Legea bugetului a fost adoptată de Parlament cu 245 „pentru” 115 „împotrivă”, două abțineri, iar trei aleși nu au votat.
Anterior, comisiile reunite pentru buget-finanțe ale Parlamentului au dat raport de admitere la Legea bugetului, în forma adoptată inițial, respingând astfel cererea de reexaminare a șefului statului.
De asemenea, toate amendamentele partidelor de Opoziție au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD și PNL-USR.
Parlamentarii PSD-ALDE au susținut că amendamentele Opoziției nu specifică sursele de finanțare, drept urmare nu pot fi admise. A fost prezent la dezbatere și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleșilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susținând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcționare a unor instituții publice cu rol esențial în societate. Demersul președintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.
Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament și le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru țară. El a indicat PSD ca fiind „unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.
În replică, Partidul Social Democrat a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că șeful statului ar trebui să își ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului și a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.
Știrea inițială. Legea bugetului urmează să intre la vot în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, de la ora 14.00.
Parlamentarii PSD-ALDE au susținut că amendamentele Opoziției nu specifică sursele de finanțare, drept urmare nu pot fi admise. A fost prezent la dezbatere și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleșilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.
„Supuneți la vot și gata. Ministerul de Finanțe de la început respinge orice propunere care vine din coltul din stânga, din colțul roșu (parlamentarii PNL -n.r.). Părerea mea e de a fi votat imediat pentru că toată lumea așteaptă acest buget”, a afirmat Teodorovici, în cadrul ședinței de miercuri.
Încă din debutul ședinței, președintele Comisiei pentru buget a Senatului, social-democratul Viorel Arcaș a spus că dacă nu sunt amendamente, va supune la vot cererea de reexaminare. În replică, parlamentarii Opoziției au dorit să susțină amendamentele verbal.
„Susțin amendamente. Spune foarte clar că ministrul Finanțelor trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere că datele prezentate în buget sunt corecte”, a declarat senatorul PNL Florin Cîțu.
„Avem 250 de amendamente din partea USR, niciunul nu se încadrează. Nu au sursă de finanțare”, a declarat deputatul PSD Viorel Arcaș, președintele Comisie.
Și deputatul USR Cosette Chichirău a intervenit, precizînd că amendamentele ar trebui dezbătute.
„Amendamentul trebuie dezbătut și votat. Noi nu știm ce votăm. Nu putem citi o pagină într-o milisecundă. Știm că sunteți geniali”, a declarat Chichirău.
„Discutăm amendamentele la motivele invocate de președinte în cerererea de reexaminare. Amendamentul este pe monitor”, a replicat președintele de ședință, Viorel Arcaș.
Discuțiile au excaladat, senatorul PNL Florin Cîțu l-a acuzat pe Eugen Teodorovici că fuge de dezbatere.
„Cosette Chichirău: Vorbim de modificare la art 4 Din TVA se alocă 17.084 de milioane pentru bugetele locale.
Florin Cîțu: Domnule ministru de ce fugiți așa? Ne spuneți cum e la Moscova. Ați văzut studiul impactului pe OUG 114. Nu puteați să îl faceți dvs plătit. L-ați dat la BNR să îl facă?
Cosette Chichirău: Articolul 5, alineatul 7 se aduce modificare. Păi stăm pentru că ați stat cu bugetul 3 luni de zile și acum trebuie să o facem noi pentru dvs.
Arcaș: Văd că vă faceți treaba
Varujan Vosganian: Dacă sunteți așa îngrijorați că bugetul întârzie, chiar nu înțeleg strategia aceasta de tragerea e timp. Ca să nu mai dați vina pe nimeni. Toate amendamentele care nu au o sursă de finanțare clară, toate se resping de plano. Ca să nu avem nicio discuție. Toate trebuie respinse pentru că nu respectă tehnica. Domnul Cîțu mi-a răspuns. Dacă sunteți așa de nu înțeleg de ce lungiți. Președintele României este de vină. Toate amendamentele care nu au o sursă de finanțare clară, se resping, ele nu respectă tehnica.
Pavel Popescu: Le puneți în deficit. Nicio problemă.
Bogdan Huțucă: Cereți voie la președintele de ședință să luați cuvântul. Ce vă costă timp de două ore să discutăm niște amendamente?
Eugen Teodorovici: Eu nu cer voie nimănui.
Viorel Arcaș: Dacă facem în bășcălie, nu are rost. supun la vot propunerea domnului Vosganian.
Cîțu: A fost umilit la ECOFIN (ministrul Finanțelor – n.r.), a făcut România de rahat, dar aici vine și face scandal.
Eugen Teodorovici: Ministerul de Finanțe respinge orice propunere a celor din stânga, din colțul roșu. Părerea mea e de a fi vot imediat pentru că toată lumea așteaptă acest buget.
Pavel Popescu: PSD a luat banii primarilor.
Claudiu Năsui: Față de ultima oară când a trecut legea bugetului prni această comisie, lucrurile s-au schimbat. Avem datele creșterii economice în 2018 și suntem la 4%. Cum vom reuși acel 5,5% anul viitor, având în vedere că avem niște date în plus. Plus să susținem dreptul opoziției de a avea amendamente.
