Gândurile lui Cristoiu: Dacă sunt probe directe, noul dosar s-ar putea SĂ O ÎNFUNDE pe Kovesi. Nu cred că era atât de proastă SĂ LASE URME

Publicat: 18/03/2019, 10:58
Actualizat: 25/03/2019, 20:03

Alegerile din acest an, europarlamentare și prezidențiale, pun partidele și candidații în situații complicate. În emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul face o analiză la rece a scenei politice, pe baza datelor unui sondaj de opinie intrat în posesia sa.

Deși admite că dosarul deschis joi pe numele Codruței Kovesi, acuzată de organizarea unui grup infracțional, ar putea să o termine pe fosta șefă DNA, Ion Cristoiu crede că reținerea ei pentru 24 de ore o va face președintele României, fără alegeri: „Dacă voiam să o facem președinte mâine, mâine o facem, o rețin și o eliberează justiția. În acel moment, s-a terminat.”

Ion Cristoiu spune că – vrea sau nu – fosta șefă a DNA ar putea fi înlocuitorul lui Iohannis, pe un scenariu similar cu cel al retragerii lui Stolojan în favoarea lui Băsescu, din 2004, deoarece marile puteri nu ar fi interesate să lase România la voia întâmplării. „Dacă cu o lună, o lună și ceva, sondajele îl arată perdant pe Iohannis în fața lui Dragnea… Puteți să spuneți că nu? Nu știu – știu eu? N-am nevoie de un plan B, n-am nevoie de un înlocuitor? Kovesi. Cum a fost Băsescu în raport cu Stolojan„, a explicat jurnalistul.

Iar un sondaj de opinie intrat în posesia lui Ion Cristoiu arată că, în Ardeal, un fief tradițional al PNL, Iohannis ar putea pierde în fața lui Dacian Cioloș: „La ora actuală, pentru PNL, pentru Klaus Iohannis pericolul mortal îl reprezintă USR, alianța.”

Sondajul mai arată că la alegerile europarlamentare, electoratul vrea fețe noi, de unde și inițiativa PNL de a pune în fruntea listei o vedetă media. „Au nevoie de fețe noi, asta vrea electoratul anul ăsta, de aia votează USR. Vreau unul nou, s-a săturat, PNL-PSD, nu știu, aceeași mizerie. Și nu că i-a apucat pe ei, sunt calcule, sondaje săptămânale”, a explicat Ion Cristoiu.

Nu în ultimul rând, el crede că europarlamentarele vor tranșa conflictele interne din partid și vor da startul lansării candidaților la Președinție: „Domnul Barna ar trebui să nu mai doarmă noaptea, pentru că acest moment a adus partidul, alianța și electoratul alianței la mâna lui Nicușor Dan.”

Există însă și politicieni care vor să rămână în jocul politic, fără a candida neapărat la europarlamentare. Ion Cristoiu îl dă exemplu pe ministrul Tudorel Toader, care în ciuda presiunilor, nu va demisiona din funcție, din cauza propriilor interese politice: „Din câte știu eu, vrea să facă politică, poate să candideze la președinție, n-am de unde să știu. Sigur am înțeles că va candida la Primăria Iașului”.

Redăm integral textul interviului:

Monica Mihai: Domnule Cristoiu, am avut o săptămână interesantă, dar și agitată pe plan politic intern – am putea spune – sau destul de complexă pe plan extern, din punctul de vedere al Laurei Codruța Kovesi. Subiectul cel mai important, poate al săptămânii, sau personajul cel mai important al săptămânii este Laura Codruța Kovesi, care a fost audiată la Secția pentru anchetarea magistraților, iar în același timp, la Bruxelles s-a decis cine vor fi cei care vor negocia pentru funcția de procuror șef al Europei. Îl avem pe Tudorel Toader, ministrul Justiției, care a trimis o scrisoare către publicația Financial Times, în care scotea în evidență abuzurile pe care consideră că le-a săvârșit Laura Codruța Kovesi. Trebuie spus că această scrisoare a venit într-un moment interesant, a doua zi după ce în Parlament trebuia să se voteze moțiunea simplă împotriva sa, moțiune care nu a avut cvorum și urmează să fie votată săptămâna următoare. Avem o săptămână în care a apărut și informația că BEC-ul respinge alianța USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare, alegerile europarlamentare la care deja avem principalii pioni și avem în discuție topul prezidențiabililor, având în vedere că este un an important, în care vor fi alegerile prezidențiale și în care nu avem nume foarte clare pentru candidați. Haideți să începem cu subiectul cel mai important al săptămânii, audierea Laurei Codruța Kovesi. Aceasta a fost chemată joi la secția pentru anchetarea magistraților, unde a aflat că mai există încă un dosar pe numele ei. Cum vedeți această situație?

