Moștenirea culturală lăsată de Michael Jackson rămâne controversată chiar și la un deceniu de la moartea sa. Filmul documentar "Leaving Neverland" (Părăsind Neverland) are ca subiect acuzațiile de abuz sexual asupra minorilor. Acesta urmează să fie difuzat de duminică în SUA și în Marea Britanie, arată Reuters.
Familia cântărețului a contestat varianta prezentată în filmul realizat de regizorul Dan Reed și a acționat în instanță postul HBO, invocând un contract încheiat în 1992 pentru transmiterea concertului susținut de Jackson la București. Contractul ar fi inclus o clauză care exclude denigrarea reciprocă a părților. De asemenea, moștenitorii au reproșat faptul că nu s-a luat legătura niciodată cu ei pentru a li se oferi posibilitatea să răspundă acuzațiilor, scrie Mediafax.
Postul de televiziune HBO, căruia i s-au cerut daune de 100 de milioane de dolari, a dat publicității o declarație potrivit căreia decizia de a difuza documentarul urmărește să „ofere tuturor posibilitatea de a evalua filmul și acuzațiile prezentate fiecare pentru el însuși”.
După difuzarea filmului, HBO programează o discuție la care participă regizorul, cei doi bărbați care au afirmat că au fost abuzați de Jackson în copilărie și realizatoarea de televiziune americană Oprah Winfrey.
Potrivit prezentării oficiale, „Leaving Neverland” explorează „manipularea și abuzarea” a doi bărbați, ale căror nume nu au fost făcute publice, de la vârsta de 7, respectiv 10 ani.
Premiera filmului a avut loc la Festivalul de Film Sundance. Duminică și luni va fi difuzat de postul HBO în Statele Unite ale Americii, iar, miercuri și joi, cele două părți ale filmului sunt programate de televiziunea Channel 4, în Marea Britanie.
Filmul, cu o durată de patru ore este regizat de cineastul premiat cu BAFTA Dan Reed. Lungmetrajul urmărește povestea lui Wade Robson și James Safechuck, din momentul în care l-au cunoscut pe cântăreț, aflat în culmea succesului său muzical, în anii ´80 și la începutul anilor ´90, până în momentul în care traumele suferite în copilărie au început să se facă simțite în viața lor de adulți.
În afara relatărilor făcute de cei doi, filmul reține și povestirile oferite de rudele bărbaților, dar și vocea lui Jackson însuși așa cum apare în înregistrările trimise lui Robson.
Protagoniștii documentarului au precizat că nu au fost plătiți să apară în film și că nici nu se așteaptă la vreun fel de beneficii din acest punct de vedere.
Unul dintre cei doi bărbați a fost chiar martorul apărării și a semnat o declarație în care nega orice agresiune, în procesul din 2005, în urma căruia Jackson a fost achitat de acuzațiile de pedofilie. Ulterior, bărbatul și-a schimbat poziția, încercând chiar să deschidă o acțiune în instanță în 2013, arată Associated Press.
Nu este prima dată când lui Michael Jackson i-au fost aduse numeroase acuzații de pedofilie. În 1993, starul pop a fost acuzat că a abuzat sexual un băiat în vârstă de 13 ani, Jordan Chandler. Artistul a negat acuzațiile și totul s-a încheiat printr-o înțelegere civilă care s-a ridicat la 23 de milioane de dolari.
În 2005, un juriu a stabilit că Jackson nu se face vinovat de molestarea sexuală a lui Gavin Arvizo, care, la momentul presupuselor fapte, avea tot 13 ani.
În 2013 și 2014, după decesul lui Jackson, în 2009, au mai fost intentate două procese, de Wade Robson și James Safechuck, care au susținut că artistul i-a molestat sexual la începutul anilor 1990, pe când erau copii. Ambele cazuri au fost respinse în instanță pentru că faptele au fost prescrise.
Michael Jackson a decedat la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicații grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles și efectua repetiții intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la Londra.
Medicul personal al cântărețului, Conrad Murray, a fost găsit vinovat de omucidere involuntară, fiind condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.
Reședința lui Michael, scoasă la vânzare
Neverland, fosta reședință californiană a cântărețului american Michael Jackson, a fost scoasă din nou la vânzare, pentru doar 31 de milioane de dolari, o treime din suma de 100 milioane de dolari cerută de proprietari în 2015, informează Le Figaro.
Ferma Neverland, amenajată pe o proprietate care se întinde pe o suprafață de 10,9 kilometri pătrați, a fost redenumită și se numește în prezent Sycamore Valley Ranch. Deși animalele din grădina zoologică pe care o amenajase Michael Jackson au fost evacuate de multă vreme, la Neverland pot fi admirate în continuare ceasul floral și un tren pe șine cu care se poate face turul proprietății.
Situată în Los Olivos, la o distanță de aproximativ 65 de kilometri de Santa Barbara, proprietatea include o vilă cu șase dormitoare, o grădină impresionantă și două case de oaspeți. Proprietatea deține și un cinematograf privat cu o sală de 50 de locuri și o scenă ce include o trapă, folosită în timpul unor spectacole de magie.
Ferma Neverland – denumită astfel după insula magică din povestea pentru copii „Peter Pan” – este reședința în care a locuit fostul „rege al muzicii pop” între anii 1988 și 2005, însă proprietatea a fost abandonată după moartea starului, în 2009.
Michael Jackson a cumpărat ferma Neverland atunci când se afla pe culmile gloriei, în 1987, cu suma de 19,5 milioane de dolari, și a transformat-o într-o reședință spectaculoasă, care includea un parc de distracții, magazine cu dulciuri, un cinematograf.
În 2005, Michael Jackson a fost judecat într-un proces în Santa Monica, în California, fiind acuzat de molestarea sexuală a unui adolescent, Gavin Arvizo, care avea pe atunci vârsta de 13 ani. Poliția a efectuat o percheziție la Neverland, iar Michael Jackson s-a mutat la scurt timp după aceea, întrucât simțea că cei 70 de polițiști din acea anchetă i-au „violat” reședința.
Pe numele starului american au fost formulate patru capete de acuzare – molestarea sexuală a unui minor, drogarea unui minor cu scopul de a-l molesta sexual, tentativă de molestare sexuală a unui minor și tentativă de reținere a unui adolescent și a familiei sale la Neverland. După un proces care a durat 14 săptămâni, Michael Jackson a fost găsit nevinovat la toate cele patru capete de acuzare.
Din cauza datoriilor uriașe acumulate de megastar, ferma Neverland a fost confiscată în 2008 de investitorul imobiliar Thomas Barrack.
Ferma Neverland a fost vândută în 2008, unei companii imobiliare, pentru 22,5 milioane de dolari. Prețul mult mai mic cerut în prezent este o consecință a secetei care afectează zona și care a avut influență și asupra vânzărilor imobiliare.
Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicații grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles și efectua repetiții intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la sala O2 Arena din Londra.
Medicul personal al cântărețului, Conrad Murray, a fost găsit vinovat de omucidere involuntară și a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006.
Între ... vezi toate
articolele