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanțe guvernamentale de urgență.
Aceste probleme au relevanță directă pentru îngrijorări mai vechi, ridicate de MCV și susținute de Consiliul Miniștrilor UE.
Prima recomandare din raportul din ianuarie 2017 a fost „să fie creat un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, în conformitate cu asistența oferită de Comisia de la Veneția». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiției, în conformitate cu recomandările formulate prin MCV și de către Comisia de la Veneția și Grupul de State împotriva Corupției (GRECO).
În plus, raportul a evidențiat preocupări legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, din punctul de vedere al independenței justiției. Prin urmare, ordonanțele par să intre în contradicție directă cu substanța raportului MCV, precum și din punctul de vedere al lipsei consultărilor și al modului rapid de adoptare.
Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, și abținerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obținute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, încetarea modificărilor și un nou început, pe baza consultărilor adecvate și a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situație generează noi preocupări.
Cu sinceritate,
Frans Timmermans”
A doua zi după trimiterea scrisorii, Frans Timmermans s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă la Madrid, unde amândoi participau la Congresul Partidului Socialist European. Într-un videoclip devenit rapid viral printre internauții români, se vede cum Timmermans o evită pe Dăncilă și o îmbrățișeazî călduros pe o altă reprezentantă a socialiștilor, aflată lângă ea.
„Nu m-a evitat deloc,” dezminte Viorica Dăncilă. „Nu mă evită, dimpotrivă, ne cunoaștem de foarte mult timp. Am fost primită cu căldură. Am o bună relație cu Frans Timmermans, o să vă trimit o fotografie, să vedeți care este relația adevărată cu Frans Timmermans. Această întâlnire de la Madrid a fost un succes.”
Ready to go! #ItsTime for a more #ProgressiveEurope. Get us to lead the EU!
🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🌷🌷🌷🌷✊✊✊ pic.twitter.com/8kAnEQIBIg— PES (@PES_PSE) February 23, 2019
foto: gov.ro