Ion Cristoiu: În primul rând că nu este încă un dosar, este cel mai greu dosar al ei, pentru că primul dosar era un dosar care pare mai ușor. E vorba de aducerea lui Nicolae Popa – dacă a plătit, dacă nu a plătit – e greu de dovedit că ea l-a rugat pe Ghiță, nu există înregistrări, plus că din punctele de vedere ale opiniei publice, ea spune cum până la urmă a adus un infractor și ce mare lucru a făcut. Trebuie neapărat o scurtă incursiune despre acesta, pentru că este un dosar foarte greu și care îi va face mari probleme, s-ar putea chiar să o înfunde pe Codruța Kovesi.

Monica Mihai: Ea a fost acuzată că ar fi organizat un grup infracțional, alcătuit din procurorii Onea si Negulescu și că practic, i-ar fi comandat acele dosare fabricate…

Ion Cristoiu: Da, este vorba numai de un singur, în punctul central, este un singur dosar. Și anume, dacă vă reamintesc, eu am și scris… pe 24 iunie 2015. În cadrul campaniei împotriva lui Ghiță, DNA, unitatea de la Ploiești, a dat un comunicat în care spunea în felul următor: că inculpatul Ghiță Aurelian a conceput, inițiat și coordonat o activitate – e foarte important! – de corupere a alegătorilor din Republica Moldovala alegerile prezidențiale din 2014, în scopul obținerii de voturi pentru candidatul Ponta. Suma remisă de inculpat pentru înființarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 de euro. Imediat după apariția acestui comunicat, care îl agăța și pe Ponta, divizia presă a binomului, adică televiziunile pe care le avea la vremea respectivă – între timp, unele au trecut de partea poporului – au adus amănunte– potrivit tradiției care era atunci, nu știu dacă se va continua – din dosar. Principalul amănunt era, vă citez din ziarul Adevărul ca să înțelegem de ce este grup organizat, spunea așa: „Unul dintre angajații în această operațiune a trimis la DNA mai multe documente pe care un domn Petruș le-a lăsat la sediu”. Și acest tip, care a trimis, spune din dosar: „În campania prezidențială am fost angajat în Chișinău de domnul Petruș să muncesc la negru pentru candidatura lui Ponta” – și el se numea Serghei Petruș.

Monica Mihai: E clar până acum.

Ion Cristoiu: E clar. Pe 11 februarie 2018, dacă mai țineți minte, domnul Vlad Cosma a apărut la televizor cu înregistrări și a dat o lovitură de teatru. Și anume, a zis că Serghei Petruș era el. Și ăsta e dosarul.Ce a făcut unitatea de elită? Aveau nevoie de un document…

Monica Mihai: De un denunț.

Ancheta încearcă să o agațe, să arate că sub coordonarea ei s-a făcut acest dosar

Ion Cristoiu: Da, de un denunț serios, făcut de unul din campanie. Deci acuzația era că, acolo la Chișinău un domn Petruș, cutare, cutare… a mituit alegătorii și a lăsat niște documente. Printre aceste documente, care vor fi puse în plic, acest domn Serghei Petruș, care nu era altul decât Cosma – nu era de la ei, era de la noi – deci domnul Cosma a povestit, cum l-au pus Negulescu și Onea să scrie că se numește Petruș, cum au ales numele, cum l-au pus la poștă, deci nu era nimeni din Moldova, nu era… asta e o probă zdrobitoare, nu era el, îl și arată, deci nu avea nici …

Monica Mihai: Era un personaj fictiv?

Ion Cristoiu: Da, era numită „plantare de probe” să zicem, da? Ei, în legătură cu acest dosar, s-a deschis o anchetă penală împotriva celor doi. Și pe baza unor mărturii, din câte am aflat, făcute în fața acestei secții de către adjuncții lui Kovesi de atunci, dosarul, ancheta încearcă să o agațe, să arate că sub coordonarea ei s-a făcut acest dosar. Este cea mai mare problemă pentru Kovesi.

