Mai multe servicii secrete străine se războiesc între ele pe teritoriul României și bulversează opinia publică, avertizează Ion Cristoiu. În emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul a explicat că aceste conflicte sunt generate de interese și de șefii acestor servicii.
Pentru a ilustra această bătălie, Ion Cristoiu invocă filmul „Divizia Berlin„, un serial care prezintă povestea unui agent sub acoperire ajuns în birourile CIA din Berlin. „Pe teritoriul României, dacă cineva ar fi văzut „Divizia Berlin” – stați că eu mă uit la seriale, „Divizia Berlin” e un serial despre bătălia între antena CIA de la Berlin și BND-ul (Serviciul de informații externe al Germaniei, n.red.), nu l-ați văzut? Și o să vedeți acolo cum se mănâncă unii pe alții…”, a povestit jurnalistul.
El susține că, pe lângă serviciul rus de informații, FSB (fostul KGB), în România mai sunt prezente și alte servicii străine – MI6, DSTE, BND, CIA, care, deși teoretic, sunt prietene, se faultează reciproc, generând conflicte aparent fără noimă pentru opinia publică.
„Deci pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul. Aceste servicii – chiar dacă teoretic, sunt amice, să spunem MI6, DSTE-ul al francezilor, avem BND, CIA care are o antenă foarte puternică – asta nu înseamnă că nu se lucrează unele pe altele, da? Și atunci, o serie de lucruri din care noi nu înțelegem nimic, s-ar putea să fie rezultatul unei bătălii între ele, între servicii.”
Jurnalistul a adăugat că aceste conflicte nu sunt generate de subordonarea față de politic, ci de interesele și oamenii care le conduc: „Ele nu sunt întotdeauna subordonate… adică cearta dintre ele nu vine din subordinea politicului, vine din interesele și din oamenii care conduc serviciile respective. Deci așa se și explică aceste sisteme paralele. Pentru că ceea ce, la un moment dat, nu înțelegeam, de ce e arestat ăla care pare că e omul președintelui, de ce ăla e scos din joc.”
Din punctul său de vedere, cel mai puternic serviciu secret străin care acționează în România este MI6, al britanicilor, dar nici rușii nu sunt prea departe de podium. În acest context, el atrage atenția că, în spatele unor personaje credibile, cum ar fi un jurnalist, se pot ascunde, de fapt, agenți acoperiți ai unor servicii secrete străine.
„Eu cred în continuare în britanici, CIA este o rudă săracă a lor, adică din totdeauna au fost. Ei sunt foarte buni. Rușii – nu am nici o îndoială și foarte important, vă atrag atenția, poate să vină la dumneavoastră, o chestie de servicii, vine un ziarist de la New York Times, da? Și de unde știți dumneavoastră că ea nu e sub acoperire? Știați că în 1990, șeful antenei CIA de aici, a fost un domn Nicholson, la care s-au dus Mitrea și Ciorbea și care au organizat sindicatele da? Știți că la doi ani el a fost anchetat și descoperit ca agent KGB? Niciodată nu știi, tu zici că vorbești cu el occidental, e francez, nu știu, de la Figaro și… acuma nu trebuie să vă temeți, eu oricum nu sunt sub acoperire„, râde Ion Cristoiu.