Prima pagină » Știri » Cei mai puternici doi oameni din statul român, despre PROBLEMA Brexit-ului: Unul oferă soluții, altul roagă Marea Britanie să amâne ieșirea pentru totdeauna

Cei mai puternici doi oameni din statul român, despre PROBLEMA Brexit-ului: Unul oferă soluții, altul roagă Marea Britanie să amâne ieșirea pentru totdeauna

Cei mai puternici doi oameni din statul român, despre PROBLEMA Brexit-ului: Unul oferă soluții, altul roagă Marea Britanie să amâne ieșirea pentru totdeauna
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că sunt trei variante pentru producerea Brexit, 22 mai înaintea alegerilor europarlamentare, 30 iunie propunerea Marii Britanii și amânarea termenului, precizând că „mingea este în curtea britanicilor".

„Noi întotdeauna avem o poziție potrivită și bună, dar în chestiunea Brexit o să avem o discuție în Consiliu. Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie și deja sunt multe voci care spun că se poate prelungi, dar e bine să se termine înainte de alegerile europarlamentare. Vom primi sfaturile juriștilor, vom avea o discuție pe această temă și evident vom avea o poziție comună care să îi ajute pe partenerii britanici. Cam toți ne dorim să îi ajutăm, dar trebuie să ajungă și britanicii la o concluzie. Am mai spus că trebuie o ieșire ordonată. Un hard Brexit e problematic pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, pentru că vrem să construim o relație bună pe viitor și vrem să începem cu dreptul, nu cu stângul. Cred că o să fie o discuție deschisă spre găsirea unei soluții, măcar pe moment acum”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării, joi, la Consiliul European.

„Sunt trei variante, 22 mai, înainte de europarlamentare, 30 iunie varianta solicitată de Marea Britanie și o extindere pe o perioadă mai lungă care ar trebui discutată. Mesajul UE va fi același că ne dorim o retragere ordonată. Teoretic e foarte posibil încă să avem un Brexit ordonat, dar mingea e clar în curtea britanicilor, nu este la noi și sperăm că din ce în ce mai mulți vor înțelege acest lucru. Vom avea o discuție foarte clară și probabil vom accepta o prelungire, dar dacă e 22 mai sau 30 iunie, acest lucru va fidiscutat și vom avea o decizie care ne va pune sperăm în postura de a finaliza procedura”, a completat șeful statului.

Întrebat de presa străină dacă s-a săturat de Marea Britanie și atitudinea Theresei May, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Nu, nu ne-am săturat de Marea Britanie. Căutăm o ieșire ordonată și un parteneriat pe viitor. Credem că este încă posibil. E încă timp. E posibil ca Theresa May să convingă Parlamentul să voteze acest Acord. Încă avem speranță”.

Președintele Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Tăriceanu roagă Marea Britanie să amâne Brexit pentru totdeauna

Călin Popescu Tăriceanu a făcut apel la Marea Britanie, într-un mesaj postat joi pe Twitter, să amâne Brexit pentru totdeauna. Președintele Senatului a precizat că oricât de imperfectă ar fi Uniunea Europeană, „putem lucra împreună pentru a o îmbunătăți”.

„UK vă rog amânați Brexit pentru totodeauna. Oricât de imperfectă ar putea fi Uniunea, putem lucra împreună pentru a o îmbunătăți”, a scris liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, joi, pe Twitter.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a prezentat miercuri seară situația politică asociată crizei Brexit, precizând că nu este pregătită să amâne ieșirea țării din Uniunea Europeană după data de 30 iunie.

Liderii celor 27 de state din cadrul Uniunii Europene se orientează spre respingerea amânării până pe 30 iunie a ieșirii Marii Britanii din organizație, preferând un termen mai scurt, afirmă surse din cadrul Consiliului UE citate de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Figaro.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecția anonimatului pentru agenția de presă Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puțin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar.

„Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă și va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcționarea instituțiilor UE și capacitatea acestora de a lua decizii”, arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Foto: Hepta

Autor

Citește și