Monica Mihai: De altfel, și dumneavoastră cred, când i-ați luat interviul lui Sebastian Ghiță, acesta chiar asta spunea, făcea referire la cei doi dacă au lucrat cu știrea doamnei Laura Codruța Kovesi sau fără știrea ei. Haideți să urmărim să vedem ce a zis atunci Sebastian Ghiță:

Fragment din interviul Ion Cristoiu – Sebastian Ghiță, Belgrad, martie 2018:

„Poate că Parchetul General va verifica dacă doamna Kovesi îi coordona pe Onea și pe Negulescu sau doar îi foloseau numele. Sunt curios, când o să mă întâlnesc cu prietena mea Codruța, să o întreb dacă a complotat, a gândit împreună cu cele două personaje, să-mi facă tot ce mi-au făcut în anii ăștia”

Este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului

Monica Mihai: Asta a declarat Sebastian Ghiță atunci. Iată că suntem în 2019 și există această suspiciune care planează asupra fostei șefe a DNA, că i-ar fi coordonat pe cei doi.

Ion Cristoiu: E un dosar foarte interesant, deoarece este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului. Am citit rechizitorii mai mult decât pe Balzac. Marea majoritatea a rechizitoriilor abuzive din perioada DNA erau false pentru că nu aveau probe directe. Un singur exemplu vă dau, dosarul referendumului a lui Dragnea, era alcătuit din două părți, ca și ăsta. În cazul dosarului de acum, avem o chestiune certă, recunoscută și de Onea și de Negulescu, că au falsificat probe și au obligat, teoretic pe baza denunțului lui Cosma să facă un… clar nici nu mai ai ce să discuți, că e semnat de ăla, adică ăla vine și spune… las la o parte faptul că el i-a și fentat, i-a și înregistrat și a mai și lăsat niște semne, urme…

Monica Mihai: Ca să poată să își dovedească credibilitatea ulterior.

Ion Cristoiu: Problema care se pune este în ce măsură sunt probe directe, asta o spun eu, nu indirecte, că ea a știut, că ea a coordonat, că ea le-a zis? Pentru că, în cazul referendumului, s-a stabilit că cei de la Suraia, o comună de lângă Vrancea, lângă Focșani, au falsificat voturile, adică au pus morți pe liste și domnul Dragnea nu era probă directă… că Dragnea le-a zis, era o poveste… adică Dragnea, fiind acolo șef la București, ăia s-au temut… deci o poveste, nu era probă directă. În cazul de față, e foarte important, nu știu…

Nu cred că era atât de proastă încât să lase urme

Monica Mihai: Credeți că Laura Codruța Kovesi a fost cea care i-a instruit sau le-a recomandat să facă acest dosar?

Ion Cristoiu: Nu, chiar dacă da, nu cred că era atât de proastă încât să lase urme. Nu cred, adică dacă discutăm acum, că nu ne aude nimeni, când faci așa ceva, chiar faci așa ceva și ești șefa DNA, nu lași urme. Dau un singur exemplu – făcând parantezele care vă enervează pe dumneavoastră – în momentul în care Senatul american a stabilit că CIA a ordonat asasinarea unor lideri străini, ceea ce încălca… au fost chemați directorii SRI, directorii SIE de la vremea respectivă… și aceste operațiuni erau cu aprobarea președintelui… și unul dintre ei, cred că Richard Helms sau nu știu care, și-a scris în memorii că l-au întrebat ăia de la comisia senatorială de anchetă – serioasă nu ca a lui Manda – și într-adevăr și președintele? Păi, zice: „Noi ne-am dus la președinte și i-am zis vrem să îl asasinăm. Și ce a zis președintele? Păi, președintele s-a uitat în sus și a zis aveți grijă! Și ce ați înțeles voi? Păi, noi am înțeles să îl asasinăm”.

Monica Mihai: Era liber la interpretare…

Ion Cristoiu: Păi, asta spun: adică nici președinte, nici Traian Băsescu, nu știu… deci nu știu, din punctul acesta de vedere, dacă nu sunt probe directe e o poveste și eu o voi apăra pe Codruța Koveși, dacă nu s-au adus probe directe, adică dacă e o poveste.

Prima dată când Codruța Kovesi trăiește această experiență în viața ei

Monica Mihai: Cum vi s-a părut Laura Codruța Kovesi la finalul celor 5 ore de audieri, în momentul în care a ieșit și a făcut acele declarații în fața presei, comparativ cu data trecută când a fost audiată?

