„Acum aș dori să vorbesc despre statul de drept și despte PSD implicit. Sunt surprins. Trebuie să spun că pentru prima oară vom avea un procuror-șef european care se va lupta pentru statul de drept și împotriva corupției europene. Este o surpriză pentru mine că Guvernul din România nu o sprijină pe această doamnă. Eu cred că România ar trebui să fie mândră că primul procuror-șef eurpoean ar putea fi un cetățean român, de aceea sprijim această candidatură întrutotul”, a declarat candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, la Summitul PPE al liderilor locali și regionali.
Laura Codruța Kovesi este candidat la funcția de șef al Parchetului European.
Președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru șefia procurorului-șef european.
Decizia a fost luată în ședința Conferinței Președinților, pe 7 martie, la Bruxelles. Conferința Președinților a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european.
Rezultatul a fost: Laura Codruța Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania) -1 vot. Kovesi a fost preferată și în Comisia CONT cu o zi înainte.
În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.