Prima pagină » Economic » Efectul OUG 114: Contrar promisiunilor de trai mai bun, s-au înregistrat creșteri de prețuri

Efectul OUG 114: Contrar promisiunilor de trai mai bun, s-au înregistrat creșteri de prețuri

Efectul OUG 114: Contrar promisiunilor de trai mai bun, s-au înregistrat creșteri de prețuri
OUG 114/2018 trebuia, prin măsurile fiscale luate, să reducă dobânzile la credite și să le aducă românilor creșterea nivelui de trai, dar până în prezent efectele au fost creșteri de prețuri și tarife pentru unele servicii, cu efecte directe sau indirecte asupra bugetului cetățeanului.

Operatorul telecom Digi – RCS&RDS a fost prima companie care a reacționat la taxa pe cifra de afaceri a companiilor din telecom și a anunțat clienții că majorează prețurile abonamentelor pentru serviciile de televiziune, telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, atât pentru abonamentele noi, cât și pentru contractele în derulare.

„Pentru a răspunde nevoii continue de dezvoltare și de creștere a calității serviciilor pe care vi le furnizăm, precum și pentru a reacționa la creșterea continuă a costurilor pe care le suportăm, suntem nevoiți să ajustăm tarifele. Astfel, de la 1 martie 2019, prețurile anumitor servicii furnizate de Digi | RCS & RDS se vor modifica”, a anunțat compania.

A urmat Telekom România, care a anunțat a rândul său că este nevoit să majoreze prețurile abonamentelor din portofoliul fix și mobil, pentru clienții rezidențiali și de business, începând cu 15 aprilie 2019. „Ca urmare a creșterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicații, Telekom Romania este nevoită să majoreze prețurile abonamentelor din portofoliul fix și mobil, pentru clienții rezidențiali și de business, începând cu 15 aprilie 2019″, a arătat compania într-un comunicat.

Prețul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) și pentru fiecare abonament mobil, pentru clienții rezidențiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ 2 lei, începând cu 15 aprilie 2019. Această majorare nu se aplică opțiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe. Clienții business au fost sau vor fi notificcați de schimbări aferente contractelor.

Și Vodafone, al doilea jucător de pe piața locală de telefonie mobilă, a avertizat asupra faptului că noile taxe impuse companiilor din telecom ar putea conduce fie la creșteri de prețuri, fie la reducerea investițiilor în România. „Analizăm toate scenariile. Evaluăm totul, suntem nevoiți să facem acest lucru”, a spus Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România, întrebată de ZF dacă ia în considerare creșterea prețurilor ca urmare a efectelor OUG114 asupra companiilor din telecom.

CEO-ul Vodafone a explicat că operatorii telecom fac investiții în funcție de sumele de care dispun, iar dacă apar taxe suplimentare investițiile ar putea fi afectate, pentru că nu există resurse adiționale. „În această situație sunt două aspecte: ori încetezi să investești, ori crești măcar puțin prețurile ca să poți continua să investești.”

Liderul Vodafone a explicat că, în România, serviciile de telecomunicații sunt printre cele mai ieftine din Europa. Dacă taxele nu vor fi reduse în final consumatorii vor resimți impactul, a spus Lorilloux. „Pentru că dacă se ajunge prea departe, perdanții finali vor fi românii. Iar acest lucru poate că nu se va întâmpla acum, dar cine le va da explicații în următorii 2- 3 ani, că nu vor avea 5G și că nu le merge bine rețeaua? Avem nevoie de o soluție >”.

OUG 114 a clarificat de asemenea și faptul că statul are așteptări foarte mari și de la viitoarele licitații de spectru radio pentru licențele care expiră, oferind astfel un motiv suplimentar companiilor să mărească tarifele. De altfel, atât Telekom, cât și RCS& RDS au anunțat deja majorări de prețuri.

În materie de energie, companiile se află între ciocanul taxei pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească către ANRE și nicovala limitării tarifelor pentru consumatorii casnici, la electricitate și la gaze, timp de trei ani.

Cine plătește? Facturile la energie pentru consumatorii industriali vor crește în curând, a afirmat recent Corina Popescu, directorul general al Electrica, scumpirea energiei fiind consecința apariției OUG 114. Mai departe, creșterea prețului la energiei se va vedea în scumpiri la diferite produse și servicii.

Prețurile la energie electrică vor crește pe piața liberă, pentru companii, dar și pentru consumatorii casnici care au acceptat să părăsească piața reglementată.

„În piața liberă va fi o creștere de preț pe care nu o va resimți doar Electrica, în calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piață liberă, cea a consumatorilor industriali, este concurență”, a declarat Corina Popescu. Ea a precizat că Electrica este o societate economică și nu își permite să desfășoare o activitate în pierdere. „Într-un fel sau altul, aceste costuri trebuie recuperate”, a adăugat Corina Popescu, care a amintit, în context, de scăderea cotațiilor bursiere cu circa 15% resimțită de acțiunile Electrica la bursă, în primele zile după apariția OUG 114.

La doar trei zile după anunțul DIGI, compania Engie România, fosta GDF Suez, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze naturale din țară dar și furnizor de energie electrică, și-a anunțat clienții de pe piața liberă că ia în calcul majorarea tarifelor la gaze și electricitate ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114.

„Vă informăm că prin OUG nr. 114/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 1116/29 decembrie 2018, au fost aduse modficări cadrului legislativ din domeniul energiei electrice și gazelor naturale din România. Justificat de modificările legislative intervenite, aplicarea art. 61 și art. 78 din OUG nr. 114/2018, Engie România are în analiză efectele economice generate asupra contractului/ contractelor de vânzare-cumpărare gaze naturale și/sau energie electrică în vigoare, încheiat/ închieate între societatea dvs. și România…În acest sens, vom reveni către dvs cu o notificare în care vom prezenta detaliile privind ajustarea echitabilă a contractului/contractelor încheiat/încheiate cu Engie România, ca urmare a modificărilor legislative amintite mai sus”, se arată în înștiințarea Engie România.

Scrisoarea a fost transmisă doar clienților de pe piața liberă, firme și o parte din clienții casnici. Nu sunt vizați cei de pe piața reglementată, o mare parte a populației.

Cert este că de la 1 martie ANRE a acceptat creșterea tarifelor practicate de companiile de distribuție a energiei electrice, pentru a include taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de OUG 114/2018. Creșterile se aplică pentru companiile E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, Distribuție Energie Oltenia, Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Delgaz Grid.

În Nota de fundamentare, ANRE recunoaște că noile tarife sunt modificate pentru a acoperi taxa din OUG 114. „Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară”, arată documentul citat.

Tariful de distribuție al E-Distribuție Muntenia crește de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh, cel al E-Distribuție Banat de la 102,71 lei/MWh la 105,15 lei/MWh, cel al E-Distribuție Dobrogea de la 120,97 lei/MWh la 123,86 lei/MWh, cel al Distribuție Energie Oltenia de la 108,77 lei/MWh la 111,54 lei/MWh, cel al Electrica Distribuție Muntenia Nord de la 114,18 lei/MWh la 116,8 lei/MWh, cel al Electrica Distribuție Transilvania Nord de la 98,67 lei/MWh la 100,98 lei/MWh, cel al Electrica Distribuție Transilvania Sud de la 100,21 lei/MWh la 102,56 lei/MWh, iar cel al Delgaz Grid de la 121,92 lei/MWh la 124,75 lei/MWh.

 

Autor

Citește și