Ion Cristoiu: Cred că a început să fie tot mai obosită și erodată de această situație. Nu cred că a mai trăit – eu v-am mai spus, am avut cinci procese, e tare incomod să stai în fața unui magistrat. Am fost o dată chemat la DIICOT ca martor, să știți că este cumplit de… ca martor, dacă eram acuzat, cred că mă prăbușeam. Te duci acolo, ăia pun o cameră, pun o cameră de luat vederi, una care notează, procurorul sau procuroarea e de oțel, să nu credeți că zâmbește cineva.

Monica Mihai: Doamna Codruța Kovesi ar trebui să fie obișnuită, totuși, a fost pe cealaltă parte a baricadei atâția ani.

Ion Cristoiu: Nu, nu. Camil Petrescu spunea că cei mai mari polemiști sunt cei care se tuflesc imediat când îi rănești. Să știți că… e foarte interesant… e pentru prima dată când ea trăiește această experiență în viața ei și s-ar putea… sunt cinci ore în care procurorul nu zice ¬Ce mai faceți?”. Te întreabă niște lucruri, te întreabă, cum am zis eu, cu ochi de oțel.

Acum pare ca o victorie a lui Sebastian Ghiță

Monica Mihai: Această situație prin care trece Laura Codruța Kovesi vine în aceeași săptămână în care Sebastian Ghiță, fugarul Sebastian Ghiță, a aflat că i s-a anulat și ultimul mandat de arestare și se poate întoarce în țară.

Ion Cristoiu: Da, da, ea pare… cele două decizii par că au o legătură, deoarece Sebastian Ghiță s-a dat drept victimă a unității de elită de la Ploiești și desigur că acum pare ca o victorie a lui Ghiță pentru că ea tot s-a plâns pentru faptul că i s-a ridicat și acest mandat de arestare, dar proba, din câte am văzut eu, nu s-a scos în presă. Din câte am văzut eu până acum, deocamdată în actul de acuzare, nu știu… nu mi s-a confirmat până acum… un fel de dări în gât, ca să mă exprim eu nejuridic, din partea lui Onea și Negulescu. Să știți că, dacă e așa, ăia nu au… când ajung la procuror și ăla spune „Fii atent, că trebuie să iei 20 de ani, vrei să iei numai 2?”….

Monica Mihai: Dă cu subsemnatul și…

Ion Cristoiu: Da, negociezi… o chestiune absolut corectă, s-a mai criticat și înainte, adică și pe vremea binomului era o chestiune, de ce procurorul negociază cu… păi, el negociază cu peștele cel mic ca să ajungă la peștele cel mare, adică normal.

Monica Mihai: E o procedură standard în astfel de situații.

Ion Cristoiu: Da, și în America se negociază, ați văzut, cu mafiotul numărul 2 ca să îl dea pe numărul 1. Dar unul dintre argumente sunt declarațiile celor care sunt acum la DNA, subordonații ei, care spun că ei, deși au respins acest dosar, doamna Kovesi a intervenit și a zis să i se dea drumul. Dar repet, încă o dată spun că…

Monica Mihai: Rămâne de văzut ce probe vor fi la dosar…

Ion Cristoiu: Spun ca profesie de credință, dacă nu sunt probe directe, în sensul înregistrări din partea din partea lui Negulescu, în care Negulescu spune: „Băi, Negulescule, pe ăla îl execuți, sau faci așa!” sau convorbiri… numai pe presupunerea că Negulescu o luase razna, știind că e protejat, singur… Din punct de vedere al opiniei publice avem iar un mare semn de întrebare, din faptul că doamna Kovesi nu s-a delimitat. Aici este, apropos de urmă, e chiar o mare nerozie de șef. Și dacă îți este subordonatul frate, încerci să te delimitezi. Adică, dacă vezi că a luat-o razna, nu sari decât dacă a fost în complicitate cu tine. Nu am înțeles niciodată de ce ea a apărat unitatea aia de elită, că putea să se disocieze, spunea:”Nu știu!”

Dacă sunt probe directe, automat au terminat-o

Monica Mihai: Și totuși nu a făcut-o!

