Prima pagină » Economic » Marea Neagră POATE SCHIMBA jocurile pentru România. CEO OMV Petrom: Asigură STABILITATEA energetică a României și a regiunii

Marea Neagră POATE SCHIMBA jocurile pentru România. CEO OMV Petrom: Asigură STABILITATEA energetică a României și a regiunii

Marea Neagră POATE SCHIMBA jocurile pentru România. CEO OMV Petrom: Asigură STABILITATEA energetică a României și a regiunii
Exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră ar putea transforma România într-un furnizor regional de energie. Totuși, vezi de ce OMV Petrom și-a amânat investițiile în proiectul Neptun Deep

OMV Petrom încă nu a anunțat dacă va merge mai departe, alături de americanii de la ExxonMobil, cu proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, deși decizia finală de investiții era așteptată încă de anul trecut.

„Marea Neagră poate schimba jocurile pentru România, pentru că o poate transforma într-un furnizor regional de gaze,” atenționează Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, speaker la opta ediții a „ZF Power Summit„, conferință dedicată sectorului energetic. „Marea Neagră asigură stabilitatea energetică a României și apoi a regiunii. Este un game changer pentru România. Este o poziție fenomenală să ai producție, ca stat european. Cea mai ieftină piață pentru un producător de gaze este cea mai apropiată. Apoi te uiți la piețele învecinate.”

OMV Petrom și ExxonMobil au investit până în acest moment 1,5 miliarde de dolari în proiectul Neptun Deep, din zona de mare adÃ¥ncime a Mării Negre. Publicarea legii offshore și introducerea OUG 114 au amânat pe termen nelimitat luarea unei decizii privind continuarea investițiilor.

„Trebuie să vedem anumite lucruri stabilite. Reglementarea, piața, infrastructura. Acum nu le vedem, așa că vom continua să muncim cu autoritățile. Suntem foarte dedicați, dar avem nevoie de toate aceste lucruri pentru că investiția este foarte mare. Trebuie să știi că ai scăpat de riscuri, înainte de a-i da drumul”, a precizat Christina Verchere. „Lipsa de claritate ne determină să încetinim puțin ritmul. Continuăm să investim, dar vrem să înțelegem mai bine piața în care ne aflăm.”

În ciuda rezultatelor financiare pozitive de anul trecut, OMV Petrom va reduce bugetul de investiții de la 4,3 miliarde de lei în 2018 la 3,7 miliarde de lei anul acesta.

Prin OUG 114, statul român a decis ca până în 2022, să plafoneze prețul gazului la 68 de lei/MWh, măsură care lovește partea de producție, dar protejează marii furnizori, dincolo de consumatorii casnici sau industriali, precizează Verchere.

„Credem că trebuie să ai grijă de consumatorii vulnerabili, dar trebuie și să investim. Echilibrarea acestor două părți merită să fie analizată, astfel încât România să rămână într-o poziție favorabilă pentru investiții. Sunt multe mecanisme la nivel european pentru protejarea consumatorului vulnerabil, dar măsura luată acum lovește în siguranța furnizării.”

 

Mai multe detalii despre intervenția CEO de la OMV Petrom despre exploatarea gazelor din Marea Neagră, citiți pe zf.ro

 

Citește și