Fostul președinte al USR, Nicușor Dan, vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul, a făcut vineri plângere penală împotriva primarului general Gabriela Firea și a primarilor de la sectorul 3, fost și actual, Liviu Negoiță și Robert Negoiță, și a arhitectului șef al Capitalei, Ștefan Călin Dumitrașcu, pentru emiterea de autorizații de construcție pentru spații care nu au această destinație.
De asemenea, mai sunt vizați de plângere Adrian Iordache, directorul juridic de la Primăria Capitalei, Georgiana Zamfir, secretarul general al municipiului București și Marius Mihăiță, secretar la sectorul 3.
Primarul Capitalei, arhitectul șef, directorul juridic din primărie și secretarul general al primăriei sunt acuzați de Asociația Salvați Bucureștiul că, în calitatea lor de funcționari publici, au contribuit și inițiat o hotărâre a consiliului general al municipiului București prin care au încălcat legea privind amenajarea teritoriului și urbanismul, „cauzând o vătămare a dreptului locuitorilor Municipiului București la un mediu sănătos (…) producând foloase necuvenite pentru anumiți proprietari de terenuri cu funcțiunea de spațiu verde sau zonă de locuit din Sectorul 3 al Municipiului București”, se spune în plângerea penală făcută la DNA și consultată de MEDIAFAX.
E vorba de hotărârea nr 49 a Consiliului General al Municipiului București, adoptată pe 31 ianuarie 2019, la inițiativa primarului general Gabriela Firea privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3, București.
Aceștia sunt acuzați de Nicușor Dan de abuz în serviciu și de corupție pentru că au schimbat destinația pentru 11 terenuri, cu o suprafață totală de 106,5 hectare, schimbându-le funcțiunea din spațiu verde în spațiu construibil, cu o valoare a foloaselor necuvenite pentru proprietarii terenurilor de aproximativ 550 de milioane de euro, arată plângerea penală.
Ștefan Călin Dumitrașcu, ca arhitect șef al sectorului 3, împreună cu Robert Negoiță, actual primar al sectorului 3 și fostul primar Liviu Negoiță sunt acuzați de Nicușor Dan și de asociația sa că au semnat numeroase autorizații de construire pe terenuri cu regim urbanistic de spațiu verde, pentru care emiterea autorizațiilor de construire era interzisă. Ulterior, Dumitrașcu și-a folosit funcția de arhitect șef al municipiului București pentru a acoperi ilegalitățile comise în funcția sa anterioară, se mai spune în plângerea înaintată DNA.
Arhitectul șef, primarul general, directorul juridic al primăriei Capitalei și secretarul general al acesteia au fost „avertizați în mod explicit” de ilegalitățile comise, iar elementele de nelegalitate ale acțiunilor acestora au fost prezentate în cursul unei dezbateri publice de la primăria Sectorului 3, se mai spune în plângerea penală.
Foto: Hepta