Ion Cristoiu: Da, asta e un semn de întrebare, dar mă reîntorc. Dacă sunt probe directe, automat au terminat-o. Poate să o pună pe ea de 20.000 de ori… procurorii ăștia nu au cum, nu mai au cum să mai dea înapoi. Dacă sunt probe directe, ai un dosar beton, că ăia chiar au făcut și… a venit unul din România care s-a dat drept moldovean, ai o axiomă că ăia erau niște derbedei, gata! Opinia publică, din punctul ăsta de vedere, e câștigată. Acum trebuie să vedem. Sigur că cei care o antipatizează pe Kovesi sunt convinși că ea a dat ordine, iar ceilalți sunt convinși că nu. Din punct de vedere juridic, nu știu. Repet, dacă sunt numai probe indirecte, povești, eu o să o apăr.

Monica Mihai: Sau există numai probe concludente.

Ion Cristoiu: Dacă sunt directe, nu am ce să apăr.

Monica Mihai: 7 martie, ziua în care Laura Codruța Kovesi a fost chemată la Secția pentru anchetarea magistraților a coincis și cu ziua în care în Parlamentul European se purtau negocieri pentru desemnarea funcției de procuror șef și totodată ziua în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, trimitea o scrisoare către Financial Times în care prezenta abuzurile pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut și prin care sugera, foarte insistent, că aceasta nu e potrivită pentru funcția de procuror șef european și că ar fi o greșeală din partea celor care ar numi-o. Cum vedeți atitudinea lui Tudorel Toader, a ministrului Justiției, vis-a -vis de această situație și cum vi se pare momentul în care acesta a trimis scrisoarea?

Scrisoarea lui Tudorel Toader este o premieră. Cred că această mișcare este și efectul unui sondaj

Ion Cristoiu: Din câte știți, e an electoral și totul e… până și florile cresc în chip electoral, nu, s-a terminat…

Monica Mihai: Florile cresc mai repede.

Ion Cristoiu: An cumplit, dublu, electoral, cumplit pentru că sunt prezidențialele, sunt europarlamentarele, am mai explicat. O să vă spun că după părerea mea.. e o premieră. Până acum, noi în cazul Kovesi, guvernul PSD-ALDE a fost așa… de mămăligă. Cred că această mișcare este și efectul unui sondaj de opinieserios- eu îl am – care arată că electoratul e împărțit exact în două, spre stupoarea mea, nu mă așteptam. Gen 43 la 43%, așa ceva nu am pomenit…

Monica Mihai: E mult mai mare decât v-ați așteptat?

Ion Cristoiu: Nu! E egalitate. Eu credeam că nu numai din partea dreaptă, dar și din partea stângă sunt, nu știu… mămăici, mituitori care zic: „Bine că a luptat împotriva corupției!” să trec de partea ei. Deci, e foarte important. La ora actuală este electoratul care are 43-43%, așa ceva nu există. Este exact electoratul de dreapta cu ea, indiferent de ce face, indiferent de ce spun, că a făcut abuzuri, că e împușcată, că e arestată și electoratul PSD- ALDE care o condamnă. Și, în acest moment – probabil că a fost și un gest electoral din partea PSD că și PSD e cu motoarele turate… hai să facem ceva, pentru că acest electorat care o urăște pe ea – e foarte important, nu că e electorat, că e indiferent – ne împinge să facem ceva.

Guvernul vrea prin scrisoare să convingă electoratul său

Monica Mihai: Pe cine vrea guvernul să convingă prin această scrisoare?

Ion Cristoiu: Pe electoratul lor. Deci, electoratul lor a fost până acum într-un fel buimăcit și nedumerit de faptul că PSD nu face nimic ca să o oprească. Deci, atenție, să nu facem această greșeală, să credem că partea de stânga a electoratului, partea de stânga plus ALDE, ar mușca din teza… e româncă, să ajungă acolo… nu! Persoana nu lupta împotriva corupției. Atenție, nu lupta persoana, că așa e în România, la noi suntem pe persoane, da? Persoana Codruța Kovesi a împărțit electoratul în două. Perfect.

Monica Mihai: Cei care sunt cu ea și cei care sunt împotriva ei.

