Asociația pentru Proprietate Privată precizează că respectivele cauze au fost conexate în cauza „Ana Ionescu și alții contra României”.
CEDO constată faptul că Legea nr. 165 din 2013 nu asigură un remediu eficient pentru acordarea măsurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în urma unor condamnări repetate la CEDO, care au culminat cu hotărârea pilot în cauza „Atanasiu și alții contra României” din anul 2010.
„Instanța europeană confirmă astăzi susținerile Asociației pentru Proprietate Privată (APP România) care a atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că legislația în materia imobilelor preluate abuziv este ineficientă, are un caracter discriminatoriu si nu respectă prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Această hotărâre reprezintă încă o dovadă că statul român nu înțelege să își respecte obligațiile rezultate din tratatele internaționale la care este parte (inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului ratificată de România în 1994). Instituțiile care reprezintă statul în materia restituirii proprietăților sau acordării de despăgubiri fac orice este posibil pentru a întârzia momentul plății despăgubirilor sau a diminua cât mai mult cuantumul acestora.
Deși autoritățile române afirmau că Legea nr.165 din 2013 introduce termene stricte și realiste pentru toate etapele administrative, acestea au lăsat să treacă toate termenele reglementate fără să-și îndeplinească obligațiile”, mai arată comunicatul asociației.