Viorel Arcaș: Le supunem la vot. Sunt tot cele pe care le-ați propus și prima oară la buget.
Clădui Năsui: Sunt cele cu DNA și DIICOT. La punctul 7 PSD tocmai a votat împotriva Autostrăzii Unirii. Nu există bani pentru studii de fezabilitate. Opoziția a votat pentru. Ați votat împotriva românilor.
Pavel Popescu: Ați votat împotriva alimentației diversificate în școli. (sala a râs)
Pavel Popescu: Ați votat împotriva salariilor cadrului didactic. Împotriva masteratului didactiv ați votat. Opoziția l-a susținut. La 23 e vorba de spitale regionale. Deci nu vreți spitale regionale la Cluj, Craiova și Iași. Ați votat împotriva reparațiilor spitalelor. Ați votat împotriva medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut. Sunteți conștienți”, au fost discuțiile din ședința Comisiile reunite pentru buget ale Legislativului.
Parlamentul va vota miercuri cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe anul 2019 formulată de președintele Klaus Iohannis, după ce judecătorii CCR au decis că legea este constituțională. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că Legislativul nu va modifica legea.
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susținând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcționare a unor instituții publice cu rol esențial în societate. Demersul președintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.
Președintele Klaus Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament și le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru țară. El a indicat PPSD ca fiind „unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.
În replică, Partidul Social Democrat a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că șeful statului ar trebui să își ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului și a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.
Deputații USR Claudiu Năsui și Cosette Chirchirău au acuzat, după ce Comisiile reunite pentru buget-finațe ale Parlamentului au dat raport de admitere la Legea bugetului, în forma adoptată inițial, că a fost un „simulacru” de dezbatere, care nu a rezolvat nimic.
„Acest buget a fost tratat cu maximă lipsă de seriozitate și cu incompetență de către Guvern. A venit cu foarte mare întârziere și chiar și acum când mai era o oportunitate să rezolvăm problemele acestui buget, cum ar fi subfinanțarea la DNA și DIICOT sau modul cum a fost el instrumentalizat politic, nu s-a rezolvat nimic. Au fost foarte multe jigniri la adresa Opoziției. Am încercat să îl întrebăm încă o dată pe domnul Ghizdeanu de unde vine acea creștere economică de 5.5% în condițiile în care INS îl tot contrazice. Nu ne-a răspuns, în schimb ne-a zis să citim pe litere ce scrie în texte. Un simulacru de dezbatere care de fapt nu s-a ținut. Este doar o procedură care a fost bifată în momentul acesta de PSD-ALDE”, a afirmat Claudiu Năsui, miercuri, la Parlament.
La rândul ei Cosette Chirchirău a afirmat că opoziția a fost jignită de coaliția de guvernare în timpul dezbaterilor pe proiectul de buget.
„Cererea de reexaminare a președintelui nu a fost deloc dezbătută. În această comisie nu au fost rostite nici măcar motivele pentru care președintele a cerut această reexaminare, și anume fantezia pe care este bazat acest buget, veniturile sunt supraestimate, cheltuielile sunt subestimate, localitățile sunt sub-finanțate și multe alte probleme , cum ar fi generarea de inflație. Niciunul dintre aceste motive nu a fost deloc discutate. Am terminat ședința în mai puțin de o oră, deși timpul de dezbatere era de două ore. Am început și cu o întârziere de o jumătate de oră. În comisie s-au schimbat jigniri între ministru și unii membri PSD și Opoziție. Este mare păcat că nu am reușit să avem o dezbatere reală”, a declarat deputatul USR Cosette Chichirău.
Birourile permanente reunite ale Legislativului au decis marți ca legea bugetului de stat pe anul 2019 să fie discutată miercuri, în cadrul comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului, începând cu ora 10:00, iar de la ora 14:00 plenul reunit al să dezbată și să voteze asupra actului legislativ.
Deputatații și senatorii au avut la dispoziție marți aproximativ trei ore pentru a depune amendamente, până la ora 18:00.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Călărași, că reexaminarea legii bugetului de stat pe anul 2019 ar putea fi votată miercuri, urmând a fi retrimisă „leneșului de la Cotroceni” pentru promulgare.
„Teoretic, miercuri ar trebui să avem plen reunit, pentru a-i trimite din nou bugetul leneșului de la Cotroceni, poate găsește pe cineva să-i ia mâna să semneze”, a declarat Liviu Dragnea.
El spusese sâmbătă, la Slobozia, că Parlamentul nu va modifica legea privind bugetul de stat pe anul 2019 și că o va retrimite la promulgare în forma primită pentru reexaminare, deaorece bugetul a fost construit foarte bine și foarte riguros.
Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susținând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcționare a unor instituții publice cu rol esențial în societate. Demersul președintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.
Președintele Klaus Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament și le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru țară. El a indicat PPSD ca fiind „unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.
În replică, Partidul Social Democrat a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să își ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului și a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.