Ion Cristoiu: Dar care coincid cu electorate. Sunt foarte multe situații în care electoratele nu coincid. Adică, mai e și de la PSD-ALDE care votează cu ceva care e al dreptei. Nu, în cazul de față, persoana aia poate… și în acest moment, PSD, Guvernul este obligat să o împiedice fățiș. Scrisoarea face parte din acest gest „Bă, gata!”. Ați văzut că și l-a asumat și Dăncilă. Până acum, ați observat, ei nu au avut curaj, crezând că teza…

Monica Mihai: Au avut totuși diverse persoane care au vorbit, dar nu…

Ion Cristoiu: Da, dar nu au avut… E foarte important electoratul. Deci, până acum ei au ezitat, deoarece erau convinși, ca și mine – mă rog și eu sunt adesea tras pe sfoară – că teza „românca noastră care ajunge la Parchet și e europeană, și cutare, și ne reprezintă, dacă noi n-o sprijinim, ne-a luat dracul cu electoratul!”. Nu. Electoratul PSD cere să o radă. Așa cere el, nu știu. Ceilalți… știți care este povestea? că și PNL, că una din surprize… jumătate din PNL sunt anchetați de DNA și ei sunt obligați să o sprijine.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi, pe de o parte pentru că au această… tot electorat de dreapta… și deoarece dacă n-o iau ei în brațe, o ia Cioloș. V-am mai spus că și florile înfloresc, totul se judecă acum numai electoral.

Monica Mihai: Și totuși, această scrisoare a fost transmisă joi dimineața, după ce miercuri în Parlament trebuia supus votului moțiunea simplă împotriva ministrului Tudorel Toader, o moțiune la care PSD a declarat că nu va vota. De altfel, imediat după ce s-a anunțat că moțiunea va fi reluată săptămâna care urmează, a și apărut o declarație a lui Liviu Dragnea că urmează să analizeze în această săptămână ce anume să facă în privința lui Tudorel Toader. Haideți să urmărim declarația.

Fragment din declarația lui Liviu Dragnea din 6 martie 2019

Liviu Dragnea: Lucrurile trebuie tranșate și limpezite într-un fel sau în altul, pentru că au fost declarații contradictorii și din partea domnului ministru Toader, sau neclare… și din partea unor colegi de-ai noștri, și lucrurile nu mai pot continua așa.

Reporter: Dumneavoastră susțineți declarația lui Cătălin Rădulescu făcută în interior că Tudorel Toader vă sfidează?

Liviu Dragnea: Pe mine, nu! Dar este părerea lui Cătălin și nu e numai a lui”

Tudorel Toader are interese să rămână în joc. Dacă n-avea, demisiona de acum un an

Monica Mihai: Există varianta ca, prin faptul că PSD s-a abținut de la vot și s-a amânat acest vot, să fie o monedă de negociere cu ministrul Justiției Tudorel Toader? Și să fi cerut ceva PSD în schimbul păstrării lui în Guvern?

Ion Cristoiu: Nu cred. Și domnul Toader are niște interese politice. Are interese de a rămâne în joc. Dacă n-avea, demisiona de acum un an.

Monica Mihai: Care sunt interesele lui Tudorel Toader de a rămâne în joc?

Ion Cristoiu:Din câte știu eu, vrea să facă politică, poate să candideze la președinție, n-am de unde să știu. Sigur am înțeles că va candida la Primăria Iașului. Adică…

Monica Mihai: Deci, deja există o calificare politică.

Ion Cristoiu: Da, și atunci… V-am mai spus înainte cu floarea, n-ați fost atentă, sunteți romantică. Pe măsură ce te apropii, la ora actuală toate motoarele sunt turate, toate.

Monica Mihai: În fiecare partid există tensiune, sunt pregătite alegerile.

Ion Cristoiu: Sunt consilieri, au deja toate partidele, au consilieri străini, totul se lucrează. În fiecare zi. De-aia și am sondaje. Se fac sondaje. Gata, s-a terminat. În aceste condiții, totul se interpretează, adică pe măsură ce ne apropiem și încep să duduie, da? Că încă nici nu au duduit, nu mai poți să fii între scaune.

Monica Mihai: Cine este între scaune?

Ion Cristoiu: Tudorel riscă să fie între scaune. Deci, va fi clară o împărțire. Nici ALDE nu-și va mai permite… se apropie bătălia, e Waterloo, da?… Păi, când se apropie bătălia, toate motoarele se turează și, electoral, partidele se strâng… Ați observat mișcarea interesantă pe care începe să o facă Dragnea. S-a deschis către Iliescu, către electoratul lui, felicitându-l. Există presupuneri că va fi pus pe listă Mihnea Năstase, fiul lui Adrian Năstase.

Monica Mihai: Adică electoratul lui Adrian Năstase.

Ion Cristoiu: Da, electoratul, am înțeles că e chiar un băiat bun, nu știu. Am dat un exemplu, noi trebuie să vedem acum numai în cheie electorală.

Paradoxal, intrarea în campanie a Alianței PLUS-USR este în favoarea PSD

Monica Mihai: Și totuși, spuneați că Tudorel Toader și-ar fi dorit să rămână în Guvern, dar măsurile luate de acesta în domeniul Justiției sunt controversate și au scos zeci de mii de oameni în stradă. Dacă vrea să facă politică este abordarea…

Ion Cristoiu: I-a scos pe ceilalți. La ora actuală, avem împărțire de electorate. Dreapta – PNL, USR, hai și PMP, de la noi, dincolo PSD, ALDE, ProRomânia, că și ProRomânia e în partea aia, deci de unde iei electorat? În acest electorat nu te mai interesează ce face celălalt. Aaa… te interesează dacă ești Cioloș și te bați cu Iohannis. În explicarea fenomenelor, a întâmplărilor pe care noi nu le înțelegem avem așa: pe de o parte, vă dau un exemplu, constituirea, intrarea în campanie a Alianței Plus este în favoarea PSD, pare paradoxal. De ce? Pentru că PSD-ul are interesul ca dreapta să se fragmenteze

Monica Mihai: Să ia tot mai mult din electoratul lui Iohannis sau a PNL.

Ion Cristoiu: Da, e una ca PNL-ul să aibă el singur tot electoratul de dreapta sau PNL-ul, când guvernezi sau când te lauzi, te lauzi cu procentajul tău și partidul nu se pune pe locul doi, PNL plus, plus… adică partidele se înșiruie… și atunci vine PSD-ul și spune „Băi, noi avem 40%”, sigur că toată dreapta unită, nu știu, are 60%.

Monica Mihai: Dar la vot fiecare…

Ion Cristoiu: Am dat un exemplu. În judecarea, ca analiști, a tot ce se întâmplă, trebuie să ne gândim așa: dreapta își are treburile ei, stânga… Deci, în momentul în care eu (Tudorel Toader, n.red.) am dat ordonanța și am văzut că publicul meu este anti-Kovesi, o mănânc. Nu mă interesează ce fac ceilalți. Aaa… dincoace mă interesează dacă sunt de la PNL și văd că o ia în brațe PLUS, o iau eu în brațe, chiar dacă nu încurc… Ca să nu o las la ăia. Asta e o explicație foarte simplă, din punctul meu de vedere… ce demonstrație? Ei au făcut demonstrație, au modificat și a rămas secția, că aia e cea mai important lucru, secția.

Secția de investigare a magistraților este toporul lui Dragnea

Monica Mihai: Cea pentru anchetarea magistraților.

Ion Cristoiu: Da, aia este super DNA-ul

Monica Mihai: Ar fi mult spus că cine controlează secția are puterea?

Ion Cristoiu: Infinită, pentru că ea are puterea și asupra judecătoarei la care mă duc eu și care… Adică, această secție are putere, pentru că ea controlează controlul. Controlul, la ora actuală e cu ciocănelul, este magistratul, procurorul, apoi magistratul, ăla care stă acolo. Dacă ăla care stă la catedră și… v-am zis eu că mă uit emoționat la 71 de ani și deși ea are poate 25 de ani…

Monica Mihai: Tot ea deține controlul.

Ion Cristoiu: Ea e cu ciocănelul și eu sunt emoționat că trebuie să stau în picioare. Să știți că până nu ne spune judecătoarea să stăm jos, stăm în picioare. Nu, e foarte important când tu controlezi judecătorii. Procurorii, dar foarte important, procurorii militari care controlează SRI-ul…

Monica Mihai: Adică au toate pârghiile să verifice…

Ion Cristoiu: Da! Problema e în felul următor, nu întâmplător Oprișan a sărit în sus, pentru că toată lumea spune în mod greșit că de fapt această secție este ca să-l salveze pe Dragnea. Nu! Această secție este toporul lui Dragnea.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi, e împotriva propriilor… poate să-l aresteze mâine-poimâine pe Oprișan.

În această lume a procurorilor este o mare mâncătorie

Monica Mihai:Totuși, în fruntea secțiilor pentru anchetarea magistraților se află Adina Florea, care omul propus de Tudorel Toader. Dacă pleacă Tudorel Toader, cine va controla această secție?

Ion Cristoiu:Depinde cine vine. Dacă vine unul de la PSD, controlează de la PSD. În această lume a procurorilor, spre deosebire de lumea dumneavoastră a jurnaliștilor tineri, care toți sunteți corecți unul față de altul, este o mare mâncătorie, sunteți de acord, da? Mai ales a procurorilor. Eu nu cred că în cazul Adinei Florea a venit unul și i-a zis: „Fii atentă, te punem noi șefă și o lucrezi pe Kovesi”. Bănuiesc că ea o ura pe Kovesi, e simplu.

Monica Mihai: Păi, ea a fost propusă prima dată pentru șefia DNA.

Ion Cristoiu: Da, păi tocmai de aia am dat un exemplu. Această comunitate, chiar republica procurorilor, nu-i unită în sine și dumneavoastră nu știți, ești procuror… nu am fost niciodată procuror… dumneavoastră sunteți procuror la Constanța, da? Și stați acolo procuror și deodată vine o propunere… ce-ar fi să fiu eu la DNA? Și deodată ești mare. Păi și ce? Nu faci orice? Nu dumneavoastră, dumneavoastră sunteți corectă, am încercat să explic.

Monica Mihai: Nu ar exista un conflict de interes având în vedere că secția pentru procurori este condusă de Adina Florea, care a fost inițial propunerea pentru DNA și o anchetează tocmai pe doamna…

„Vestele galbene” au ridicat în toată lumea ștacheta protestelor

Ion Cristoiu: O fi, și cine îi verifică pe ăștia? Eu am spus că ei fac orice, deci poate să stea… până vor obosi… Bun, au protestat de la Facultatea de Filosofie 100 de inși, hai să fim serioși… La interesul care este în jurul acestei secții, numai dacă vin trupele NATO… Am dat un exemplu, trebuie să înțelegeți, e un interes vital. Și, este foarte important ce vă spun, vestele galbene au terminat orice demonstrație din Europa.

Monica Mihai: De ce ziceți asta?

Ion Cristoiu: Pentru că în momentul în care pe Champs Elysees au venit niște tipi, vestele galbene, și au devastat Champs Elysees, și au devastat Arcul de Triumf, ca să mai faci în Europa o manifestare de un asemenea impact, trebuie să dai foc la București, restul sunt povești.

Monica Mihai: Nu ar mai avea același impact.

Ion Cristoiu: Impactul a fost uriaș, totuși e Champs Elysees, unde ne ducem noi, ăștia, babuinii.

Monica Mihai: A fost totuși de impact și protestul românilor când s-au strâns peste un milion de români.

Ion Cristoiu: Atunci când nu erau vestele galbene, e foarte important pentru proteste. La ora actuală acele „vestele galbene” au ridicat în toată lumea ștacheta…

Monica Mihai: Pentru proteste.

Ion Cristoiu: Da. Ei ce au făcut? Au incendiat, au devastat Arcul de Triumf, egal cu să devastezi Casa Albă. La noi doar așa, să intre în Guvern și să-l pună pe Mălin Bot premier, poate că atunci e o știre, pentru că – încă o dată – Champs Elysees și Arcul de Triumf care e făcut de Napoleon sunt simboluri ale Franței, ale Franței luxoase, ale Franței în care noi, babuinii, ne plimbăm și ne uităm și sunt și magazinele scumpe de unde cumpăra doamna Udrea, alea Gucci, nu știu… imaginea acelui Paris care a fost terorizat și pe alte bulevarde… și acum vin ai noștri, s-au plimbat, ei protestează 100 de inși. Hai să fim serioși.

Monica Mihai: Orice protest contează, având în vedere că este un an agitat, așa cum ați spus și dumneavoastră, este un an cu alegeri europarlamentare.

Ion Cristoiu: Nu contează decât pentru propriul tău electorat. Adică, dacă de exemplu, electoratul protestează împotriva lui Iohannis, atunci e o problemă, dacă protestează împotriva lui Dragnea, nu mai e știre. Sau dacă îl laudă pe Dragnea. Adică, dacă vin ăștia și protestează în frunte cu – nu știu, cu cine vreți, cu Mălin Bot – și spune:”Să trăiască Dragnea”, avem o știre, dar așa… sunt banalități. Ei protestează… Păi ei, la ora actuală, repet, fiecare partid se uită la propriul electorat, numai la ăla.

Partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” o puteți urmări AICI.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.297 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum s-a fotografiat Iulia Vântur cu tatăl lui Salman Khan de ziua lui: ”M-a făcut...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor